Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu: Türkiye ile arası bozulan PKK’ya çiçek atıyor

Başbakan Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye yönelik tehditlerine "Eğer askeri güçleri varsa DEAŞ'a karşı kullansınlar" yanıtını verdi. PKK'nın bir piyon olarak görüldüğünü belirtip 'Türkiye ile arası bozulan PKK’ya çiçek atıyor' açıklamasında bulundu.

[Fotoğraf: AA - Arşiv]

ntv'nin yayınına katılan başbakan ahmet davutoğlu, yeni anayasa çalışmalarından pkk ile mücadeye, hdp'nin tutumundan dış politikaya kadar birçok konuda soruları yanıtlad. başbakan, pkk ve hdp'nin türkiye ile karşı karşıya gelen tüm yapılarla işbirliği yaptığını söyledi. başika'da bulunan türk askerlerinin çekilmemesi durumunda türkiye ile savaşabileceklerini söyleyen irak dışişleri bakanı caferi'ye de "eğer askeri güçleri varsa deaş'a karşı kullansınlar" yanıtını verdi. başbakan, pkk'nın bir piyon olarak görüldüğünü belirtip "türkiye ile arası bozulan pkk’ya çiçek atıyor" açıklamasında bulundu. davutoğlu şu sözleri sarf etti:

yeni anayasa çalışmaları

"liderlerin görüşmesi ülkenin menfaatinedir. sayın kılıçdaroğlu gayet misafirperver karşıladı. tabi ki farklı düşündüğümüz konular oldu. faydalı bir görüşme oldu.  iktidar nasıl olmazsa olmaz ise, muhalefet de öyle. ben zihnimdeki birer birer paylaştım. 

anayasa bir mutâbakat meselesidir.  yeni anayasa için en geniş mutâbakat sağlanmalı. biz anayasa revizyonu değil, yeni bir anayasa istiyoruz. devlet bizi değil, biz devleti tanımlamalıyoz. başkanlık ya da parşamenter sistem bu ruhu yansıtıyorsa, o doğrudur. bizde aslında hiçbir zaman parlamenter sistem uygulanmadı. 12 eylül, 28 şubat ya da tek partili döneme parlamentert sistem mi diyeceğiz. kılıçdaroğlu'na söyledim: parlamenter sistemin en uygun olduğunu. nerde anlaştığımıza bakalım. türkiye için habgisi uygunsa teklifinizi koyun tartışalım.

biz matematik biliyoruz. ak parti tek başına anayasayı değiştiremez. değiştirebilsek de mutâbakat arardık.

2011'de bütün partilerin eşit katılımı ile anayasa uzlaşma komisyonu kurduk. bu komisyonun kaldığı yerden çalışmalarını süreli olarak, 6 ya da 3 ay gibi sürdürsün ve ulaştığı sonuçları bize aktarsın. bu alışma yapılırken biz başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerimizi dile getiririz. eğer chp başka bir teklif sunuyorsa onu sunar.başkanlık sisteminin eksiklikleri ile ilgili önerilerini diğer partilerden dinleriz. önceki anayasalar hep tepkisel olarak ortaya çıktı. adnan menderes döneminin tekrarlanmaması için anayasa çıkarıldı. bizim tepkisel olmayan, kişiselleştirmeden bir anayasa yapmamız lazım. ben başbakan-cumhurbaşkanı ilişkisi ile ilgili sözleri de telaki olarak algılarım. 12 eylül anayasasını silelim. ondan büyük bir şeref olabilir mi ?

millet bize ülkeyi yönetme yetkisi verdi ama 'anayasayı değiştirme yetkisini veriyorum' demedi. burada 'uzlaşarak değiştirin' dendi. toplumun partilere baskı yapması lazım. 12 eylül anayasanın değişmesi için...

