Türkiye

Demirtaş: Cizre'den yaralıları almak istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Cizre'de bodrum katındaki yaralıları almak için bir heyetle birlikte bu ilçeye girmek istediklerini" açıkladı. Başbakan Davutoğlu ise "Muhtemelen içeride yaralı yok" dedi.

Konular: PKK, Türkiye, HDP
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

mardin'de basın toplantısı düzenleyen hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, şu ana kadar yaralıların durumuyla ilgili net bir bilgi alamadıklarını söyleyerek, "cizre'de sağlar mı, yaralılar mı, açlar mı, susuzlar mı bilmediğimiz onlarca insandan 4 gündür haber alamıyoruz. bu konuda partimizin tüm yoğunluğunu bu konuya vermiş durumdayız. ama maalesef şu dakikaya kadar kesin bir sonuç almış değiliz. yaralıların sağlık durumu ile ilgili net bir bilgi edinebilmiş değiliz. kürt sorununun çözümü belki bir günde gerçekleşmez ama bu yaşanan insanlık dramını şu anda durdurmak mümkündür. belediye başkanlarımız, milletvekillerimizle birlikte vahşet bodrumundaki durum netleşinceye kadar buradan ayrılmayacağız" dedi.

başbakan'a çağrı

demirtaş, kendisinin de içinde yer alacağı bir heyet ve gönüllü sağlıkçılar ile cizre'ye giderek o binaya girip yaralıları alma taleplerini olduğunu da ifade etti. demirtaş, bu talepleriyle ilgili başbakan ahmet davutoğlu'na şu çağrıyı yaptı:

"ortaya çıkacak tablo hiçbir şekilde geri dönülmeyecek bir köprü yıkılmasına yol açabilir. müzakereden çözümden bir daha bahsetmenin yolu bile kalmayabilir. insani beklentiyi karşılayacak bir cevap vermeniz gerekiyor. hiçbir spekülasyona mahal vermemek adına ben ve sağlık ekibi o binaya gitmek istiyoruz. bu meselenin ciddi kırılmalara ve geri dönülmeyecek şekilde tahribatlara yol açabilecek bir mesele olduğu görülmelidir. umut ediyoruz ki oradaki insanlar yaşıyordur. cizre tümüyle abluka altında. biz oraya gidersek oradan alacağımız sağ mıdır, ölümüdür kimi oradan alırsak hastaneye gönderilecek. bunu bir kriminal olay olarak göstermenin anlamı yok."

insani koridorun açılması için varsa cizre'de çatışmaların durdurulmasını ve karşılıklı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini de belirten demirtaş, "varsa cizre'de halihazırda bir çatışma, elinde silah kim varsa koşullar ne olursa olsun ateş etmemesini istiyoruz" diye konuştu.

hdp'liler konuya dikkat çekmek için dönüşümlü olarak yaptıkları açlık grevini de sürdürüyor.

"muhtemelen hiç yaralı yok"

hükümet yetkilileri ise bölgeye ambulansların gönderildiğini ancak araçlara ateş açıldığını söylüyor. son olarak il başkanları toplantısında konuşan başbakan ahmet davutoğlu, "cizre devlet hastanesi'ne 20 roket atıldığında neden bu roketleri atıyorsunuz demediler. biz kimseyi sağlık hizmetlerinden mahrum etmeyiz. cizre'ye ilişkin iddiaları bizzat ben takip ettim. ambulanslar gönderildi ambulanslara ateş açtılar. ambulanslar binaya doğru hareket ettiğinde keskin nişancılar ateş açtı. 'yaralıları getirin' dedik, getirmediler. nerede bu yaralılar? biz yaralılara ulaşmaya çalıştık. muhtemelen yaralı hiç yok. o kadar süre beklendi, getirilen yaralı olmadı" dedi.

sağlık bakanlığı da olay yerine 10 112 ambulansı 30 kişilik sağlık ekibi, 1 helikopter ambulans, 1 uçak ambulans görevlendirildiğini açıkladı. başbakan, doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi milletvekilleriyle buluşmasında, bu notu vekillere iletti. açıklamada, "ayrıca 1 adet 112 ambulansımız ve bir adet şırnak belediyesi'ne ait hasta nakil aracı iddia edilen adrese yaklaşık 150-200 metre mesafede bostancı sokağın girişinde konuşlanmıştır. bu ekiplerimiz yaralıların çıkması için yaklaşık 6 saat beklemişlerdir. tarif edilen bodrum katın önüne ambulansın erişimi 3 adet mayın ile tuzaklanmış barikatlar nedeniyle mümkün olmamıştır. bu durum hdp milletvekillerine ayrıntılı olarak anlatılmıştır" denildi.

kaynak: diha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;