Türkiye

Davutoğlu'ndan anayasa değişikliği çağrısı

Başbakan Davutoğlu, CHP'ye kapatma davası açılacağı iddialarıyla ilgili Kılıçdaroğlu'na seslendi, "Gelin bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'de parti kapatılmasını imkansız hale getirelim" dedi.

Mardin ziyaretinde Başbakan Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Akdoğan ve eşi Sare Davutoğlu eşlik etti. [Fotoğraf: Faruk Yüce / Al Jazeera Türk]

mardin’de, "türkiye’de kadının değişen ve gelişen konumu" panelinde konuşan başbakan ahmet davutoğlu, chp lideri kemal kılıçdaroğlu'nun, "chp'ye kapatma davası hazırlığı var" sözlerine cevap verdi. "2-3 saatte bu iş biter" diyen davutoğlu, chp liderine seslendi:

"demokratik sistemin olduğu yerde parti kapatma olmaz. biz ak parti olarak her zaman partileri halk açar, halk kapatır dedik. kimsenin mazur görmesi mümkün değildir. madem ki böyle bir kaygı var; meclis faaliyette, seçime vakit var. hemen yarın gelin, hep beraber bir anayasa değişikliği ile parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. siz nasıl olsa chp kapatılmaz, chp kapatırsa kapatır diyerek yaptığımız düzenlemelere hayır dediniz. hdp de hayır dedi. böyle bir kaygınız varsa, gelin; 2-3 saatte biter bu iş. bu utancın bir daha yaşanmayacağı bir değişikliği hep birlikte oylayıp kabul edelim. ama bunu yapmayacaksanız, bir takım kaygılar üzerinden mağduriyet hesabı yapıp halkın huzuruna giderseniz biz de teklifimize hayır dediler deriz. parti kapatma da demokraside bir şiddet kültürüdür. fikirle yenemediğin partiyi şiddetle kapatmadır ve biz buna karşıyız."

"sürece sahip çıkın"

8 mart dünya kadınlar günü'nde mardin'de konuşan başbakan davutoğlu, pkk lideri abdullah öcalan'ın silah bırakma çağrısıyla yeni bir aşamaya geçilen kürt sorununa çözüm süreci için kadınlardan destek istedi.

"zamanın ruhunu oluşturan kardeşlikten bahsetmek istiyorum. bugün sorsanız zamanın ruhu nedir diye, çözüm süreci üzerinden sağlanan kardeşlik ve barış ortamıdır dedir. annelerin, eşlerin acı çekmemesi için uğraştık. dili mukaddes, saygıya layık kılan barışa çağırmasıdır. çözüm süreci yeni bir aşamaya geldi. silahların bırakılması çağrısıyla birlikte analar ağlamasın diye başlattığımız süreç çok önemli bir aşamaya geldi. gün kardeşliğe sahip çıkma günüdür. kadıların sahip çıkmadığı hiçbir şey başarıya ulaşamaz. bütün annelerimize sesleniyorum, çözüm süreci her şeyden önce kadınlarımızın malıdır. sizlerden bu sürece sahip çıkmanızı rica ediyorum. bugün karşı karşıya getirilen gençler bir bebek olarak doğduklarında, masum olarak doğdular. onları karşı karşıya getirmek isteyen kim varsa, o bu mekanın ruhuna ve bu toprağa, mardin’e, bütün anadolu’ya ihanet etmektedir."

"bu makamlar bize haram olsun"

başbakan, şehit annelerinin de dağa çıkanların annelerinin de kendisine aynı acıyı hissettirdiğini söyledi.

"yanı başımızda; suriye’de, irak’ta yan yana yaşamış olanların nasıl karşı karşıya geldiklerini görüyoruz. bu insanların nasıl içeriden ve dışarıdan tahrik edildiğini gördükten sonra türkiye’de sorumluluk taşıyan herkesin sahip çıkması gereken en temel mesele kardeşlik bağıdır. tarihi bir eşikte olduğumuza inanıyorum. şehit annesinin de, çocukları dağlara çıkan annenin de gözyaşları bana aynı acıyı hissettirdi. hepsi bizim çocuklarımız. aralarında en ufak bir ayrım gözetirsek, bu makamlar bize haram olsun. kahraman anneleri selamlıyorum. diyarbakır’da evlatlarının peşine düşen anneleri, babaları selamlıyorum. onlar bu topraklarda çözüm sürecinin garantörleridir."

"kardeşlik dönemi olsun"

başbakan davutoğlu, silah bırakma çağrısıyla ilgili, "bu açıklamayı yapanlar sözlerinden dönmeyip bu açıklamaya sahip çıkarlarsa silahların sustuğu türkiye’de gönüller, diller, zihinler konuşmaya başlar. o susan gönüllerden annelerin çığlığı yükselir. buna izin vermeyiz. 8 mart’tan nevruz’a erişirken hepimiz bu dönemi inşallah kardeşlik dönemi olarak geçirelim" sözlerini de konuşmasına ekledi.

"talimat veriyorum"

davutoğlu, başta ak parti kadın milletvekilleri olmak üzere muhalefet kadın vekillerini hep birlikte bir girşim başlatmaya çağırdı; "muhalefet partilerine, özellikle de kadın vekillere sesleniyorum; ele ele verin, biz erkekler belki hissedemeyiz ama siz hissedersiniz. 4 partinin kadın vekilleri el ele verip, ‘biz de kardeşlik, barış diyoruz’ diye ortak bir açıklama yayımlasalar ne güzel olurdu. kadın vekillerimiz burada, onlara da talimat veriyorum. böyle bir girişim başlatın. şiddeti hakim kılmak isteyenlere karşı el ele vermeliyiz" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;