Suriye'de iç savaş

Davutoğlu Haseke'deki gizli görüşmeyi anlattı

Başbakan Davutoğlu, Esed rejimiyle IŞİD arasında Suriye'nin Haseke kentinde gizli bir görüşme yapıldığını söyledi ve yapılan pazarlıkları açıkladı.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

habertürk ve show tv ortak yayınında soruları yanıtlayan başbakan ahmet davutoğlu, işid ile ypg’nin çatıştığı ve ypg’nin ele geçirdiği suriye’nin kuzeyindeki tel abyad ile ilgili durumu değerlendirdi. çatışmalardan kaçıp türkiye’ye iki haftada 23 binden fazla sığınmacının geldiği tel abyad’a ilişkin, “insana kürt, arap, türkmen diye bakanlar, dün kobani’den gelenlere kapı açmamız için çağrıda bulunanlar, bugün tel abyad’dan niye binlerce insan pyd’den kaçıyor, yanıtlaması lazım” dedi.

“rejimin işid ve pyd’nin hangi unsurlarıyla görüştüğüne dair bilgi bizde mahfuzdur” diyen başbakan, “kimse türkiye’yi delilsiz bir şekilde suçlamaya kalkışmasın” diye konuştu.

“öso’ya karşı rejim ile işid’in ve işid ile pyd’nin pek çok kez işbirliği yaptığını” söyleyen başbakan, “kobani’de uzun süre çatışma olmasına rağmen tel abyad’da işid’in direnmeden çekilmesine dikkat edilmesi gerektiğini” vurguladı.

“pyd hangi suçlara ortak oldu?”

“işid’e vurulan her darbeyi destekledik” diyen davutoğlu, kobani’nin kurtarılmasında türkiye’nin ne kadar aktif rol oynadığını irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani ve diğer gözlemcilerin ifade ettiğini söyledi.

“tel abyad’da işid’in yenilgiye uğratılması son derece doğrudur” diyen başbakan davutoğlu, “esed’le üç yıl işbirliği yapan pyd, bütün bu senaryonun içinde hangi suçlara ortak oldu, bir yıl işid’le yan yana yaşayıp hiçbir çatışma emaresi göstermeyen pyd?” diye konuştu.

“ortadoğu’da zalim diktatörlerle işbirliği yapan terör örgütleri sahneye çıktı” diyen ahmet davutoğlu, “pyd’nin haseke’de hâlâ rejimle işbirliğinin söz konusu olduğunu” ifade etti.

abd’nin işid ile rejim arasındaki işbirliğine dair yakın zamandaki açıklamasını hatırlatan başbakan, yakın zamanda bölgede yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

“mayıs ayında adım adım özgür suriye ordusu (öso) ilerlemeye başladı. idlib’i ele geçirdi, 12-13 mayıs. arkasından cisru şuur’u ele geçirdi. arkasından ariha’yı ele geçirdi. idlib ve cisru şuur üzerinden lazkiye’ye 30-40 kilometre yaklaştı, humus hattına doğru geldi. bayırbucak türkmenlerinin olduğu yerde de ciddi başarı sağlandı. halep’ten aşağı doğru rejim öso karşısında gerilemeye başladı.”

askere yeni talimat

başbakan davutoğlu tsk’ya da “ne gerekiyorsa yapın talimatı” verdiğini söyledi; “askeri her türlü değerlendirmeleri yaptık. tezkere zaten elimizde mevcut. genelkurmay başkanlığımıza da açık bir direktif verdim. türkiye’nin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatını verdim. alınması gereken tedbir neyse tereddütsüz alınması için her türlü talimatı verdim” dedi.

“burada yapılmak istenen, tel abyad’daki arap ve türkmen unsurlara baskı yapmak” diyen başbakan, “tel abyad, deaş’ın eline pyd’den düşmedi. türkmen gençler, öso savaşa savaşa çekildi” dedi.

başbakan davutoğlu, “suriye türkmen cephesi’nden sami hafiz’in açıklaması var, ‘mit tir’larına yapılan baskın sonrası bayırbucak türkmenleri mevzilerini kaybetti’ diye açıklaması var. burada yapılmak istenen fiili demografik göç dalgasıyla demografiyi değiştirmek” diye konuştu.

haseke’deki gizli görüşmeyi anlattı

“tel abyad üzerinden pyd’ye güzelleme yazanlar da bilsin” diyen başbakan davutoğlu, rejimle işid arasında haseke’de gizli bir görüşme yapıldığını da söyledi.

“halep’te de öso ilerledi, önemli mevzileri ele geçirdi 27-28 mayıs’ta. rejim işid’le bizim bildiğimiz bir mekânda, haseke’de, pyd kontrolüne yakın bir yerde görüştü. iki bölgeden rejim çekildi, deaş ilerledi. buna karşılık da deaş, öso’ya saldırmaya başladı. azzaz’ın doğusunda, pyd kontrolüne yakın bir yerde, deaş rejimle koordineli bir şekilde öso’ya saldırdı. hedefleri azzaz’ı alıp, türkiye sınırında kilis’e kadar kontrol edip, bütün sınırı pyd ile deaş’ın paylaşacağı bir hat oluşturmak. rejim de buna hava desteği verdi, hem de pyd unsurlarına desteğini devam ettirdi.”

azzaz’da muhalefetin 8-10 köy kaybettiğini belirten başbakan, öso’nun arkadan hançerlenmesi üzerine birliklerini doğuya kaydırdığını söyledi.

kaynak: habertürk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;