Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Davutoğlu: Erdoğan'ın taziyesine kulak verelim

Dışişleri Bakanı, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili taziye mesajının ardından The Guardian için kaleme aldığı yazıda, Türk ve Ermeni toplumlarını ortak acılarını gömmeye ve ilişkileri normalleştirmeye çağırdı.

Davutoğlu atılan olumlu adımların iki topluma daha fazla olumlu yönde yansıtılmasıyla ilişkilerin normalleşebileceğini belirtti. [AA]

ingiltere yayımlanan the guardian gazetesi için yazdığı makaleye "tarih israf edilmiş fırsatlarla doludur" diye başlayan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, erdoğan'ın taziye mesajıyla ortaya çıkan yeni fırsatın boşa harcanmaması gerektiğini vurguladı.

"osmanlı imparatorluğu'nda yaşayan ermenilerin torunlarına taziye sunmak bir insalık görevidir" ifadesini kullanan davutoğlu, neredeyse yüzyıllık restleşmenin iki taraf arasındaki sorunları çözmeye yardımcı olmadığını, karşı tarafı dinlemeye ve anlayışa ihtiyaç olduğunu belirtti. 

davutoğlu "öfkeyi gömdüğümüz takdirde ölenlerin hatıralarını sevgiyle anabiliriz" dedi ve erdoğan'ın taziye mesajının şimdiye kadar atılmamış cesur bir adım olduğunun altını çizdi.

yazısında tüm tarafları bunun önemini kavramaya ve ilişkileri geliştirme yolunda katkı sunmaya davet eden davutoğlu, bu çabaların ancak uzlaşma arayışlarının daha geniş halk kitlelerine yansıtılmasıyla başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

makelede türk ve ermeni toplumlarının yüzyıllardır iç içe yaşadığını ifade eden davutoğlu, osmanlı imparatorluğu döneminde ermenilerin özellikle mimaride, sanatta ve müzikte yaptığı kültürel katkılardan örneklerle söz etti. 

'ortak acıyı paylaşıyoruz'

dışişleri bakanı davutoğlu, 1915'teki tarihsel süreci ise şöyle analiz etti: 

"osmanlı imparatorluğu'nun gücü 19'uncu yüzyılda giderek zayıfladı. balkanlarda yaşanan toprak kaybı büyük bir yenilgi olmasının yanı sıra, bölgedeki müslümanları rum mezalimine ve zorunlu göçe maruz bıraktı. balkanlarda yaşanan etnik temizlik milyonlarca insanı doğuya yöneltti. anadolu'nun demografik yapısında dönüşüme yol açan bu durum, bölgedeki toplumsal ilişkilerde bozulma ve istikrarsızlık da yarattı.

tahminen 5 milyon müslüman osmanlı anayurtları olan balkanlar'dan kafkasya'dan ve anadolu'dan sürüldü. batılı tarihçilerin çoğu, sürgün edilen osmanlı'daki hıristiyanların acılarını yazarken, müslüman toplumunun yaşadığı büyük acılar ise türkiye dışında tam olarak bilinmemekte. 

ermenilerin de aynı dönemde büyük ıstırap çektiği inkar edilemez bir gerçektir. ermenilerin büyük çoğunluğunun yurtlarından göçe zorlanmalarının yarattığı sonuçlar insanlık dışıdır ve kabul edilemez.

gerçek olan bir başka konu ise ermenilerin yaşadığı bu felaketin nasıl ve neden olduğu konusundaki tartışmaların bugün türk ve ermeni toplumlarında üzüntüye neden olmasıdır. hafızalardaki acı, ıstırap, yoksunluk ve kitlesel can kayıpları ermeniler ve türkleri birbirinden ayırmaktadır. 1915 olaylarına ilişkin uzlaşmaya varamayan tartışmalar bu travmanın iyileşmesine engel olmaktadır. paylaştığımız şey atalarımızdan kalan 'ortak acı'dır."

davutoğlu yazısında 1915 olaylarıyla ilgili türk ve ermeni tezlerinin uzlaşacağı bir zemin olabileceğini, türkiye'nin bu konuda ortak tarih komisyonu kurulması önerisini ortaya attığını hatırlattı. dışişleri bakanı bu komisyonun çalışmalarının geçmişteki acılarla ilgili karşılıklı anlayışı artırabileceğini ve iki ülke ilişkilerini normalleştirebileceğini ifade etti. 

davutoğlu, birkaç yıl önce türk büyükelçilere yaptığı konuşmada türkiye'nin 'diaspora' kavramını değiştirmesi gerektiğini söylediğini de yazısında hatırlattı. dışişleri bakanı, ermeniler dahil anadolu'da kökleri olan bütün diasporaların türkiye'nin de diasporası olduğunu ve onlara kucak açılması gerektiğinin altını çizdiğini ifade etti.

davutoğlu, "birçok diplomatımız halen asala örgütünün terör saldırılarında hayatını kaybeden meslektaşlarının yasını tutsa da hiçbir intikam duygusu beslemeden bu çağrıma coşkuyla kulak verdiler" diye yazdı. 

kaynak: the guardian

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;