Türkiye

Davutoğlu: Hukuk değil zihniyet meselesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadına yönelik şiddete karşı yeni bir eylem planı çıkaracaklarını açıkladı; "Bu hukukla çözülecek bir konu değil bir zihniyet meselesi" dedi.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA / Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu, altı bakan eşliğinde pakistan'a gidiyor. davutoğlu, bakanlar kurulu toplantısının ardından pakistan yoluna çıkmadan basın toplantısı düzenledi. öncelikle özgecan aslan'ın öldürülmesi ve sonrasındaki tartışmalara değindi. davutoğlu'nun sözleri şöyle: 

"bakanlar kurulu'nda birçok konu ele alındı. kaybettiğimiz özgecan'ın katledilmesi çerçevesinde kadına şiddet konusunu ele aldık. bu olayın ardından failler çok kısa sürede yakalandı. adaletimizin de bu faillere en sert cezayla mukabele edeceğinden kuşkumuz yok. o gün sadece özgecan değil tüm insanlığın vicdanı katledildi. bu kadına yönelik şiddetle savaşta önemli bir bilinç için dönüm noktası oldu. eminim ki bu ortak bilinç aşama aşama toplumun tüm kesimlerine yayılacak." 

"istanbul sözleşmesi 2011 kabul edildikten sonra kadına şiddet konusunda tüm müfredat gözden geçirildi. kadına yönelik şiddet konusunda etki analizi yapılmasını kararlaştırdık, yeni eylem planı çıkaracağız.  bu çalışmayı aile ve sosyal politika bakanlığımız yapacak. bu konuda seferberlik başlatacağız. bu hukukla çözülecek bir konu değil bir zihniyet meselesi. 

bugün babasının açıklamaları gerçek bir insanlık destanıdır. mehmet aslan'ın ifadelerinin gücü insanlığın onurunun gücüdür. ne yapılması gerekiyorsa yapma konusunda karalıyız."

iç güvenlik paketi

davutoğlu, iç güvenlik yasa tasarısının da meclis'ten geçmesine kararlı olduklarını söyledi. 

"bu yasa, özellikle 6-7 ekim olayları nedeniyle gündeme gelmiştir. bu yasa çerçevesinde günlük hayatı kolaylaştıran devrim mahiyetinde değişiklikler yapılmıştır. doğum, pasaport, nüfus işlemlerine karşı değişiklikler, kolaylıklar içeriyor. jandarmanın içişleri bakanlığı'na bağlanması konusunda değişiklikleri ihtiva ediyor. konuyu sadece güvenlik bağlamında ele almak doğru değil. güvenliğin olmadığı yerde huzurun da yok edildiğini suriye'de, ukrayna'da gördük. yasaların hepsi avrupa birliği standartları içindedir varsa bir öneriniz varsa getirin dedim, kimse bir öneri getirmedi."

davutoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. başbakan'a sorular sorular ve yanıtları şöyle: 

son 1 yılda 300'e yakın kadın hayatını kaybetti. idam ve hadım etme tartışması var. hadım yasası yürürlükte mi, idamla ilgili ne düşünüyorsunuz?

bu öylesine bir vahşet ki, travmamız o kadar derin bir travma ki. insanlık vicdanının ötesinde bir suçtan bahsediyoruz. bu infiali hepimiz paylaşıyoruz. ama adaletimizin vereceği ceza en şiddetli ceza olacaktır. bundan kimsenin şüphesi olmasın. ağırlaştırılmış müebbet hapis, hücre hapsi de dahil olmak üzere 36 yıl hapis söz konusu. hiçbir indirime tabi olmayacak. şu anda 131 kadın koruma evimiz var. 14 ilde bağımsız binalarda görev yürütülüyor. toplumun tüm katmanlarına yayılmış faaliyet içindeyiz. hepimizin bu meselenin ortak mesele olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. ama esas itibariyle daha ev ortamından başlayarak okulda ve dışarda şiddet kültürüne karşı genç nesilleri bilinçlendirmek zorundayız. btün şiddet kültürünün yok edilmesi için seferberlik içine gireceğiz. 

çözüm sürecinda kandil'in silahsızlanmaya karşı açıklamaları yansıdı. iç güvenlik paketi geçerse de çözüm süreci tehlikeye girer açıklaması geldi.

çöüm süreci demokratik siyaseti benimsyen bir süreçtir. herhangi bir taraf demokratik siyaset istiyorsa önce silahları, şiddet kültürünü terk etmelidir. sivil bir anayasa için bir seçime gidiyoruz. çözüm sürecini ilerletmeye hazırız. bu süreçte silaha, teröre yer yoktur. salahlı yöntemi benimseyen bir çözüm sürecinden behsediyorsak, bu samimi değil. güvenlik yasası boşluktan çıkmadı. hdp, chp ve mhp'yi anlamak mümkün değil. zaten bir reform hazırlığı vardı. uyuşturucuyla mücadele için hazırlığımız vardı. jandarmanın içişleri bakanlığı'na bağlanması da devrim mahiyetinde bir adımdır. bu hazırlıklar sürerken 6-7 ekim olayları yaşandı. biz sabırla olayların faillerinin üstüne gittik. o günlerde bize devlet nerede diyen chp şimdi molotof kokteylini savunmaya, halkı direnmeye çağırıyorlar. bonzaiyle mücadeleye de hayır diyorlar. özgecan kızımız için ne kadar üzüldüysek, belediye otobüsünde molotof kokteyliyle yanan kızımı için de aynı şekilde üzüldük. biz ülkemiz için ne geekiyorsa yapacağız. yarın bu iç güvenlik paketi meclisten çıkacak. çözüm süreciyle iç güvenlik paketini karşı karşıya getirenlere şunu söylemek istiyorum: çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi değildir. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;