Türkiye-ABD ilişkileri

Davutoğlu, Biden ile görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede Suriye'deki durum, IŞİD ile mücadele, Kıbrıs müzakereleri ve enerji güvenliği konuları ele alındı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

amerika birleşik devletleri başkan yardımcısı joe biden, dolmabahçe sarayı'nda başbakan ahmet davutoğlu’yla görüştü. yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede ana gündem suriye'deki durum ve irak şam islam devleti (işid) ile mücadele oldu. davutoğlu ve biden görüşmenin ardından açıklama yapmadı.

beyaz saray'dan yapılan açıklamada, biden'in irak ve suriye'de işid'e karşı mücadele, kıbrıs'ta çözüm müzakereleri ve enerji güvenliğiyle ilgili konuları görüşmek üzere davutoğlu ile bir araya geldiği belirtildi.

açıklamada, "iki lider işid'in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılması, suriye'de siyasi dönüşüme doğru çalışılması ve irak güvenlik güçleriyle ılımlı suriyeli muhaliflere destek sağlanması ihtiyaçları noktasında mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

biden, davutoğlu'nu güldürdü

görüşme öncesi kısa bir basın açıklaması yapan ikili, abd ve türkiye’nin dostluk ve işbirliğini vurguladı. biden, başbakan davutoğlu’na hitaben “birbirimizi uzun süredir tanıyoruz. uzun süredir arkadaşız. hem dost, hem de nato müttefiki olan türkiye’de olduğum için mutluyum. bosna ve kosova’daki ortak çalışmalarımızı hatırlıyorum. bölgesel ve uluslararası konularda birlikte çalıştık” dedi.

biden’ın, “en son geldiğimde kendisi dışişleri bakanıydı. şimdi terfi etti, başbakan oldu. ben hâlâ başkan yardımcısıyım. kendisinden bu konuda tavsiye almalıyım” sözleri başbakan’ı güldürdü.

başbakan davutoğlu, “abd ile 11 eylül sonrası terörizme karşı ve 2008 sonrası küresel krize karşı birlikte çözüm bulmaya çalıştık. şimdi de ortadoğu başta olmak üzere uluslararası sorunların çözümü için birlikte çalışıyoruz” dedi.

abd ve türkiye’nin yaklaşımlarının bölgesel krizlerin çözümünde çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen davutoğlu, “suriye ve irak’ta işid faaliyetleri ve suriye rejiminin işlediği suçlar hakkında yakın temasta bulunduk” diye konuştu.

cumhurbaşkanı erdoğan’ın nato zirvesi'nde, kendisinin de avustralya’daki g20 zirvesi'nde abd başkanı obama ile bu çerçevede önemli görüşmeler yaptıklarını söyleyen davutoğlu, biden’a zamanlaması doğru ziyareti için teşekkür etti.

türkiye ve abd liderleri bir araya geldiğinde üzerinde konuşulacak dosyalar asla bitmez, zaman da yetmez” diyen davutoğlu, “bu yüzden, bu gece ve yarın atlantik konseyi toplantısında konuşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘üst düzey yetkili’den mesajlar

başkan yardımcısı biden, uçağıyla türkiye’ye giderken abd yönetiminden üst düzey yetkililer gazetecilerin sorularını yanıtladı. beyaz saray’dan gönderilen brifing deşifresine göre, abd’li bir üst düzey yetkili, suriye’deki kriz ve türkiye’nin güvenli bölge önerisi hakkında konuştu:

"eğer amaç, suriye'de muhalif grupların kuzeyde kendi bölgelerini etkili şekilde temizlemeleri, buraları ellerinde tutmaları ve sonrasında da ailelerin geri dönebileceği güvenli bölgeler yaratmaları imkânını sağlamak olursa, bu, suriye’deki çatışmalar ile türkiye arasında bir tampon bölge yaratır. sonrasında eğitim-ekipman misyonu da gerçekten bu amaca yararlı olur. çünkü bu alanın elde tutulması için sahada güvenilir partnerlerinizin olması lazım. bu (tampon bölge) ilan etmekten farklı bir model, uluslararası toplumun bu alanı güvenli bölge ilan etmesinden farklı bir model."

üst düzey yetkili, türk yetkililerle hem irak, hem de suriye’de işid ile mücadele için daha fazlasının yapılması ve ılımlı suriyeli muhaliflere daha çok destek sağlanması noktasında mutabık olduklarını söyledi. suriye’de devlet başkanı beşşar esed’in olmadığı bir siyasi dönüşüm ihtiyacı bulunduğu konusunda da türkiye ile aynı fikri paylaştıklarını belirtti.

abd'li yetkili, türkiye’nin imkânlarına daha fazla erişimin abd'nin işid ile savaşan muhalif güçlere destek kapasitesini arttırdığını söyledi. "bunun bir örneğini zaten işid’e karşı savaşmaya kendini adamış bir gücün olduğu kobani’de gördünüz" dedi.

türk yetkililerle her düzeyde güçlü diyaloglarının bulunduğunu belirten yetkili, bu sayede iki tarafın birbirlerinin ihtiyaçlarını bir ay öncesine göre daha iyi anladığını belirtti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;