PKK

Davutoğlu: PYD'yi vururuz

Başbakan Davutoğlu, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili, "Gerekirse PYD'yi vururuz" dedi. Davutoğlu, "Silah yardımı Türkiye'ye tehdit halini alırsa tereddüt etmeyiz" diye konuştu.

[Fotoğraf: Getty / Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu show tv yayınında, abd'nin pyd'ye 50 ton silah yardımı yapmasıyla ilgili sert açıklamalar yaptı. "pyd'ye yapılan silah yardımı, herhangi bir şekilde türkiye'ye yönelik tehdit halini alırsa bir an dahi tereddüt etmeyiz" dedi. başbakan'ın açıklamaları şöyle:

"pyd’yi masum olduğu için vurmamış değiliz, gerekirse vururuz, türkiye’nin güvenliği ne gerektirirse onu yaparız. amerikalılara verdiğimiz mesaj çok açıktır. amerikalılara ve bütün müttefiklere ve rusya’ya... pyd'ye yapılan silah yardımı, herhangi bir şekilde türkiye'ye yönelik tehdit halini alırsa ve pyd de pkk gibi sızmalarla veya silah aktarımıyla türkiye'ye zarar vermeye başlarsa bir an dahi tereddüt etmeyiz. eğer pyd irak'a geçerek irak üzerinden türkiye'ye girmek suretiyle bir şeye kalkışırsa, yine tereddüt etmeyiz."

"samimilerse çok kolay, bırakacaklar silahlarını. o zaman pyd'yi başka bir denkleme alırız. ama pyd, pkk ile bu kadar iç içeyken ve pkk türkiye'ye saldırırken, bakın türkiye'de terör yaparak demiyorum, türkiye'ye saldırırken, müttefik bir ülkenin ya da dost ve komşu bir ülkenin rusya gibi pyd'ye verdiği silahları kimse meşru kılamaz. eğer meşru kılınması gereken bir şey varsa o zaman pyd'ye yardım edilmesin, özgür suriye ordusu'na yardım edilsin, özgür suriye ordusu içindeki kürt tugaylarına, taburlarına yardım edilsin. onlar gelsinler. türkiye'ye saldırmayan müzahir bir yapı olarak yanımızda, başımızda bulunsunlar ama kimse ikili bir oyuna kalkışmasın. kimse türkiye'yi bu yolla içeride ve dışarıda tedirgin ederek, türkiye'nin istikrarını tehdit altına alabileceğini düşünmesin."

"garantisini kimse veremez"

başbakan bunun öncesinde ise görüştüğü bulgaristan başbakanı borisov'la ortak basın toplantısında konuya değindi; "türkiye'nin tutumuyla ilgili gerekli bilgi aktarılmış ve birlikte yürüttüğümüz çalışmalar konusunda irademiz bir kez daha ortaya konmuştur" dedi.

"abd'nin silah yardımı irak'ta kullanılırsa, pyd'ye de pkk'ya yaptığımız muameleyi yapar, vururuz" diyen davutoğlu'nun sözleri şöyleydi:

"pyd-pkk arası organik bağ herkesçe malum. pkk'ya yaptığımız operasyonlardan kaçanların bazılarının suriye'ye, pyd'ye gittiklerini de biliyoruz. türkiye'ye savaş açmış terör örgütlerine karşı tutumumuz açık ve nettir, bu terör örgütlerine karşı da aynı tutuma sahibiz.

nasıl abd ve diğer müttefik ülkeler el kaide ile mücadele ederken bağlantılı örgütlerle de mücade etmişlerse, türkiye de pkk ile, bağlantılı örgütlerle mücadele edecektir. nasıl müttefik ülkeler el kaide bağlantılı örgütlere silah yardımını mazur görmezse, türkiye de pkk bağlantılılara görmez. nasıl abd'nin iyi niyetle irak ordusuna verdiği silahlar deaş eline geçmiş ve bize karşı kullanılıyorsa, pyd'ye verilen silahların yarın pkk tarafından bize karşı kullanılmayacağının garantisini kimse veremez.

tutumumuz açık ve nettir. bu tutum abd ve rusya federasyonlarına iletilmiştir. türkiye bu anlamda, türkiye'ye savaş açmış terör örgütleriyle işbirliği yapılmasını kabul edemez. bugün abd büyükelçisi de bakanlar kurulu toplantısından sonra çağrılarak türkiye'nin tutumuyla ilgili gerekli bilgi aktarılmış ve birlikte yürüttüğümüz çalışmalar konusunda irademiz bir kez daha ortaya konmuştur."

abd ve rusya’ya pyd mesajı

abd'nin ankara büyükelçisi john bass ve rusya'nın ankara büyükelçisi andrey karlov, salı günü ayrı ayrı dışişleri bakanlığı’na çağrılmıştı. abd büyükelçisi bass, dışişleri bakanı feridun sinirlioğlu ile rus büyükelçi ise türk diplomatlarla görüşmüştü.

görüşmelerde bölgesel konuların yanı sıra türkiye'nin pyd konusundaki tutumu aktarılmıştı.

başbakan ahmet davutoğlu önceki gün yaptığı açıklamada, pkk ile pyd arasında açık bir irtibat bulunduğunu söylemişti. pyd'nin türkiye'ye karşı faaliyet içine girmesi durumunda operasyon yapacaklarını belirten davutoğlu, "pyd'nin deaş karşısında meşruiyet kazanan bir aktör haline gelmesi kesinlikle kabul edilmez" demişti.

başbakan davutoğlu abd'nin pyd'ye 50 ton silah yardımı yapmasıyla ilgili olarak türkiye'de kullanıldığının tespit edilmesi halinde, silahların bulunduğu yerde imha edileceğini de ifade etmişti.

kaynak: show tv, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;