önceki gibi oy birliği yerine oy çokluğuna bakmamız için sonunu görmemiz lazım. tüm partilerin pozisyonunu görmemiz lazım. bazı maddelerde 2, bazı maddelerde 3 parti anlaşıyorsa ona sonra bakarız. önceliğimiz mutâbakat."

başkanlık sistemi

"başkanlık sistemi federalizmle alakâlı değil. üniter devlette de başkanlık olabilir. yargı, yasama, yürütmenin dengesi devam etmeli. önemli olan 'ben sizin yerinizde olsam başkanlık sistemini tercih ederim' dedim. ben şu anda çoğunluk olduğum için her durumda daha fazla yetkiyle ülkeyi yönetebilirim. bunlar paylaştık. burada önemli olan önyargısız olmak"

örneğin 12 eylül anayasası yapması kolay bir anayasadır. 5 general oturup 'o şöyle olsun bu böyle olsun' dedi. öyle bir anayasa yapalım ki hep beraber, en doğrusunu yapalım. 

başkanlık sisteminde başkanın ferman çıkarması olayı yok. hiçbir gücün bütünüyle bütün erkleri elinde toplamamasıdır. başkanlık sistemi ile ilgili çekince neyse gelin konuşalım. gücün tek elde toplandığı önyargısıyla konuşmayalım.

iç tüzüğün gözden geçirilmesi ile ilgili de mutabkâta vardık. avrupa birliği ile iligili, özellikle vize muafiyeti konusunda sayın kılıçdaroğlu desteklerini verdi."

hdp ile randevunun iptali

"sırbistan yolculuğu öncesi açıkladım; kimseye karşı özel bir tavrımız yok. en zor şartlara rağmen kendileri ile bir araya geldi. kobani olayından önce bir araya geldik sonra halkı düşmanlığa sevk ettiler. ayaklanma çağrısı yaptılar. 7 haziran'da türkiye'nin zaafa düştüğünü zannettiler. dışardan onlara sufle verenler 'işte tam zamanı. türkiye zayıf düştü' dediler. buna rağmen 'ak parti ile hiçbir şey yapmayacağız' demelerine rağmen görüştüm.

bu sefer de yeni dönem deyip randevu istedim ama sonraki açıklamalar oldu. 'davutoğlu'na sur'un hesabını soracağız' dediler. sanki kendisi hesap sorma mevkii. kusura bakmasınlar ben yetkiyi onlardan almadım. halk bana bu barbarlığı durdurma yetkisi verdi. benim en başta doğu ve güneydoğudaki vatandaşlara sorumluluğum var. ben size siz olduğunuz için gelmiyorum. size oy veren seçmene saygımdan geliyorum. 2 civan delikanlımızı uykusunda öldürenlere söz söylemeyen sizlere saygımdan gelmiyorum.

ikincisi 'dediklerimiz yapmazsan kaçak çay falan....' hdp yol ayrımında hala farkında değiller.

özerkli açıklamaları falan. hiçkimse parşamento dışında türkiye'nin nasıl yönetileceğine karar veremez. aldığımız bu iki açıklama bunların muhattap alınmayacağını gösterdi. samimi olsunlar. türkiyeli olduklarını göstersinler.

miray bebeğin babası ile konuştuk. dedesi ile miray bebeği kim katletti. bunlar katletti. 

hiçbir yere roket atmak mazur görülemez de devlet hastanesine roket atmak ne ? önce üslüplerinı değiştirsinler. bu ülkenin bütünü ile ilgili bir operasyonun parçası olmasın.

moskova'da başka, washington'da başka konuşup türkiye'nin karşısındaki herkesle lobi yapacaklarsa ona göre konuşuruz."

pkk saldırıları

"bu ilçelerde bütün sokakları tek tek temizlememiz lazım. bunlar suriye'ki çatışmalarla alakalı... bunlar en az zaaiyatla sona erdirilmeli.

önemli ölçüde temizlik yapıldığını söyleyebilirim. ama malesef oradaki belediyeler de iş makineleri dahil bu iş için kullanıyorlar. 

bir belediye kaynaklarını terör örgütüne aktarıyor, bazıları çalışmadan para alıp terör faaliyeti yapıyorsa buna bakmak lazım. parti kapatmaya karşıyız. ama kişilerin tek tek işlediği suçlara kayıtsız kalınamaz. seçimle iş başına gelen belediye başkanı ve hdp milletvekilleri kanunlara uymak zorundalar.

bazı milletvekilleri dokunulmazlıklarını kullanıp araçlarını bir yerden bir yere silah taşıyorlarsa bunların gereği yapılır.

