Türkiye-Azerbaycan ilişkileri

Davutoğlu: Elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alacağımızı kimse beklemesin

AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, "Bizden kimse elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alacağımızı beklemesin" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: AA]

davutoğlu, grup toplantısında yaptığı konuşmada, "karşımızda gözü dönmüş bir terör örgütü var. bizden kimse elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alacağımızı beklemesin" dedi. terörle mücadelenin sonuna kadar süreceğini de sözlerine ekledi.

başbakan ahmet davutoğlu önceki gün habertürk’ten bülent aydemir’e yaptığı açıklamada, "2013 mayıs’ına dönülürse, o zamanki gibi pkk tüm silahlı unsurları türkiye dışına çıkarıp ülke içinde tek bir silahlı unsur kalmazsa, her şey konuşulabilir. pkk silahı bırakacak, bunun başka yolu yok" ifadelerini kullanmıştı.

pazartesi günü kızılay genel kurulu'nda konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ise, pkk ile müzakere edilecek konu olmadığını, mücadelenin sonuna kadar süreceğini söylemiş ve "önlerinde iki yol var: ya teslim olup adaletin haklarında vereceği karara razı olacaklar, ya da kıstırıldıkları deliklerde birer birer etkisiz hâle getirilecekler başka yol yok" demişti.

"can azerbaycan ile omuz omuza"

davutoğlu, azerbaycan ve ermenistan arasındaki sınır gerilimine de değindi. "ermenistan'ın saldırılarını lanetliyoruz" diyen davutoğlu, "bütün dünya bilmelidir ki türkiye, ermenistan'ın işgâli ve saldırılarına karşı can azerbaycan ile omuz omuza durmaya kıyamete kadar devam edecektir. can azerbaycan'ın kaybettiği her şehit bizim şehidimizdir" dedi.

davutoğlu, "dağlık karabağ da dâhil olmak üzere azerbaycan'ın işgâl altındaki bütün toprakları kurtulana kadar yanlarında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

erbil'e yeni uçuşlar

11 nisan'da şanlıurfa'da olacağını söyleyen davutoğlu, 10 nisan'da diyarbakır havaalanı'ndan erbil'e, 1 mayıs'tan itibaren de kıbrıs'tan uçuş başlatacaklarını açıkladı.

"ihanetin fotoğrafı"

başbakan davutoğlu, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın washington ziyareti sırasında düzenlenen gösterilere de tepki gösterdi.

"sayın cumhurbaşkanımızın abd seyahati ideolojik olarak birbirlerine düşman görünen ama aynı yerden yönetilen piyon örgütlerinin maskesi düşürmüştür. pkk'lı, asala'lı, ulusalcı bazı hainlerin yüzünü ortaya koydu. terör paçavrası altında eylem yapan paralel çete üyesinin fotoğrafı ihanetin fotoğrafıdır. birileri paralel yapı gerçeğinin üstünü örtmeye çalışsa da biz ısrarla bu yapının üstüne gittik."

"78 kişiyi gönderdik"

geri kabul anlaşması gereği göçmenlerin türkiye'ye gelmesine de değinen başbakan, şunları söyledi:

"dün (pazartesi) yunan adalarına geçen 202 kişiyi geri aldık. 199 kişi geri kabul anlaşması yapan ülkelere gönderildi. 2 suriyeli'ye karşılık kamplarımızda yaşayan 78 mülteci kardeşimizi de almanya'ya, avrupa'ya gönderdik. uygulama sayesinde ülkelerindeki savaştan, çatışmadan kaçan kişilerin ege denizi'nde boğulmalarının önüne geçilecek. yasa dışı göçle mücadelenin caydırıcılığı artacak, yasal göç teşvik edilecek. avrupa finansman paketi üzerinden kilis'te okul ve hastanelerin açılışını 16 nisan'da başta merkel olmak üzere almanyalı bakanlarla birlikte gerçekleştireceğiz. suriye krizi çözülmediği müddetçe göç dalgaları devam edecektir."

geri kabul anlaşması gereği yunanistan'ın midilli adası'ndan feribotlarla izmir'in dikili limanı'na getirilen göçmenler, otobüslerle kırklareli'ne götürülmüştü. göçmenlerin yerleştirildiği pehlivanköy geri gönderme merkezi ilk kez görüntülenmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;