IŞİD

Davutoğlu'ndan operasyon açıklaması

Başbakan Davutoğlu, IŞİD'e hava saldırısıyla ilgili detayları paylaştı ve ekledi: Kim sınırımıza tehdit oluşturursa, talimat çok açık ve nettir. TSK’yı yetkilendirdik. İkinci bir emre gerek olmaksızın karşılık verilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

danıştayı'ı ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan başbakan ahmet davutoğlu, işid'e hava operasyonuyla ilgili ayrıntılar verdi. davutoğlu'na, "hükümet sözcüsü bülent arınç, abd ile uzlaşma sağlandığını söyledi. güvenli bölge, uçuşa yasak bölge kapsamında incirlik üssü açıldı mı? türkiye uçakları suriye sınırını ihlal etti mi, etmeden mi bombalama yaptı?" soruları soruldu. davutoğlu'nun açıklamaları şöyle oldu:

"türkiye’nin ne kadar kritik bir süreçten geçtiği hepimizce malûm. çevre ülkelerin çoğunda kamu düzeni sarsılmış, terör örgütünün baskıları altında son derece kaotik bir dönem yaşanıyor. güvenlik boşlukları sınırlarımızı etkiliyor. türkiye bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek, diğer taraftan çevre ülkelerle güvenliği sağlayıp, özgürlükçü demokrasiyi oluşturmak zorunda. çevredeki ülkelerin çoğunda seçim yapmayı bırakın, günlük hayatı bile sürdürmek mümkün değil. ama türkiye sadece bölgenin değil dünyanın en güçlü demokrasilerinden biri olduğunu ortaya koydu."

"üçlü kıskaç terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldı"

"türkiye yeni bir döneme hazırlanırken, milletimizin beklentileri doğrultusunda adımlar atarak, türkiye’nin daha güçlü şekilde geleceğe hazırlanmasını sağlarken, üçlü bir kıskaç terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. bir taraftan 2013 ekim ayında terör örgütü ilân ettiğimiz ve her aşamada da suriye’deki yıkıcı ve tahrip edici özelliği dışında islam dünyasında oluşturduğu kötü algı dolayısıyla açıktan tehdit olarak gördüğümüz deaş’ın saldırıları... diğer taraftan suruç’taki intihar saldırısı ve dün itibariyle de sınırımızdaki saldırı. deaş tehdidi açıkça gündemde."

"pkk’nın ve işid’in terör eylemleri arasında paralellik var"

"bununla ilgili planlamalar yaparken, pkk’nın birçok ilde araç yakmaları dışında adıyaman’da bir askerimizi şehit etmesi, ceylanpınar’da iki polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça, alçakça üstlenmesi ve arkasından da diyarbakır’da bir polisimizi şehit etmesi. burada pkk’nın ve işid’in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var."

"türkiye’yi hedef aldılar"

"yüzlerine maske takmaya devam eden dhkp-c ve bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını da görüyoruz. türkiye’de demokrasi kökleşmiş, temsil kabiliyeti olağanüstü yüzde 95’e çıkmış bir meclis tablosu varken, teröre tevessül edilmesi, hem tesadüf değil hem de tehdittir. bu çerçevede suruç saldırısı olduğu gün hatırlarsanız açıklamamda şunu söylemiştim; bu saldırın hedefi türkiye’dir. şu anki değerlendirmemiz de aynı değerlendirmedir. deaş’ın saldırıları da, pkk’nın saldırıları da, dhkpc’nin saldırıları da türkiye’yi hedef almıştır."

"noktasal değil kapsamlı süreç"

"bunun karşısında bizim atıl durmamız beklenemez. dün güvenlik toplantısıyla, ilgili güvenlik birimlerimizi bir araya getirdik ve alınacak tedbirleri bir araya getirdik. bugün başlatılan operasyonlar noktasal operasyonlar değil bu bir süreçtir. nasıl ki terör örgütleri arka arkaya ülkenin huzurunu bozacak şekilde eylemlerini sürdürüyorsa, bizim için de bugünden itibaren teröre karşı yürüteceğimiz süreç geniş kapsamlı bir süreçtir. sadece bir günle, bir bölgeyle münhasır değildir. alınacak tedbirleri tek tek gözden geçirdik. il bazında, örgüt bazında değerlendirmeler yaptık. başta tsk, mit müsteşarımız olmak üzere güvenlikle ilgili birimlerimi, en detaylı şekilde talimatlandırıldı."

"cumhurbaşkanımızı aradım"

"alacağımız tedbirler konusunda yaptığımız çalışmalardan sonra, toplantının bitişine müteakip, cumhurbaşkanımızı da arayarak atacağımız adımları arz ettim. cumhurbaşkanımız istanbul’da olduğu için ikili görüşme imkânımız olmamıştı. yarın görüşmemizi istanbul’da gerçekleştireceğiz."

