AKP

Davutoğlu: Direnmeye değil sandığa çağır

Başbakan Davutoğlu, AKP Meclis Grubu'nda iç güvenlik paketine yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun halkı sokağa çağırdığını savunan Başbakan, "Sen siyasetçisin, direnmeye değil sandığa çağır" dedi.

davutoğluakp main
Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: Osman Baytürk/Al Jazeera]

başbakan ahmet davutoğlu, ak parti meclis grubu'na seslendi. davutoğlu haziran ayındaki genel seçime yönelik mesajlar verdi. çözüm süreci'ne de değinen davutoğlu, "süreç teknik bir süreç değildir. birçok provokasyonla karşılaştık. çok çetin bir 10 yıl oldu, her yolu denedik. bunun karşısında olanlar da her yöntemi kullandılar" dedi. başbakan üç prensip sıraladı: birlik- özgürlük- güvenlik prensipleri. 

davutoğlu, "çözüm süreci'ni önümüzdeki siyasi gelişmelerin merkezine oturttuk. önümüzdeki süreçte çözüm süreci'ne dair çok daha önemli adımların atıldığına şahit olacaksınız" mesajını verdi. 

başbakan sünni-alevi kardeşliğini vurgulayıp, "seçim yaklaşırken alevi vatandaşlarımız üzerinden provokasyon yapmaya çalışanalara şunu söylemek istiyorum: milleti bölmeye dönük siyaset yapılamaz" dedi. "bizim amacımız sivil ve özgürlükçü bir anayasa yazmak" diyen başbakan, "özgürlükleri ihmal eden bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir. özgür iradeyle hareket edebilmek en temel haktır" dedi. 

'barışçıl gösteriye müdahale oldu mu?'

güvenlik prensibinde ise davutoğlu "güvenlik olmadan özgürlükler hayata geçirilemez" dedi ve muhalefet partilerinin güvenlik paketiyle ilgili eleştirilerine yanıt verdi:

"muhalefet ve paralel muhalefet türkiye'de kaos çıkarmak istiyor. 6-7 ekim olaylarından sonra türkiye'nin bir iç güvenlik reformuna ihtiyacı olduğunu gördük. muhalif parti liderleri konuştu; bize tek bir madde göstersinler ki ab ve evrensel standartlara uygun olmasın. gösteremezler. mesele o değil. sandıktan umutları olmadığı için iktidara gelmenin tek yolu olarak kaosu ve krizi görüyorlar. öyle bir kriz çıksın da türkiye'de iktidar olsunlar diye bekliyorlar. kııçdaroğlu halkı direnmeye çağırdı. madem sen demokratik partinin liderisin, halkı direnmye çağıracağına sandığa çağır sandığa. üç ay sonra sandığa gidiyoruz. deyin ki halka, 'sandığa gidin ben beş ay sonra bu yasayı değiştireceğim' deyin. beyefendi sandığa güvenmiyor, bu sandıktan hiç chp çıkmadı ki ve çıkmayacaktı. geçen kadıköy'de gösteri oldu. her türlü eleştiri haklarını kullandılar. barışçılş gösteriye hiç müdahale oldu mu? olmadı. ama molotofkokteyllilerin önüne geçersen sen siyasetçi değil provokatör olursun. kılıçdaroğlu meclis'te konuşuyor, aynı saatte pensilvanya new york times'a makale yazıyor. çünkü arkadan bir el bunları kontrol ediyor." 

davutoğlu iç güvenlik  paketinin çıkacağını belirtirken, "hiç kimse bu bir haftalık ertelemeyi iç güvenlik reformu paketinden herhangi bir şekilde zamana yayıldığı veya vazgeçildiği gibi intibaya kapılmasın. iç güvenlik reformu paketi çıkacaktır, çıkacaktır, çıkacaktır" diye konuştu. 

başbakan davutoğlu, "partilere düşünme fırsatı veriyoruz. düşünsünler. kılıçdaroğlu pensilvanya ile ortaklığını gözden geçirsin. tefekkür etsin; tefekkürün kelime anlamını biliyor mu bilmiyorum ama. varsa şu madde dünyanın hiçbir yerinde yok desinler, biz onlarla hepsini konuşmaya hazırız. konuşuruz. biz kendimizden eminiz. işte hodri meydan. kılıçdaroğlu, bahçeli, demirtaş üçüzler... hadi düşünün. ama şehirlerimiz tahrip edilirken siz susun diyorsanız, biz susmayız. umut ediyoruz bir hafta içinde tutumlarını değiştirsinler" ifadelerini kullandı.  

aym ve yargıtay'a tebrik

anayasa mahkemesi ve yargıtay başkanlarını telefonla tebrik ettiğini söyleyen başbakan, “kim seçilmiş olsaydı bizim için makbuldü. biz anayasa mahkemesi’ne duyduğumuz güveni 2010 referandumunda gösterdik. eğer ak parti aym’ye güvenmeseydi, aym’ye bireysel başvuru hakkı vermezdi” diye konuştu.

başbakan parlamenter sistemle başkanlık sistemi tartışmasına da değindi,  “27 mayıs öncesinde ‘şartlar oluştuğundan ihtilal haktır’ diyen chp, o darbeden birincil derecede sorumludur. 12 eylül olduğunda sayın ecevit’in 12 eylül’le işbirliği yaptığı için istifa ettiği unutulabilir mi? peki 12 eylül’de bütün o zihniyeti savunan mhp bugün özgürlükten söz edebilir mi?” diye sordu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;