Gülen örgütü soruşturmaları

Davutoğlu: Pensilvanya’dan talimat aldılar

Başbakan Davutoğlu, "paralel yapı" soruşturmasındaki tahliye kararının hükümsüz sayılmasıyla ilgili ilk kez konuştu: Bir hafta önce Pensilvanya’dan 'hapishaneden çıkarılsınlar' talimatı aldılar, Bizde kayıtları var.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Gümüşhane Zafer Meydanı'nda düzenlediği mitingde konuştu. [Fotoğraf: AA]

gümüşhane'deki seçim mitinginde konuşan başbakan ahmet davutoğlu, "paralel yapı" soruşturmasındaki tahliye kararının hükümsüz sayılmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. davutoğlu kararı, "yargıda darbe girişimi" diye niteledi. isim vermeden gülen cemaati lideri fethullah gülen'in bir hafta önce pensilvanya'dan talimat verdiğini ve ellerinde kayıtlar olduğunu söyledi. başbakan'ın sözleri şöyle:

"yargıda bir darbe yapmaya kalkıştılar. asliye hukuk mahkemesi yetkili olmadığı halde, yasaların tümüyle dışına çıkarak, haklarında dava yürüyen tutuklularla ilgili tahliye kararı verdi. yetkin yok, yasal hiçbir zemini yok. niye bunu yapıyorlar biliyor musunuz; hâlâ şunu demeye çalışıyorlar: paralel olarak biz buradayız, güçlüyüz. devlet olarak, millet olarak biz de buradayız ve meydanı size bırakmayız. meydanı pensilvanya’dan gelen talimatlarla hareket eden hakimlere, savcılara bırakmayız. bu memleket sahipsiz değil. bir hafta önce pensilvanya’dan talimat aldılar, 'hapishaneden çıkarılsınlar' talimatı. kayıtları var bizde. yargıyı yönlendirmeye kalkışanlara karşı her zaman yargının tam bağımsızlığı ve tarafsızlığı dedik. seçimlere giderken ‘hâlâ buradayız’ demenin çabası içindeler. yargıda şu veya bu örgütlenmenin türk adaletini teslim almasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. hakim ve savcıların itaat edeceği tek şey vicdanlarıdır. size biri yurt dışından ‘şöyle, böyle yap’ talimatı verir ve siz de buna kulak verirseniz, bu toprakların temel değerlerinden ihanet etmiş olursunuz. biz yargıya hiç müdahil olmadık, olmayacağız. ama birileri yargıyı emirlerinin altına almak isterse, buna da izin vermeyeceğiz. biz bunlara karşı milli irade seferberliği başlatıyoruz."

istanbul 32. asliye ceza mahkemesi, "paralel yapı" soruşturmasında tutuklanan şüphelilerin tahliyesini istemiş ancak 10. sulh ceza hakimliği kararı hükümsüz saymıştı. tahliyesine karar verilenlerden bazıları ömer köse, yurt atayün ve ali fuat yılmazer gibi polisler ile samanyolu tv yöneticisi hidayet karaca'ydı. 

"önümüzü kesemezler"

ahmet davutoğlu, miting meydanında kendisine "hoca" sloganları atılması üzerine de yine gülen'i suçlayan şu ifadeleri kullandı:

"biz başka hocalara benzemeyiz. bu topraklarda doğduk, yetiştik ve öleceğiz. bize yaban diyar yakışmaz. gerçekten milletin önüne hoca ünvanıyla çıkanların ilk vazifesi o milletle yaşamak, o milletle düşünmek, o milletin bağrında toprağa girmektir. allah şahittir ki bazı hoca adı altında yurt dışından bu kumpası yapanlar, onlar işte o hocalık unvanını da hak etmezler. milletle birlikte bu topraklarda yaşamayı da hak etmezler. bu kumpaslar karşısında dirayetle, basiretle cumhurbaşkanımız başbakanken durdu. biz de devraldığımızda söz verdik; 'bu topraklarda bir daha paralelcilere, darbecilere meydanı bırakmayacağız' dedik. bu çete yerel seçim öncesi 'hdp’yi destekleyin' dediler, bölücüleri desteklediler. şimdi de önümüzü kesmeye çalışıyorlar ama önümüz kesemezler. 'orta anadolu'da mhp, sahillerde de chp’yi destekleyin' dediler. şimdi bahçeli, kılıçdaroğlu, demirtaş'ta da tek başına iktidar iddiası olmadığı için, bunlara 'bir araya gelin' diyorlar. 3 değil 12 parti birleştiniz cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yine olmadı. milletle bir araya gelmeden olmaz."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;