Gülen örgütü soruşturmaları

Demir: Evrakı imha talimatı vermedim

KPSS'deki kopya iddialarıyla ilgili ifadesi alınacak olan eski ÖSYM Başkanı Demir, görev süresi boyunca soruşturmaya konu olan sınav evrakının imha edilmemesi talimatını verdiğini söyledi.

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. [Fotoğraf: AA]

kamu personeli seçme sınavı'ndaki (kpss) usûlsüzlük iddiaları soruşturması kapsamında, "kanuna aykırı talimatı uygulayarak, sınav kitapçıklarını imha ettirmek" suçlamasıyla ifadeye çağrılan eski ösym başkanı ali demir, anayasal düzene karşı işlenen suçları soruşturma bürosu savcısı yücel erkman'ın daveti kapsamında ifade vereceğini söyledi. 

"yargıya saygımız var. bildiğimiz ne varsa anlatacağım. gerçeğin açığa çıkması, hakkın ve adaletin tesis edilmesi için elimden geleni yaptım, yapmaya da devam edeceğim. görev sürem boyunca kimseye haksızlık etmedim. edilmesine de müsaade etmedim. suçluların ortaya çıkartılması için ne gerekiyorsa her türlü katkıyı verdim. talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi geciktirmeden ilgililere ilettim."

'imha talimatı' iddiasını reddetti

ösym'nin her yıl 500 milyon sayfa sınav evrakı bastığını, bunu depolaması için de mekânı ve imkânı bulunmadığını belirten demir, depo ihtiyacı oluştuğunda devlet arşivleri genel müdürlüğü'nden de izin alınarak, yasal işlemlerinin yapılmasının ardından saklama süresi dolan evrakın imha edildiğini söyledi. bunun kurum için olağan bir uygulama olduğunu ve kendilerinin de bu doğrultuda her yıl evrakı imha ettiğini anlatan demir şunları söyledi:

"özellikle herhangi bir sınava yönelik olarak evrakı imha etmemiz diye bir şey söz konusu olmamıştır. ilgili yılda söz konusu sınav evrakının imhası hususunda devam eden soruşturmanın olumsuz etkilenmemesi için öncelikle savcılığın görüşü talep edilmiş ve oradan gelen 'olur' doğrultusunda sınav evrakı imha edilmiştir. 'kpss evrakını yakma ile imha etme' diye bir şey söz konusu olmadığı gibi bu tür bir suçlama da gerçeği yansıtmamaktadır. söz konusu kopya olayı ben göreve gelmeden 3 ay önce gerçekleşmiştir. ilgili sınav evrakının akıbeti hakkında göreve gelmeden önce neler olduğunu bilemem. göreve geldikten sonra soru kitapçıkları ile ilgili bir talep ile karşılaşmadım. doğal olarak gerekli olan tüm evrakın savcılık tarafından el konulduğunu düşündüm. savcılık tarafından talep edilen diğer bilgileri geciktirmeden temin edip sunmak dışında sürece hiç bir zaman dahil olmadım. dolayısıyla ben görevde iken savcılığın bilgisi dışında bir imha söz konusu olmamıştır. ben, görev sürem olan 4,5 yıl boyunca kurum içerisinde soruşturmaya ve mahkemelere konu olan sınav evrakının türü ne olursa olsun imha edilmemesi talimatını da verdim. uygulama da bu yönde gerçekleşti."

ali demir, 2010'daki kpss'de usûlsüzlük iddialarını soruşturan anayasal düzene karşı işlenen suçları soruşturma bürosu savcısı yücel erkman tarafından, uyap sistemi üzerinden sms ile 4 yıl yürüten cumhuriyet savcısı şadan sakınan'ın, "sınav kitapçıklarının imhası yönündeki talimatını, kanuna aykırı olmasına karşın uygulayarak, delilleri yok ettiği ve böylece görevini kötüye kullandığı" iddialarıyla ilgili ifadeye çağrılmıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;