İsrail - Filistin sorunu

Davutoğlu-Meşal ateşkesi görüşecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Fransa ziyaretini erteledi, Katar’a gidiyor. İsrail kabinesi Kerry'nin ateşkes önerisini görüşürken, Davutoğlu Doha'da ateşkes şartlarını Hamas lideri Halit Meşal ile görüşecek. Ziyaret, Erdoğan'ın 'İsrail samimi olursa, Hamas'ı ikna edebiliriz' açıklamasının ardından gerçekleşiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Davutoğlu Doha'da

Hamas'ın ateşkes şartları var

İsrail kabinesi de ateşkesi görüşüyor

Davutoğlu ve Meşal
Davutoğlu, Meşal ve Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

gece saatlerinde abd dışişleri bakanı kerry, filistinli yetkililer ve katar dışişleri bakanı halid bin muhammd el-atiyye ile telefonla görüşen davutoğlu, dün duyurulan fransa ziyaretini erteledi. katar’ın başkenti doha’ya gitti.

gazze’de günlerdir süren israil saldırılarını sona erdirmek için diplomasi trafiğini hızlandıran davutoğlu, doha’da ateşkes için şartları kabul edilene kadar israil’in tek taraflı ateşkesini kabul etmeyeceğini söyleyen hamas’ın lideri halit meşal ile görüşecek.

doha'ya varmasının ardından davutoğlu, tweet atarak abd dışişleri bakanı kerry ile yaptıkları telefon görüşmelerini filistinli yetkililere aktaracağını açıkladı: davutoğlu twitter mesajlarında "bir kaç gündür daha da yoğunlaşan son 24 saatte ise kesintisiz süren gazze'de ateşkes müzakereleri için katar’dayım. gazze'de akan kanın durması için bizimle birlikte büyük gayret sarfeden katarlı dostlarımızla detaylı görüşmeler gerçekleştireceğim. kahire’de, ateşkes için yoğun çaba sergileyen abd dışişleri bakanı johnkerry ile gece boyu süren temaslarımızda gelinen aşamayı burada filistinli taraflarla ele alacağız. amacımız filistinli kardeşlerimize karşı işlenen acımasız saldırıların bir an önce durmasını temin etmek." dedi.

mısır’ın ateşkes önerisini hamas kabul etmedi

17 temmuz’da kahire’de başlayan filistinli fetih, islami cihad ve hamas örgütleri ile israil arasında mısır aracılığıyla süren görüşmelerde anlaşmaya varılamamıştı. mısır’ın ateşkes önerisine olumlu yanıt veren israil, tek taraflı ateşkes ilan etmiş, ancak hamas eski şartları değiştirmediği gerekçesiyle ateşkesi kabul etmemişti. hamas’ın roket atmaya devam ettiği gerekçesiyle israil kara harekâtı da başlattı.

hamas’ın, ateşkesi kabul etmek için şartları var: gazze’ye uygulanan ambargonun kalkması, refah sınır kapısı’nın sürekli açık tutulması, 12 haziran’dan bu yana tutuklananların serbest bırakılması ve gilad şalit esir takası anlaşmasına bağlı kalınması, gazze sahilinde sürekli daraltılan balık avı alanının genişletilmesi, israil’in filistin uzlaşı hükümetini sabote etmemesi.

bu şartlar kabul edilmeden uygulanan ateşkesin gazze’de ablukaya devam etmek demek olduğunu söyleyen halit meşal, mısır’ın ateşkes teklifini kabul etmedi. bunun üzerine bölgeye gelen kerry, filistin devlet başkanı abbas ve israil başbakanı netanyahu ile görüştü. beş günlük ateşkes önerisinde bulundu. önerinin detayları paylaşılmadı ancak beş günlük ateşkes boyunca kalıcı ateşkes için görüşmelerin sürdürülmesi önerildi.

'türkiye hamas’ı ikna edebilir'

hamas lideri meşal doha’da yaptığı açıklamada, kendi şartları kabul edilmeden ateşkesi kabul etmeyeceklerini söyledi. ateşkes için kimin arabulucu olduğunun bir önemi olmadığını da belirtti.

başbakan erdoğan da, cnn international’a verdiği röportajda israil samimi olursa hamas’ı ikna edebileceğini, bu arada kerry’nin önerdiği gibi yaklaşık bir haftalık geçici ateşkesin uygulanabileceğini söyledi.

bunun üzerine dışişleri bakanı davutoğlu, meşal ile görüşmek üzere fransa ziyaretini iptal edip sabah saatlerinde katar’a doğru yola çıktı.

israil kabinesi de, kerry’nin ateşkes önerisini görüşmek üzere toplandı.

saldırılarda 800’den fazla filistinli öldü, ‘intifada’ çağrısı yapıldı

saldırıların sona ermesi için diplomatik çabalar sürerken, sahada ise gerginlik artıyor. olaylar, batı şeria’ya da sıçradı.kudüs ve batı şeria'da değişik kentlerinde toplanan on binlerce filistinli israil askeriyle çatıştı. gerçek mermiler kullanan israil ordusunun müdahalesi sonucu 2 kişi öldü, en az 250 kişi yaralandı. hamas, "batı şeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

gazze’de 7 temmuz’da başlayan israil saldırılarında ölü sayısı 805’e yükseldi. ölenlerin 190'ı çocuk, 97'si kadın, 47'si de yaşlı. saldırılarda 5 bin 207 kişi de yaralandı. bombalamaya aralıksız devam eden israil, birleşmiş milletler’a ait ve sığınak olarak kullanılan bir okulu da yerle bir etti. bm genel sekreteri ban ki-moon, bm okuluna yapılan saldırı nedeniyle ‘dehşete düştüğünü’ ve saldırıda bm çalışanlarının da öldürüldüğünü söyledi.
 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;