Suriye'de iç savaş

Dayanışma etiketinde yemek fotoğrafları tepki çekti

Suriye'de 7 aydır rejim güçleri ve Hizbullah'ın kuşatması altında olan ve 23 kişinin açlıktan öldüğü Madaya için sosyal medyada başlatılan dayanışma etiketine, rejim ve Hizbullah destekçilerinin yemek fotoğrafları paylaşması tepki çekti.

suriye’de rejim güçleri ve hizbullah’ın 7 aydır kuşatma altında tuttuğu ve en az 23 kişinin açlıktan öldüğü madaya’ya sosyal medyada destek için oluşturulan etiket tartışma konusu oldu.

‘madaya kuşatması için dayanışma’ anlamına gelen arapça etiketle yapılan bazı paylaşımlarda rejim ve hizbullah yanlıları yemek fotoğrafları kullandı. yaşlıların ve çocukların açlık nedeniyle sağlıklarını kaybettiğini gösteren fotoğraflarına karşılık yapılan yemek paylaşımları tepki çekti.

insanî yardım pazartesi günü ulaşacak

birleşmiş milletler ve kızıl haç örgütleri, yaklaşık 40 bin nüfuslu madaya’ya ve muhaliflerin kuşatması altındaki iki kasaba fuaa ile kafraya’ya en erken pazartesi günü yardım ulaştırabileceklerini açıkladı.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi, ispanya ve yeni zelanda’nın talebiyle pazartesi günü konuyu görüşmek üzere toplanacak.

msf: 23 kişi açlıktan öldü

uluslararası yardım kuruluşu sınır tanımayan doktorlar (msf), ölenlerin 6’sının bir yaşından küçük, 5’inin de 60 yaşın üzerindeki kişiler olduğunu bildirmişti.

suriye insan hakları gözlemevi de 13 kişinin yemek bulmak için bölgeden kaçmaya çalışırken, mayına basarak ya da rejim güçlerinin keskin nişancıları tarafından öldürüldüğünü söylemişti.

kuşatma altındaki madaya’dan evcil hayvanlar ve ağaç yaprakları yiyerek hayatta kalmaya çalışan insanlar arasında

perşembe günü şam yönetimi, açlıktan ölüm haberleri üzerine bm’nin kasabaya yardım göndermesi için izin verdi. bm’nin defalarca talepte bulunmasına rağmen, madaya’ya en son insani yardım ekim ayında yapılmıştı.

peki, neden?

zebadani-madaya bölgesi şam’ın kırsalında, lübnan sınırına çok yakın bir bölgede yer alıyor. savaştan önce burası bir turizm bölgesiydi. doğal güzelliği ve havası nedeniyle özellikle yaz mevsiminde sıcaktan kaçan şamlıların tercih ettiği bir bölgeydi. körfez ülkelerinden varlıklı insanların villaları bulunuyordu. lübnan'dan da, hafta sonlarında insanlar günübirlik alışverişe geliyordu.

2012’de zebadani-madaya, lübnan’ın sınırına yakın birçok bölgeyle birlikte muhaliflerin denetimine geçti. önceliklerinden biri, suriye-lübnan bağlantısını korumak olan iran destekli şii hizbullah 2013 yılında resmi olarak suriye’de savaşmaya başladı. bu amaçla, muhaliflerin elindeki lübnan sınırına yakın bölgeleri geri almak için birçok operasyon düzenledi. pek çok bölgeyi muhaliflerden geri aldı.

şam kırsalının lübnan sınırına yakın zebadani muhaliflerin elinde kalan son bölge. hizbullah ve rejim 7 ay önce zabadani'yi bölgesini ele geçirmek için operasyon başlattı. çatışmalar zebadani bölgesinde yoğunlaşınca çatışan ve yerel güçlerden oluşan silahlı muhalif grupların sivil yakınları madaya'ya sığındı. zira madaya, çatışmalardan çok fazla etkilenmiyordu. nusra cephesi ve ahrar-u şam’ın denetimindeki zebadani'ye yönelik bombardıman ve baskı şiddetlenince fua-kefreyya kozu devreye girdi.

zebadani-madaya'ya karşı fua-kefreyya

çok sıkışan muhalif gruplar nusra cephesi ile ahrar-u şam, zabadani bölgesine karşılık olarak, şam’dan çok uzak bir noktada, suriye’nin kuzeyinde yer alan ve kuşatma altında tuttukları iki şii bölgesini, fua ve kefreyya’yı bombalamaya başladı. muhalif gruplar, "zabadani bölgesine yönelik bombardıman durana kadar burayı bombalayacağız" açıklaması yaptı.

bunun üzerine iran devreye girdi. şii köylerini kurtarmak için ahrar-u şam’la geçtiğimiz yaz masaya oturdu. görüşmeler sonucunda zebadani bölgesiyle ilgili sorun büyük ölçüde çözüldü. muhalif grup zebadani bölgesinden çekilmeyi kabul etti. varılan anlaşmayla, hem zebadani hem de madaya'ya insani yardım ulaşması kararlaştırılmıştı. insani yardım bm denetiminde yapılacaktı. fakat, rejim ve hizbullah insani yardımların madaya'ya girmesine izin vermedi. hizbullah ve rejim güçleri bununla yetinmeyip kuşatmayı daha da sıkılaştırdı. mayın riskini göze alarak bölgeden kaçmaya çalışan siviller keskin nişancı ateşiyle öldürüldü.

kaynak: independent, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;