Yeni Anayasa

Davutoğlu ve Kahraman'dan partilere anayasa çağrısı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantı sonrası dağılmasının ardından önce Başbakan Davutoğlu ardından da Meclis Başkanı Kahraman, çalışmaların devamı için partilere çağrıda bulundu. Meclis Başkanı Kahraman, "Çalışmalar AK Parti, MHP ve HDP ile de devam edebilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu [Fotoğraf: AA / Arşiv]

anayasa uzlaşma komisyonu'nun dünkü toplantısının ardından dağılması üzerine, komisyon'un yeniden çalışmaya başlaması için hem başbakan davutoğlu hem de meclis başkanı ismail kahraman siyasi partilere çağrı yaptı. 

bilim ve teknoloji yüksek kurulu toplantısında konuşan başbakan ahmet davutoğlu, "tüm partiler ön şart öne sürmeden yeni anayasa için gayret göstermeli. birbirimize tahammül edebilmeliyiz. bütün siyasi partilere bu çalışmayı sürdürme konusunda çağrıda bulunuyorum. sayın meclis başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum."

meclis başkanı'ndan çağrı

davutoğlu'nun 'rica'da bulunduğu meclis başkanı kahraman da, başbakan'ın konuşmasından hemen sonra kameraların karşısına geçti. 

kahraman şunları söyledi:

"ilk iki maddenin görüşüldüğü esnada chp’li üyeler, komisyonun adı konusunda farklı kanaat belirtti ve taviz vermeyeceğini söyledi. bu konular darbe hukukunun tasfiyesi, ilk dört madde ve parlamenter sistem idi. türkiye’yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olmasını şartlardan biri olarak öne sürdüler."

"yüce meclisimizin görevi meseleleri çözmek, demokratik ve sivil bir anayasa yapmaktır. çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. çözümde görev almayanlar ya da alamayanlar sorunun bir parçası olurlar. inanıyorum ki süreç yeniden ele alınacak ve yeniden bir araya gelinecektir. tüm partilere çalışmanın devamı konusunda çağrıda bulunuyorum."

meclis başkanı, chp'nin, çağrısına olumsuz yanıt vermesi durumunda "çalışmalar ak parti, hdp ve mhp ile de devam edebilir" dedi.

"dün neden bu çağrıyı yapmadınız?" sorusu

"inanıyorum ki 26. dönem bu vazifesini yerine getirecek. umudumu hiç kaybetmiyorum" diyen meclis başkanı, "dün neden bu çağrıyı yapmadınız ve komisyonun dağıldığını açıkladınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"komisyonun usulü üzerinde çalışıyorduk ve tüm kararlarda oy birliği gerekiyor. bir parti çekildiği halde tekrar devam etmek mümkün değil. esasa geçilmeden komisyon düşüyor zaten."

kurtulmuş'tan chp'ye tepki: yakışmadı

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş konuyla ilgili masadan kalkan chp'yi eleştirdi. kurtulmuş, "bu anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. çok net söylüyorum. chp'nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı" dedi ve şöyle devam etti:

"millet, chp'yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür"

"türkiye'nin bu kadar sıkıntıları varken anayasa uzlaşma komisyonu'nun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda türkiye'de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi. chp'nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. chp, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. millet, chp'yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür."

anayasa uzlaşma komisyonu'nun salı günkü toplantısında chp'nin, komisyonun görevi bölümüne eklenmesini istediği 'parlamenter sistem' vurgusu sorun yaratmıştı. komisyon masası, daha üçüncü toplantısında dağılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;