Türkiye

Davutoğlu: Ölü sayısı 99

Başbakan Davutoğlu Ankara'daki bombalı saldırıda ölü sayısının 99 olduğunu açıkladı. Davutoğlu bir canlı bombanın kimliğinin belirlendiğini belirterek, "3 el, 2 gün içinde 21 milyon parmak iziyle karşılaştırıldı. Birinin parmak izi Türkiye’de çıkmadı" dedi.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

show tv'ye konuşan başbakan ahmet davutoğlu, ankara'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 99 olduğunu açıkladı. 94 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini belirtti. davutoğlu "dördü türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak hasebiyle ailelerine haber edildi. bugün herhalde bu saatlerde teslim edilmiştir belki de. bir tanesi de filistinli olduğu için, filistin'den ailesinin gelip almasını bekliyoruz" dedi. 

davutoğlu, "canlı bombalardan birinin kimliği belirlendi. genellikle canlı bombaların tümünün infilak etmesinden dolayı ceset bütünlüğü olmadığı için kimliği tespit edilemiyor. 3 el, 2 gün içinde 21 milyon parmak iziyle karşılaştırıldı. birinin parmak izi türkiye’de çıkmadı. dış bağlantılar üzerinde çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

"tek başına iktidar olacak mı, olmayacak mı?"

başbakan'a, saldırının 1 kasım'da yapılacak genel seçim sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceği de soruldu. davutoğlu 7 haziran seçimlerinden önce hdp'nin diyarbakır mitinginde meydana gelen bombalı saldırıyı hatırlattı. bunun hdp'nin yüzde 10 barajını geçmesini sağladığını söyledi. başbakan'a göre 1 kasım seçimleri öncesinde ise, hdp'nin barajı geçip geçmeyeceği değil, ak parti'nin tek başına iktidar olup olmayacağı tartışılıyor.

"sürprize dayalı" yeni güvenlik konsepti

ankara tren garı önünde meydana gelen saldırı sonrası ankara il emniyet müdürü ve istihbarat şube müdürü ile güvenlik şube müdürü içişleri bakanlığı'nca görevlerinden uzaklaştırılmıştı. ahmet davutoğlu bu bağlamda "rutin dışı, sürpriz" bir güvenlik konsepti için talimat verdiğini söyledi.

"dört, beş gündür benim için tek şey var. can derdimiz varken ben onları konuşurum. siyasi miting, hesap vs. yapmadım bu arada. gece 12'de güvenlik zirvesini topladığımda ilk sorduğum 'garın önü miting alanı mı?' oldu. bir hata varsa millet adına sorarız. miting meydanı olmadığı biliniyor. bomba taraması yaptıklarını öğrendim ve insan aramasının ise miting alanında yapıldığı bildirildi. burada istihbari bir zaaf varsa gerekli soruşturma başlatılır. emniyet müdürleri soruşturmanın selameti açısında açığa alındı. soruşturma devam edecek. miting yapma kültürü yeni bir konsept ile değiştirilecek dedim. önleyici bir tedbir eksikti. güvenliğin bildiği rutini, terör örgütleri de bilir ve onun dışına çıkar, eylemini yapar. yeni bir güvenlik süreci için talimatı verdim. rutin hiçbir uygulama olmayacak. sürpriz bir uygulama, beklenmedik bir uygulama olacak. vatandaşlarımızın da bize yardımcı olması lazım. vatandaş polisi her an gaz sıkacak gibi görürse teröristleri engellemek imkânsızlaşır."

"bazıları aylarca suriye'de kaldı"

başbakan davutoğlu reuters'e yaptığı açıklamada ise, ankara'daki bombalı saldırıyla ilgili bazı şüphelilerin aylarca suriye'de kaldığının tespit edildiğini söyledi. davutoğlu bazı delillerin, eylemcilerin işid ya da pkk ile bağlantılı olduğuna işaret ettiğini ifade etti.

bazı haber sitelerinde intihar bombacısının kimliğinin açıklandığı hatırlatılan başbakan davutoğlu, bu kişilerden birinin babasının bir yıl önce polise giderek oğlunu şikâyet ettiği, ancak yetkililerin bu konuda bir şey yapmadığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

başbakan ayrıca suriye'deki rus operasyonları hakkında da soruları yanıtladı. kaynaklarından rusya'nın havadan destek vereceği ve iran destekli suriye ordusunun karadan halep çevresinde ılımlı muhaliflere saldıracağı yönünde bilgi aldıklarını söyleyen reuters, başbakan davutoğlu'na rusya öncülüğündeki bu saldırıyı karşılamak üzere türkiye'nin ılımlı muhaliflere silah verip vermeyeceğini sordu.

başbakan davutoğlu buna, "bu sadece bizim sorunumuz değil; bu, uluslararası camianın sorunu. suriye rejiminin savaş suçlarını ve vahşi daeş grubunu durdurmamak, uluslararası camianın ayıbıdır" yanıtını verdi.

türkiye'nin suriye'ye komşu bir ülke olarak ciddi endişeleri olduğunu belirten başbakan, türkiye'nin ülke güvenliğini sağlamak adına uluslararası hukuku baz alan hakları olduğunu ifade etti. başbakan davutoğlu, "bu yeni dış müdahaleler nedeniyle bugün suriye'de riskler eskisinden çok daha fazla. fakat nihayetinde suriye halkının kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesi gerekiyor" dedi.

'deaş ve pkk ihtimalleri yüksek'

başbakan davutoğlu bunlardan önce de, "bu saldırının soruşturmasını derinleştirdikçe, özellikle twitter hesapları ve ip adreslerinden yola çıkarak deaş ve pkk'nın olayda etkin rol oynama ihtimali yüksek" diye konuştu.

bulgaristan başbakanı borisov'la ortak basın toplantısında açıklamalar yapan davutoğlu şunları söyledi:

"örgüt bağlantılarını titizlikle araştırıyoruz. saldırganların dna'ları konusunda önemli bulgulara ulaşıldı. özellikle bir saldırganla ilgili detaylı araştırma devam ediyor. planlayanlar da cezalandırılacaktır. idari zaaf olmuşsa incelenecektir. soruşturmanın selameti için ankara emniyet müdürü, istihbarat ve şube müdürleri açığa alındı. hem hukuki hem idari soruşturma yürütülecektir."

"türkiye 20 temmuz'dan itibaren deaş, pkk ve dhkp/c, üç ayrı örgütün sistematik saldırısıyla karşılaştı. bu saldırının soruşturmasını derinleştirdikçe, özellikle twitter hesapları ve ip adreslerinden yola çıkarak deaş ve pkk'nın olayda etkin rol oynama ihtimali yüksek."

kaynak: show tv, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;