büyükşehir yasasının yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğdu. büyükşehir bir partiden ilçe belediyesi başka partiden olsursa kaynak aktarımında sorun oluyor. bununla ilgili değerlendirme sadece o bölgeye yönelik değil. 

sivil cenazeler konusunda hiçbir aksama yok. miray bebek balkonda yaralanıyor. sonra hastaneye götürülürken de arabasına ateş açılıyor hainler tarafından. devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmemiştir. devlet görevlisi emin olmadıkça ateş açmıyorlar. ama teröristlerin cenazesi ile bahsedilen bunları kendileri alıp götürüyorlar. burada sorumlu olan kendileri. dargeçit'te bir öğrencim mesaj göstermiş. burada aç kalan hayvanlara ihtiyaçları verildi. titizlikle hareket ediyoruz ama karşımızda hiçbir şey ayırt etmeyen bir yapı var. 

"türkiye ile kimin arası bozulmuşsa pkk’ya çiçek atıyor"

kimin türkiye ile yapısı varsa onlar için pkk ve hdp kullanılabilir malzeme. pkk 70’li yıllardan beri bir piyon olarak görüldü. 2010 mavi marmara’dan sonra israil bunlarla temas ettiler. türkiye ile kimin arası bozulmuşsa pkk’ya çiçek atıyor. şimdi rusya pkk’yı keşfetti, hdp’yi ağırlıyor. washington’a gittiklerinde ermeniler ağırladı bunları…rusya’nın piyonu olmayı kendilerine yedirebiliyorlar. şimdi iran da aynı şekilde, temas noktaları…türkiyelileşen bu ülkenin kaderi ile kaderini birleştirir. türkiye'yi suriye'deki manzaraya sokmak isteyenlere en iyi cevabı herhalde bölgedeki halkımız verecek. dış mihrakların pkk'yı kullanarak türkiye'de yapmak istediklerine izin vermeyeceğiz."

"şu an öcalan ile temasın faydası yok"

"bizim siyasiler olarak öcalan ile temasımız zaten olmadı. istihbarat yetkililerinin oldu. öcalan'ın silahsızlanma ile ilgili mesajı oldu. ne oldu ? demirtaş yaptığı 2-3 açıklama ile bunu berhava etti. o zaman bu temaslar fayda getirmeyecekse neden yapılsız. silahsızlanma çağrısı varken ülkede kan dökülürken neden yapsın. 

bütün sokaklarımız terör örgütünden temizlenmeden hiçbir temas olmaz. hendekler çukurlar kapanacak."

hdp milletvekilleri hakkında soruşturma

"[hdp ile ilgili meclise fezleke gelirse] hukuki duruma bakacağız. suçlamalara bakacağız. hiçkimsenin kanun çiğneme hakkı yok. hdp karar verecek siyasi parti mi terör örgütü uzantısı mı. hdp'li belediyeler karar verecek; hizmet mi yapacak, pkk'ya para mı aktaracak. kimse hukuktan azade değildir."

işid ve pyd ile mücadele

"canlı bomba olarak eyleme hazırlanan 2 kişi yakalandı. etrafta bu kadar belirsizlik varken her an her şehirde mücadele yapıldığını belirtmek isterim. halkımızın bir kaygı duymasını istemem. halkın meydanlara falan gitmekten çekinmesini istemem. hepimizin teröre karşı omuz omuza davranmamız gerekiyor.

[teşrin barajı ile ilgili] bizim için birinci husus işid ile mücadele. kinci olarak pyd ile mücadele. buralarda  ypg'nin varlığının hiçbir temeli yok. deaş'ın alternatifi öso'dur. ama öso şu an halep'i idlip'i savunmaya çalışıyor. bir taraftan rusya deaş'a hiçbir operasyon yağmazken pyd'nin ilerlemesi bunların üstü örtülü işbirliği yaptığını gösteriyor. içinde ypg unsurları da var bu var ama bize gelen bilgi ypg unsurlarının fırat'ı geçmediği yönünde"

fırat'ın doğusu kobani. burada kürt nüfus var. burada ypg'li değil kürtlerin hepsi ama fırat'ın batısında hiçbir kürt unsuru yok. hiçbir varlıkları olmayan bir yerde etnik temizlik yapma niyetindeler. buralar arap ve türkmen...

