2015 Genel Seçimi

Davutoğlu’ndan Türkeş’e teşekkür

Başbakan Davutoğlu, MHP’nin kararına rağmen bakanlık için kendisine yapılan teklifi kabul eden Tuğrul Türkeş’e teşekkür etti. “Tarih millet beka mücadelesi verirken sorumluluktan kaçanları da yazacak” dedi.

ankara’daki "ak parti iletişim merkezi (akim) 2 milyon gülen yüz ödül töreni" programına katılan başbakan ahmet davutoğlu, başarısızlıkla sonuçlanan koalisyon kurma çalışmaları ve kurmaya çalıştığı seçim hükümeti hakkında konuştu ve bakanlık teklifini kabul eden mhp'li tuğrul türkeş'e teşekkür etti:

"sayın tuğrul türkeş’e bir kez daha teşekkür ediyorum. bütün baskılara rağmen, devlet adamı ahlâkının gereğini gösterdiği için teşekkür ediyorum. büyük baskı altına alındı, dirayetle direndi. dün kendisiyle konuştuğumda da ilettim: terörle mücadele ediyoruz. küresel ekonomik kriz var. ülkenin 13 yılda elde ettiği kazanımlarla ilgili ciddi riskler var ve ülkenin istikrarı itibarıyla da önemli yüzleşmelerle karşı karşıyayız. böyle bir dönemde teklifi reddediyorsa sorumluluktan kaçıyor demektir. sayın türkeş gibi kabul ediyorsa, kişisel menfaatini değil, türkiye’nin geleceğini gözettiğini de gösteriyor. tarih millet beka mücadelesi verirken sorumluluktan kaçanları; ‘hayır, hayır, hayır’ diyenleri de yazacak."

davutoğlu hükümet kurma çalışmalarından sonuç çıkmadığını ve 1 kasım'a kadar görev yapacak geçici hükümetin bir zorunluluk olduğunu tekrarladı:

“sayın bahçeli, bütün ihtimallere ‘hayır’ dedi. bahçeli’den hayırlı işlerde işbirliği beklerdim de sürekli ‘hayır’ demesini beklemezdim. ‘bu milletin hükümete ihtiyacı var, gelin kuralım’ dedim. hiçbir ses çıkmadı.

bütün yollar kapanınca cumhurbaşkanı tarafıma seçime gitmek için hükümeti kurma görevi tevdi etti. sanki her aşamaya ‘hayır’ diyen kendileri değilmiş gibi, anayasa’nın hükümlerinin uygulanmasına karşı ağır saldırıya geçtiler.

pazar gününden itibaren ‘bizi ve milletvekillerimizi aramayın’ dendi. benim amacım liderlerle erken seçim hükümetini görüşmekti. bütün bu nezaketsizlikten sonra telefon etmemi kim bekleyebilir?

anayasa’ya göre biz teklif yapmazsak bağımsız ya da ak partili atayamayız. ben bu isimleri genel başkanlarla müzakere etmeyi istemez miydim?

‘başbakanın teklifine evet diyenler onursuzluk yapar’ deyip, milletvekillerinin iradesine saygı duymadılar. meclis çatısındaki her milletvekili onurludur, tartıştırmayız.

güneş motel benzetmesi yapanlara sesleniyorum, o chp zihniyetinin ürünüdür. hiçbir partinin içişlerine karışmadık, karışmayacağız.

ağzımızdan diğer siyasi parti liderlerini rencide eden tek söz çıkmamıştır. meşruiyet çizgisinden tek bir adım sapmamışızdır. ayak oyunlarına tevessül etmemişimizdir. ak parti bir ahlâk hareketidir, hiçbir zaman siyasi hileye başvurmaz.”

‘deaş ve pkk’ya bedel ödettik’

davutoğlu seçimde tek başına iktidar olacak çoğunluğu alamasalar da, en fazla oy alan parti olarak gerekeni yaptıklarını söyledi:

“ne olursa olsun türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağız demiştim. ülkemizin güvenliği, huzuru, istikrarı için ne yapılması gerekiyorsa çekinmeden yaptık. bu huzur operasyonunu ak parti’nin seçim yatırımı olarak gösteren çevrelere şunu sormak istiyorum: 7 haziran seçimleri sonrası kim saldırıları başlattı? kim askerimizi, polisimizi şehit etti? kim suruç’ta 32 vatandaşımızı katletti? 32 vatandaşımızı öldüren deaş’a [işid/irak şam islam devleti], askerimizi polisimizi şehit eden pkk’ya bedel ödettik.”

davutoğlu dün yapılan 4.5g ihalesini hatırlattı. “dün 4,5g ihalesinde 13,2 milyar türk lirası devlet hazinesine girdi. bu, ekonomimize olan güvenin bir işareti. kimse türkiye’ye ekonomik ve siyasi kriz yaşatamaz” dedi.

‘iki cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum’

ak parti genel başkanı davutoğlu partisi içindeki olası ihtilaflar hakkındaki söylentileri eleştirdi:

“iki cumhurbaşkanımıza da devletin en üst makamında üstlendikleri görevden dolayı teşekkür ediyorum. sayın abdullah gül’ün seçilmesine karşı nasıl engeller çıkarıldığını hepimiz hatırlarız. sayın recep tayyip erdoğan’ın da halk tarafından seçilmesi bir ilktir. allah sizden razı olsun. bütün ak parti kadroları olarak yanınızdayız. hiçbir siyasi hareket 13 yılda iki cumhurbaşkanı, üç başbakan, beş meclis başkanı çıkartmamıştır. ak parti bir vefa hareketidir.

ak parti içinde ihtilaflar çıkacağına dair ne beklentiler oluşturuldu… o ak parti beklentileri boşa çıkardı, boşa çıkarmaya da devam edecek. siz ne yaparsanız yapın, bizim dava arkadaşlığımıza zerre zarar veremezsiniz.

12 eylül’de gerçekleştireceğim 5. olağan kongremizde aynı şekilde devam edeceğiz. bayrak bir elden bir ele onurla taşınacak ama asla ve asla yere indirilmeyecek.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;