Kobani

Davutoğlu'ndan Yüksekdağ'a Kobani yanıtı

Başbakan Davutoğlu, 'IŞİD'in Türkiye sınırından Kobani'ye saldırdığı' yönündeki iddiaları yalanladı; ispat isteyen HDP Eş Başkanı Yüksekdağ'a da, "Dünyanın neresinde var olmayan şeyin ispatı” diyerek tepki gösterdi. Davutoğlu, AKP'nin Meclis başkanı adayının da bugün açıklanacağını duyurdu.

davutoğlu main
Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmelerine birkaç gün içinde başlayacaklarını söyledi. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu, ak parti vekilleriyle iftarda buluştu. başbakan’ın gündeminde partisinin meclis başkanı adayı, koalisyon görüşmeleri ve işid’in kobani’ye (ayn el arap) yönelik saldırısı vardı. başbakan davutoğlu, işid’in kobani’ye türkiye üzerinden saldırdığı yönündeki iddiaları yalanladı, türkiye aleyhine uluslararası bir kampanya yürütüldüğünü söyledi.

türkiye’nin 10 ekim 2013’te işid’i herkesten önce “terör örgütü” ilan ettiğini anımsatan başbakan, “daha ilk günden tavrımızı belirledik. özgür suriye muhalefetinin yanında durduk” dedi.

 “o gün de bugün de kimse türkiye’nin kobani’ye yönelik saldırılarla ilişkisi olduğunu ispat edemez” diyen başbakan, "suriye'deki hiçbir kanda türkiye'nin tek bir nebze katkısı olmadığı gibi deaş (işid) terör örgütüne karşı da en açık tavrı türkiye sergilemiştir ve bütün bunlar sadece ve sadece iftiradan, ithamdan ibarettir" diye konuştu.

‘güney ve batıdan saldırdılar’

davutoğlu, “sabah saat 05:00 sularında deaş denen terör örgütü kobani’ye saldırdı. nereden saldırdığı bizce malum: güney ve batıdan” ifadelerini kullandı.

6-8 ekim kobani olaylarını hatırlatan davutoğlu, “muhalefet sorumsuzca yurtdışından türkiye hakkında yürütülen bu kampanyalara destek verdi. hdp eş genel başkanı demirtaş bir tweetle halkı sokağa dökmek için çaba sarf etti” dedi.

türkiye’nin yanı başında yaşanan zulme hiçbir zaman sessiz kalmadığını vurgulayan başbakan, 135 kobanili yaralının türkiye’ye getirildiğini hatırlatarak “nereye sığındılar? türkiye’ye. daha önce de buradan gelen kardeşlerimize kapılarımızı açtık” dedi.

yüksekdağ’a yanıt: onlar ispat etsin

başbakan davutoğlu, hdp eş başkanı figen yüksekdağ’ın “türkiye işid ile işbirliği yapmadığını ispat etmelidir” yönündeki açıklamasına, “dünyanın neresinde var olmayan şeyin ispatı” diyerek tepki gösterdi.

“türkiye’nin deaş’la işbirliği yaptığını iddia edenler ispatlamakla yükümlüdür” diyen başbakan, “aksi halde daha iki gün önce meclis'te ettiği yemini unutanları, vekil olarak seçildiği ülkeye ithamlarda bulunanları özre davet ediyorum, başta hdp eş başkanı olmak üzere. türkiyelileşmekten bahsediyorlarsa, önce bu ülkeye saygı göstermeyi öğrenecekler” dedi.

meclis başkan adayı yarın

ak parti’nin cuma günü myk toplantısının ardından meclis başkan adayını açıklayacağını söyleyen başbakan davutoğlu, hükümet kurma görevini aldıktan sonra koalisyon turlarına başlayacağını hatırlattı.

koalisyon görüşmeleri

davutoğlu, “buradan bir kez daha bütün muhalefet liderlerine sesleniyorum; biz onları ziyaret ederken, tam bir iyi niyetle, samimiyetle, dürüstlükle yaklaşacağız” dedi.

ak parti olarak hiçbir partiye kapı kapatmadıklarını belirten davutoğlu, “bizi misafir edecekleri zaman, bize hazırlanırken aynı iyi niyet, samimiyet ve dürüstlük içinde olmaları halinde ülkemizi bu ateş çemberinin içinden suhuletle ve istikrarla yönetecek bir hükümeti kurabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

“nefret diliyle konuşan olursa ona muhabbet diliyle hak ettiği cevabı veririz” diyen ahmet davutoğlu, “258 milletvekilimizin bulunduğu meclis’te hiçbir dayatmayı kabul etmeyiz” şeklinde konuştu.

‘meclis bugün rengârenk’

“türkiye’de başarılı koalisyon örnekleri neredeyse yoktur. biz seçim sürecinde seçmenimize bu örnekler üzerinden çağrıda bulunduk” diyen başbakan, ortaya çıkan tablonun milletin takdiri olduğu görüşünü yineledi.

meclis'in temsil gücünün yüksekliğine dikkat çeken başbakan, “meclis bugün rengârenk ise, bunda ak parti’nin 13 yılda kurduğu özgürlükçü atmosferin etkisi vardır” dedi.

‘ak parti her cumhurbaşkanını ayakta karşılar’

başbakan davutoğlu, cumhurbaşkanı erdoğan’ın yemin töreninde meclis'e girmesiyle bazı vekillerin ayağa kalkmamasını da eleştirdi.

devletin makamlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan başbakan, ”cumhurbaşkanı’nın meclis'e gelmesiyle ayağa kalkmayan vekillere sesleniyorum. milletin seçtiği cumhurbaşkanı kim olursa olsun bütün ak parti kadroları onu her zaman ayakta karşılayacaktır” dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;