"talimat açık ve net"

"bu sabah itibariyle silahlı kuvvetlerimiz, suriye sınırında türkiye’yi tehdit etme potansiyeli taşıyan deaş hedeflerini, yüzde yüz isabetle, tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır. sabahleyin genelkurmay başkanımızdan bilgiler aldım, biraz sonra da başbakanlık kriz masası ki, suruç’taki gelişme üzerine oluşturmuştuk. kriz masasına giderek oradan da detaylı bilgiler alacağım. şu an itibariyle kim sınırımıza tehdit oluşturursa, talimat çok açık ve nettir. tsk’yı yetkilendirdik. kim tehdit oluşturacak mahiyetle yaklaşırsa, ikinci bir emre gerek olmaksızın karşılık verilecek."

"en ufak hareketliliğe en şiddetli tepki"

"bir astsubayımızı şehit verdik, şehit olan askerlerimize, polisimize rahmet diliyorum. ama o askerlerimizin ve polislerimizin de katilleri mutlak suretle cezalandırılacaktır. deaş’a dönük operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. her an suriye’nin üzerinde ve sınıra yakın bölgeleri gözetliyoruz. en ufak hareketlilik karşısında en şiddetli tepki gösterilecektir."

"abd ile müzakerelerle ilgisi yok"

"burada açık suretle ifade edeyim: bizim kimseyle bizim bu anlamda savaşa girmek... suriye’de kriz dört yılına yaklaştı ama türkiye herhangi bir savaşın parçası haline gelmedi. bu tedbirlerin, dün aldığımız tedbirin abd ile yürütülen müzakerelerle hiçbir alakası yoktur. alakası yoktur derken, bilgilendirildi ama bu türkiye’nin ulusal güvenliği noktasında aldığı karardır. incirlik'in açılmasıyla ilgili müzakereler, ayrı bir süreçtir. bu türkiye’nin kendi güvenliği için aldığı bir karardır. müttefik ülkeleri bilgilendirdik çünkü koordinasyon gerekiyordu, koalisyonun da aynı bölgede askeri hareketlilikleri var. diğer bilgilendirmeler nato ve bm nezdinde de yapılıyor."

"şam'a bilgi verilmedi"

"şam yönetimine bilgi verildi gibi haberler görüyorum. hayır, türkiye kendi kararlarını ankara’da alır ve uygular. ama müttefik ülkeleri bilgilendirdik. aynı sahada müttefik ülkelerin askeri hareketleri var. dün bu kararların alınmasına müteakip dışişleri bakanlığımız da bilgi verdi. ama ikisinin ayrı süreç olduğunu vurgulamak isterim. dün saldırı olmamış olsaydı da abd ile biz eğit-donat, güvenli bölge ve deaş çerçevesinde müzakerelerimiz olurdu, atılacak adımlar atılırdı."

"varılan mutabakat çerçevesinde somut adımlar atılacak"

"artık türkiye’nin yıllardır zikrettiği bazı hususların ne kadar önemli olduğu herkes tarafından algılanıyor. üç senedir neredeyse vurguladığımız güvenlikli bölgeler o zaman olsaydı, deaş türkiye sınırına yaklaşamazdı. mülteci akımları da bu kadar olmazdı. son dönemdeki abd’yle yürüttüğümüz müzakereler çerçevesinde belli bir aşamaya gelinmiştir. türkiye ulusal güvenliğiyle ilgili planlamalar yapar ama deaş terör örgütünün bütün dünyaya tehdit teşkil ettiği de aşikârdır. önümüzdeki günlerde varılan mutabakat çerçevesinde somut adımlar atılacak ve müttefik ülkelerle çalışmaya devam edeceğiz."

"benim tartışmam doğru değil"

"güvenli bölge konusunu zikrettiniz ama bunun için uçuşa yasak bölge gelmeliydi. abd’den gelen açıklamalar uçuşa yasak bölge olmadığı yönünde… türkiye’nin kaygılarını gözeten bir mutabakata varıldı, biz biliyoruz ama detaylarını benim tartışmam doğru değil."

"suriye sınırına girme ihtiyacı olmaksızın..."

"tespit edilen hedefler bağlamında, bunu gururla söylüyorum, pilotları tebrik ediyorum. türkiye’nin askeri kapasitesini gösteren bir husustur. türk hava kuvvetleri’nin yok edebileceği hedeflerdi. suriye sınırına girme ihtiyacı olmaksızın güdümlü füzelerle hedefler vurulmuştur. suriye sınırına geçme ihtiyacı hissedilmemiştir. hissedilmiş olsaydı da geçilirdi. nereden yapılırsa yapılsın o saldırıyı yapanlar yok edilirdi. tespit edilen hedefler yüzde yüz isabetle vurulmuştur ve gereken netice hasıl olmuştur."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;