Türkiye - Rusya ilişkileri

Davutoğlu: Tehditkâr tutum Rusya'nın menfaatine değildir

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, savaş uçağı Türkiye sahasını ihlal eden Rusya'yı uyardı: Gerek Suriye'deki muhalif unsurlara, ılımlı muhalefete verdikleri zarar, gerekse Türk hava sahasına yönelik sürdürdükleri tehditkâr tutum Rusya'nın menfaatine değildir.

[Fotoğraf:AA]

suudi arabistan'ı ziyaret eden başbakan ahmet davutoğlu, temaslarıyla ilgili basın toplantısı yaptı. moskova'nın rus uçağının türkiye hava sahasını ihlal etmediği iddasıyla ilgili soruya  "şimdi dünyada hiçbir ülke izole değil. herhngi bir yerde hava sahası ihlali olmuşsa bunu saklamak mümkün değil. rusya'nın şu ya da bu gerekçeyle yaptığı ihlalleri örtmesi mümkün değil" yanıtını veren başbakan moskova'yı uyardı: 

"çok kısa süreli bir ihlal olmuştur. bu hem bizim radarlarımızlar, hem de nato radarlarıyla tespit edilmiştir. türkiye hiçbir şekilde rusya ile ilişkilerin gerilmesinden yana değildir. ama bu hava ihlallerine bakıldığında rusya'nın suriye'de niyetinin hiç de iyi olmadığı anlaşılıyor. daeş'e karşı mücadele ettiğini iddia eden rus kuvvetleri, cenevre'deki müzakerelere ipotek koymaya çalışıyor. daeş ise rusya'nın operasyonlarından memnun olan taraftır. rusya'yı bir kez daha uyarıyoruz, gerek suriyeli muhaliflere verdikleri zarar ve türkiye sınırlarına yönelik ihlaller rusya'nın menfaatine değildir." 

başbakan, suriyeli muhaliflerin yüksek müzakere konseyi'nin koordinatörü riyad hicab ile de cenevre görrüşmeleriyle ilgi konuştuğunu aktardı,   "suudi arabistan ile birlikte suriyeli muhaliflere destek vermeye devam edeceğiz" diyen başbakan,  "bölgedeki iç çatışmalar ve gerilimler konusunda da suudi arabistan'la ortak hareket etme şansımız oldu." bilgisini verdi. 

"riyad'la ortak tavır"

teröre karşı suudi öncülüğündeki ittifakın niteliğiyle ilgili soruya ise "bölgede iki büyük tehdit var: birisi terör, diğeri etnik çatışmalar. terörle mücadeleye karşı suudi arabistan'la birlikte çalışma insiyatifi var. bu askeri ittifak, salt böyle görmemek gerekir. teröre karşı dünyanın neresinde olursa olsun, birlikte hareket etme kararmız var. aynı şekilde mezhepçiliğe karşı da türkiye ve suudi arabistan ortak tavır geliştirecek. daeş'e karşı da da ortk mücadele perspektifimiz var." yanıtını verdi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;