Kobani

Demirtaş Kobani'ye gitti

Bölge halkına destek olmak için IŞİD kuşatması altındaki Kobani'ye giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu direniş er ya da geç zaferle sonuçlanacak" dedi. Demirtaş, "Eğer iki yıldır devam ettiği söylenen bir süreç varsa onun gereğini yapma günüdür. Barış işte böyle arazide kurulur" diye konuştu.

Demirtaş, insani değerler adına herkesi Kobani direnişinin yanında olmaya çağırdı. [Fotoğraf: AA]

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, beraberindeki heyetle kobani'ye (ayn el arab) gitti. bölge halkına destek için geldiklerini söyleyen demirtaş "kuşatma altına alınmış bir halkın onurlu duruşunu sahiplenmemek insanlığımızı kaybettirir" dedi.

kobani'nin saldırıları yeneceğine inandığını vurgulayan demirtaş, "bu direniş er ya da geç zaferle sonuçlanacak. insanlık onuru bütün dünyaya zaferini ilân edecek. önemli olan dayanışma gösterebilmektir” dedi.

insani değerler adına herkesi kobani direnişinin yanında olmaya çağıran demirtaş, türkiye'deki politikaların değişeceğine de inandığını dile getirdi. demirtaş, uluslararası kamuoyunun da yaşananların sıradan bir kasabanın savunulmasından çok, bütün bölgedeki siyasi dengeleri altüst edebilecek bir direniş olduğunu gördüğünü söyledi.

demirtaş ve beraberindeki heyet daha sonra pyd eş başkanı asya abdullah ile görüştü.

"türkiye'nin ile kobani'nin menfaati aynı"

kobani'den dönüşte basın toplantısı düzenleyen selahattin demirtaş, işid'in kobani'ye çok yaklaştığını ve üç tarafının işid tarafından kuşatılmış durumda olduğunu söyledi. demirtaş, "sadece türkiye sınırı, suruç bölgesi işid'in işgali altında değil ama burada da, türkiye tarafında ciddi sorunlar, sıkıntılar var" şeklinde konuştu.

türkiye'nin her yerinden kobani'ye destek için suruç'a gelenler olduğunu hatırlatan demirtaş, şöyle devam etti:

"hükümetin bu direnişe karşı göstermiş olduğu tutum, ortaya koyduğu politika, içeride devam eden demokratik çözüm ve barış arayışıyla paralel, buna güç ve destek verecek bir durum değil. bizler işid'in, sayın başbakanın da ifade ettiği gibi, 'türkiye için de artık büyük bir tehdit' olduğunu uzun süredir söylüyoruz. bizler türkiye'nin menfaatiyle, kobani halkının menfaatinin aynı olduğunu anlamak zorundayız. türkiye halklarının çıkarıyla, bugün sınırın diğer tarafındaki rojova halkının çıkarının aynı olduğunu idrak etmek zorundayız."

"buradaki insanlar karşı taraftakiler kürt olduğu için, akrabası olduğu için burada değiller" diyen demirtaş, "burada türk ve arap gençleri, alevisi, sünnisi var. insanlık onurunu korumak adına kobani'de, suruç'ta haysiyetli bir duruş gösteren insanlar var" diye konuştu.

"barış arazide kurulur"

suriye'de yaşayan kürtlerin, türkiye için bir tehdit olmadığını söyleyen demirtaş, suruç'taki insanların sorun yaratmak için değil, problemleri çözmek için orada olduklarını söyledi.

demirtaş, "türkiye'nin bütün halkları bugün el ele vermelidir. bugün el ele verirsek, geleceğimizi ancak o zaman birlikte inşa edebiliriz" diye konuştu.

ancak bu şekilde çözüm sürecinde somut adım atılabileceğini söyleyen demirtaş, "eğer iki yıldır devam ettiği söylenen bir süreç varsa onun gereğini yapma günüdür. barış işte böyle arazide kurulur" dedi.

kobani sınırında barışı inşa etmenin mümkün olabileceğini söyleyen demirtaş, "tarihi direnişi hep birlikte yapalım ki tarihi ittifakı da, birliği de oluşturma fırsatımız olsun. feryadımız bunun içindir. insani değerleri üstün tutan bu halkı yalnız bırakırsanız elbet başımızın çaresine bakarız" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;