Türkiye

Davutoğlu: Provokatörler yakalandı

Cizre'deki çatışmalarla ilgili konuşan Başbakan Davutoğlu, Cizre’ye sızmak isteyen provokatörlerin yakalandığını söyledi. Davutoğlu, "Özellikle sınır ilçelerinde dışarıdaki huzursuzluğu ve çatışmayı içeri taşımak isteyenlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da Cizre'deki çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

cizre'de pkk yanlıları ile hüda-par’lılar arasındaki çatışmalarla ilgili konya'da açıklama yapan başbakan ahmet davutoğlu, "türkiye'nin özellikle sınır ilçelerinde bir şekilde şiddete başvurarak dışarıdaki huzursuzluğu ve çatışmayı içeri taşımak isteyenlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyecektir. bu çerçevede bütün halkımıza sükûnet tavsiye ediyorum" dedi. davutoğlu, vatandaşların düzeni sağlamayı devlete bırakması, kendi tedbirini kendisinin almaya çalışmaması gerektiğini söyledi.

davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"devlet, her yerde her türlü tedbiri almaya muktedirdir. olayı daha da tırmandırmak isteyen bazı provokatif unsurların cizre'ye sızma çabalarına karşı da çok etkin tedbirler alınmıştır. kamuoyumuzun bunu yakından bilmesini isterim ki bu provokatörler, hem yakalanmış, bazıları da bu süreç içinde kontrol altına alınmışlardır. bunlar da bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuzu açık şekilde göstermektedir."

"farklı gruplar arasında çatışma istediler"

"sadece devlete dönük bir provokasyon değil, değişik siyasi gruplar arasında da bir çatışma ortaya çıkarmak istediler. ikisine karşı da hazır olmak lazım. olaylar, ilk aşamasındayken sosyal medya üzerinden ve diğer yayınlarla sanki 'cizre'de kontrol kayboldu, cizre'de tam bir kaos var' görüntüsüyle neredeyse bu provokasyonlara katkıda bulunmaya çalışan bazı unsurlara da dikkatinizi çekmek isterim. bu unsurlar da cizre olayları üzerinden özellikle bu paralel yapılanmanın hangi kanallarla bu olayları daha da abartarak toplumda huzursuzluk çıkarma çabaları içinde olduğunu da gözümüzden kaçmadı."

"provokasyonlara girecekler"

gazetecilerin soruları üzerine, cizre'nin bulunduğu bölgenin suriye sınırı ve hassas bir bölge olduğunu söyleyen başbakan, "irak, suriye ve ukrayna tüm bu çevreyi göz önüne aldığımızda türkiye ateş çemberinin ortasında, istikrarlı bir ülke ve çekim alanı. hem bu istikrara sığınmak isteyen mülteciler için. hem de bu huzurdan rahatsız olup türkiye’ye sığınmak isteyen ve bu ortamı tam bir fırsatçılıkla bozmak isteyenler var. bu gösteriyor ki, belli aralıklarla farklı grupları çatıştırma çabası içine, bu provokasyonlara girecekler" dedi.

"süreci engellemeyecek"

türkiye'de kamu düzenini bozmak isteyenlere karşı her türlü tedbirin alındığını ve alınacağını söyleyen başbakan davutoğlu, "provokasyonların çözüm sürecinde atılan adımları engellemeyeceğini" vurguladı. "cizre'ye şu veya bu şekilde sızmak ve orada huzursuzluk çıkararak, suriye ve irak’taki ateş çemberine türkiye’yi de almak isteyen provokatörlere karşı her türlü tedbiri almaya kararlıyız" dedi.

"dicle'nin açıklaması önemli"

çözüm sürecinde, pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan ile görüşen halkların demokratik partisi'nin (hdp) imralı heyetinde de yer alan demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı hatip dicle de cizre'deki olayların provokasyon olduğunu söyleyerek sağduyu çağrısı yapmıştı. davutoğlu, dicle'nin açıklamalarının "önemli olduğunu söyledi; "hatip dicle’nin de provokasyonu görüp açıklama yapması önemli ama açıklama yetmez. herkesin duyarlı ve hazır olması lazım. türkiye’de farklı görüşler ve siyasi gruplar arasında çatışma çıkarmak isteyenler var. bunların hepsine hazır olmak lazım" dedi.

hatip dicle, hüda-par yetkilileriyle de telefon görüşmeleri yapmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;