"deaş rusya'nın işine geliyor"

"türkiye'yi tehdit eden her türlü hususta her türlü tedbiri alırız. bu konuda türkiye'nin ciddiyeti herhalde açıkça görülmüştür. abd ile bu konuda anlaşıldı. ama rusya'nın devreye girmesiyle durum değişti. rusya, deaş'ın olmasından memnun. deaş kalkacak dense en fazla rahatsız olacak rusya, esed ve pkk'dır. bunların hareketlerine meşruiyet kazandırıyor. türkiye dışında deaş ile kararlı bir şekilde mücade eden yok. rusya, iran, esed deaş var diye ılımlı muhaliflerle mücadele ediyor.usya bunu farklı bir boyuta taşıyor. rusya ile meselenin ne zaman biteceği bilinemez. rusya uyarılara rağmen sınırı tekrar tekrar ihlâl etmişse  buna o açıdan bakmak lazım.ümit ederiz rusya bunu doğru kontekste anlar.

angajman talimatını ben verdim sözüm istismar edildi. siz bana 'türkiye2nin hava sahası ihlâl edilse ne yaparsınız?' diye sorulsa ve ben de bunun önemli olmayacağını söylesem suç işlemiş olurdum. suriye b,z,m uçağımızı düşürdüğünde bu angajman kuralları devreye sokulmui gelen uçağın niyetini bilmiyoruz. rusya da devreye girince hangi uçak olursa olsun bu angajman kuralları genişletildi. 17 saniyede bana ulaşıp da ben talimat verebilir miyim? daha önceki angajman kurallarını genişletip bu yetkiy genelkurmay başkanlığı'na verdim. benden 2 gün sonra da genelkurmay, hava kuvvetlerine teslim etti. burada fayda zarar ilişkisi kurulmaz. 'talimat verdim' derken olayıon seyri bu. bu arada o pilotun görevi yapmaması suç teşkil ederdi"

rusya ile ekonomik ilişkiler

"turizme destek verdik vereceğiz. turizm'de etkisi oldu. onun tedbirini aldık. çiftçiyi de mağdur etmeyecek tedbirler alacağız. şu ana kadar da türkiye'ye ve rusya'ya etkisine bakıldığında bize etkisi olmadı. rusya ambargolardan yakınıyordu. kendisi yaptı."

israil ile ilişkiler

"özür dilendi, tazminat da ödeneceği belirtildi. gazze'nin şartlarının daiyileşeceği, gazze'deki kardeşlerimiz de bu işten fayda sağlıyacaklarına karar verilirse anlaşma yoluna gidilir. anlaşmada gaz ile ilgili bir şey yok. türkiye ekonomik durumlarla ilgili müzakere yapmaz."

başika kampı

"bugün irak başbakanı ibadi'ye geçmiş olsun dedim. başi,ka kampını da görüştük. eğitimcilerimizi korumak için mücehhez unsurların da gitmesi. bu durum yanlı anlaşıldı. irak toprak bütünlüğüne herhangi bir ülkeden daha fazla saygılıyız. irak güvenlik güçleri musul'a kadar gelir, bize gerek kalmazsa biz de gönül rahatlığı ile çekiliriz. malesef irak merkezi hükümeti bu egemenliği ülkenin yarıya yakınınd akullanamıyor. pkk kampları da dahil. irak-suriye sınırı fiilen yok"

[caferi'nin türk askeri çekilmezse bize askeri müdahaleden başka şans bırakmıyorlar dedi?]

"eğer bir güçleri varsa bize karşı değil bizima skerlerimizi korumaları için kullanmalarını tavsiye ederim. eğer askeri güçleri varsa deaş'a karşı kullansınlar."

odtü'ye yönelik eleştiriler

"üniversitelerde ibadet yeri sıkıntısı var. ancak 'odtü bizim kalemiz' şeklinde hareket edilirse bazı insanlara kısıtlama getirilirse bu olmaz. türkiye'de de bu ihtiyacın karşılanması için talepleri ihrelti talepler olarak karşılamak doğru olmaz."

kaynak: ntv, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;