Türkiye

Demirtaş: Görüntüleri Başbakan'a gönderdik

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Mürşitpınar sınır kapısının Suriye tarafına düzenlenen intihar saldırısında IŞİD üyelerinin Türkiye üzerinden geçtiği iddiasını yineledi, "Görüntüleri Başbakan'a gönderdik" dedi.

Demirtaş görüntülerden bir kareyi gösterdi. [Twitter-HDP]

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, işid üyelerinin geçtiğimiz hafta sonu mürşitpınar sınır kapısının suriye tarafına düzenledikleri intihar saldırısı öncesi türkiye topraklarını kullandıkları yönündeki iddiaları bir kez daha gündeme getirdi. demirtaş, işid üyelerinin toprak mahsulleri ofisi'nde 12 saat boyunca beklediklerini, buradan kobani tarafına ateş açtıklarını ve daha sonra zırhlı bir araçla intihar saldırısını gerçekleştirmek üzere kobani'ye geçtiklerini söyledi. ellerinde bir, bir buçuk dakikalık görüntü olduğunu da belirten demirtaş, "bu görüntüleri başbakan'a gönderdik. umarız kendisi bunu kamoyuna, uluslararası kamuoyuna açıklar" diye konuştu. demirtaş söz konusu görüntüden bir fotoğraf karesini de konuşma kürsüsünden dinleyicilere gösterdi.

"darbenin imkânından faydalanıyorlar"

konuşmasının önemli bölümünü seçim barajı tartışmalarına ayıran demirtaş, akp hükümetini, "darbenin imkânından faydalanmakla" suçladı. demirtaş barajı kaldırmayı teklif etti:

"başbakan seçim barajını savundu. 'biz getirmedik' dedi. peki siz darbecileri yargıladığınızı söylerken, darbenin imkânından nasıl bu kadar lezzetli yararlanabiliyorsunuz?
baraj var diye, biz barajı aşamadığımız için bağımsız girdik. barajı savunmak oy hırsızlığıdır. barajdan korkmuyorsanız hadi kaldıralım. 'biz öneri yaptık, muhalefet partileri yapmadı' diyor. yalan. önerimizi defalarca ilettik. 'baraj sıfıra insin, mevcut sistem kalsın' dedik. barajdan korkmuyorsanız, anayasa mahkemesi kararı vermeden kaldıralım. kaç milletvekiliniz seçilmemesine rağmen o koltuklarda oturuyor. oy almamışsın ama milletvekilisin. bunları içine sindireceksin, 'yeni türkiye' diye bize yutturacaksın. kenan evren'in ipiyle niye kuyuya iniyorsunuz. siz söylemde başka, pratikte başka olmayı maharet sanıyorsunuz."

"öğrenciye yumruğa" tepki

demirtaş geçtiğimiz hafta sonu ankara'da bir öğrenci eyleminde polisin bir eylemciye yumruk attığını gösteren görüntülerden bir fotoğraf karesini de elinde tutarak, başbakan davutoğlu'na "kamu düzenini bozan kim?" diye sordu.

"bakın, bu, harçları protesto eden bir öğrenci. anayasal hakkını kullanıyor. polis tarafından yumruklanıyor. işte yeni türkiye. anayasanın açık bir ihlalidir bu. başbakan diyor ya kamu düzeni. bak bu kamu (öğrenci) yani halk, bu da (polis) kamu düzenini ihlal ediyor. her yerde üniversite öğrencileri kampüsün içinde dövülüyorlar. hem polis hem özel güvenlik, el ele veriyorlar yeni türkiye'yi inşa ediyorlar. bir de üstüne yeni yasa istiyorlar. daha fazla yetki istiyorlar polise. gece gündüz copla, gazlat, döv, içeri at... bu kesmiyor beyefemdileri. yeni yasayla birlikte her gün gençler ölecek."

demirtaş, partisinin, dört eski bakanla ilgili kurulan meclis komisyonu'ndan çekilmesine de değindi. "aklama faaliyetlerine ortak olmak istemedik" diyen demirtaş, "madem rüşvet yemediniz, neden yayın yasağı istiyorsunuz? kendinize güveniyorsanız canlı yayın yapın" ifadelerini kullandı.

"bizim savunduğumuz şey vicdani ret hakkıdır"

grup toplantısının ardından, çıkışta gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtlayan demirtaş, "bir defa bizim savunduğumuz şey, vicdani ret hakkıdır. zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır askerlik. 'parası olan, durumu iyi olan, yada zengin olan bu parayı bir çırpıda verebilecek olan askere gitmesin, yine fakir yoksul fukara askerlik yapsın' demek adaletsizliktir. bedelli askerlik kanunu çıkarılacaksa bundan elde edilecek kaynağın yine savunma sanayine aktarılması fikri iyi fikir değil. ben olsam mesela, sarayın bu kadar gideri olacak. sarayın elektrik faturasını bile ödemek zor. bari oraya aktarsınlar." diye konuştu.

demirtaş, "mecliste 'hayır' oyu mu kullanacaksınız?" sorusuna ise “bir gelsin kanun öyle bakalım" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;