Türkiye-ABD ilişkileri

Davutoğlu'ndan Biden'a: Şehit yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik

Başbakan Davutoğlu, bugün görüşeceği ABD yönetiminin iki numaralı ismi Biden'ın, İstanbul'da cuma günü yaptığı bazı görüşmelere tepki gösterdi: Madem Türkiye’de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, Sayın Biden’dan PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik.

[Fotoğraf: CNN TÜRK]

almanya dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan başbakan ahmet davutoğlu, bugün istanbul'da görüşeceği abd başkan yardımcısı joe biden'ın cuma günkü açıklamalarına ve görüşme programına tepki gösterdi. davutoğlu eleştirilerini, bugün yapacakları görüşmede biden'a da ileteceğini ifade etti.

"şahsen ben bu akademisyenlerle fikren mücadele etmeyi tercih ederim. savcıların hükümetin talimatıyla hareket etmediğini belirtmek isterim. terörü teşvik dünyanın her yerinde suç sayılır. abd’nin bir kasabasında el kaide tarafından güneydoğu'da yaşatılanlar yaşatılsaydı, düşünce haysiyetine sahip akademisyenler 'bunlara dokunmayın?' diye bildiri yayımlayabilirler miydi? sayın biden’ın görüşme programını kim hazırladı, bilmiyorum ama türkiye'de yaşananları tam olarak görmesini istemediği belli. türkiye özgür bir ülke, elbette herkes herkesle görüşür. ama biz sayın biden’dan madem türkiye’de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, pkk terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik. pkk terörünün mağdur ettiği vatandaşlarımızla da görüşebilirdi. tüm bunları bugün yapacağımız görüşmede kendisiyle paylaşacağız."

joe biden, hem davutoğlu hem de cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde erdoğan’ın ihanetle suçladığı akademisyenlere destek vermiş, "binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek değil" demişti

ifade özgürlüğüyle ilgili bu açıklamaları yapan biden ayrıca, gazeteciler kadri gürsel, aslı aydıntaşbaş, ceyda karan ile rakel dink, dilek dündar, oğlu ege dündar ve türkan elçi, öğretim üyesi prof. dr. yaman akdeniz, anadolu kültür yönetim kurulu başkanı osman kavala'nın da olduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşmuştu. joe biden, mit tırlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar'ın eşi dilek dündar ve oğlu ege dündar ile ayrı bir görüşme de yapmıştı. görüşme sonrası ege dündar, "kısa bir görüşme yaptık. bana 'babanla gurur duymalısın, çok cesur bir baban var' dedi. biz de elimizden geleni yapıyoruz, basın özgürlüğü üzerine konuşmaya devam edeceğiz' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

"deaş'la mücadele onları meşru göstermez"

joe biden cuma günü ilk önce ak parti, chp ve hdp'den milletvekilleriyle bir araya gelmişti. görüşmeye katılanlar, "pkk ile pyd'nin bağı olduğunu düşünmüyorlar" demişti. başbakan davutoğlu bununla ilgili şunları söyledi:

"bunların ayrı olduğunu iddia etmek için silahların suriye sınırından geldiğini bilmiyor olmak lâzım. pyd'nin silahlı kanadı ypg’nin karargâhı kandil. onlar oradan yönlendirilir.  pyd suriye'de rejimle işbirliği yapan bir terör örgütüdür. deaş'la mücadele etmesi onları meşru göstermez. türkiye, suriye sınırında bu oluşumları tehdit olarak gördüğü anda kandil'e yaptığını onlara da yapar."

erken seçim iddialarına tepki: spekülasyon

başbakan davutoğlu'na, baharda erken seçim iddiaları da hatırlatıldı. başbakan, "benim ağzımdan şu ana kadar böyle bir şey duydunuz mu? yüzde 49,5 ile halk bize görev verdi, bizden beklenen daha fazla hizmet, refah. seçim aşı gibidir; sık sık aşı olursanız vücudun tedavi olma kabiliyetini kaybedersiniz. erken seçim tartışmaları sepkülasyon. yayılması bile doğru değil. seçimler zamanında yapılacak" dedi.

"silahsızlanma olmadan yeni bir çözüm süreci olmaz"

davutoğlu ayrıca rusya'nın suriye politikası ve pkk ile mücadele ile muhalefetin cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a yönelik eleştirilerinde, "erdoğan'a yeterince sahip çıkılmadığı" iddialarına da değindi. bu konudaki açıklamalarından satır başları şöyle:

"inat ettiler, silahlanmalarını artırdılar. silahsızlanma olmadan yeni bir çözüm süreci olmaz. silahlanmayı müzakere konusu yapmayacağız, kimse bizden silahlı gruplarla müzakere yapmamızı beklemesin."

"cumhurbaşkanımız kırmızı çizgi"

"ak parti için cumhurbaşkanımız kırmızı çizgidir. cumhurbaşkanı'na haksızlık yapıldığında hiçbir konuşmamda sessiz kalmadım. aramızdaki hukuku bilmeyen işgüzarlar olabilir. onların eleştirilerini de tavsiyelerini de asla ciddiye almam."

"pyd, muhalefetin safında yer alamaz"

"rusya'nın suriye'deki tavırları rusya açısından ciddi bir niyet sorgulamasına neden oluyor. pyd, suriye'deki görüşmelerde muhalefetin safında yer alamaz."

kaynak: ntv, cnn türk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;