Çözüm süreci

Davutoğlu: Çatışmasızlık değil silahsızlanma

HDP'ye seslenen Başbakan Davutoğlu, "Çatışmasızlık yetmez, silahsızlanmadan da bahsedilmek zorunda" dedi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'nın görevlendirmesiyle koalisyon turuna çıkacaklarını da söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van Tuşba Belediyesi'nin düzenlediği "Şehri Tuşba'da Şehri Ramazan İftar Sofrası" isimli iftar programına katıldı. [Fotoğraf: AA]

van'da iftara katılan başbakan ahmet davutoğlu, siirt'te saldırıya uğrayan polis memuru bünyamin torğut'un hayatını kaybetmesini hatırlattı. ardından hdp'ye seslendi.

“bugün sabaha karşı görevini yaparken, siirtliler güven içinde sahur yapsınlar diye görev yaparken şehit olan polisimize allah’tan rahmet diliyorum. bu cinayeti işleyenleri kınıyor, hesabını soracağımızı ifade ediyorum. saldırılara sessiz kalan hdp’ye de sesleniyorum. herhangi bir şekilde bu vatanın huzurunu bozmak isteyenler çıkarsa onlara karşı tedbir alacağız ve vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğiz. gerçekten barış istiyorlarsa, demokrasiyle terör arasında net bir çizgi koymak zorundadırlar. kimse saldırılara karşı sessiz kalma hakkına sahip değil. çatışmasızlıktan bahsetmek yeterli değil. barıştan, insan haklarından bahsedenler silahsızlanmadan da bahsetmek zorunda. 2013 mayısı’nda verilen sözler yerine getirilmek zorunda. gayrimeşru olarak taşınan her silah barışa ve kardeşliğe saldırı aletidir. güvenlik birimlerimize talimat verdik, kim gayrimeşru olarak silah taşır ve kullanırsa kamu düzeni çerçevesinde her adım atılacak.”

"kamu düzeni ve milli birlik ve kardeşlik projemiz hiçbir taviz vermeden sürdürülecektir. seçim sonucu nasıl şekillenmiş olursa olsun, şundan bütün vanlıların, bütün milltemizin kesin bir şekilde mutmain ve emin olmasını istiyoruz. kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir adımı atmaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz inşallah."

“silahlar sadece toprağa değil magmaya”

“tüm siyasi partilerin de kardeş kanı dökmeye karşı ‘yeter artık’ deme vakti geldi. tbmm’de bu milleti temsil eden herkes saldırılara ve teröre karşı net bir tavır sergilemek zorunda. tüm partileri tek bir sesle konuşmaya davet ediyorum. sadece çatışmasızlık değil. çatışmasızlık adı altında birileri şehirlerimizi kuşatmaya, haraç toplamaya, milletin tercihlerini yönlendirmeye kalkarsa tutumumuz net olacaktır. hiçbir baskıya ve şiddete izin verilmeyecektir. vatandaşlarımızın üstünde baskı kurmak isteyenler, polisimizi mübarek ramazan’da, sahur vaktinde şehit edenler de bilsin ki hesabı sorulacak. silahları değil toprağa, magmaya gömme vakti geldi.”

"müzakerelere başlayacağız"

davutoğlu önümüzdeki günlerde koalisyon çalışmaları için müzakere turuna çıkacağını da söyledi.

“önümüzdeki günlerde koalisyon çalışmalarını da başlatacağız. bir,  iki gün içinde başkanlık divanı oluşacak ve sayın cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle diğer siyasi partilerle görüşmeye başlayacağız. 7 haziran'dan sonra, her zaman vurguladığımız gibi türkiye'nin bir saniye dahi hükümetsiz kalmaması, türkiye'nin her köşesinde istikrarın, barışın, huzurun devamı için her türlü görüşmeye açığız. herkesle gönül açıklığı, zihin açıklığı içinde müzakerelere başlayacağız. hiçbir şekilde gecikme, erteleme söz konusu olmayacak. inşallah önümüzdeki günlerde bu görüşmeler başladığında eğer muhalefet partileri açık yüreklilikle birlikte bir hükümet kurma çabası içine girerlerse ilk fırsatta hükümeti kuracağız. oyalama taktikleriyle, erken seçimi zorlamaya kalkarlarsa da milletin önüne gitmekten çekinmeyeceğiz. çünkü bizim dayanağımız millettir. ama yönetim boşluğu oluşmaması için de şu an hükümet görevlerine kararlı bir şekilde devam edecek ve atılması gereken adımları atacaktır.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;