PKK

Demirtaş'tan 'Sivilleri hedef almayın' çağrısı

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, "En doğrusu çatışmayı tümden durdurmak ama hiç değilse sivilleri doğrudan hedef alan, sivillerin zarar görebileceği eylemlerle saldırılardan herkesin kaçınması lâzım" dedi.

Konular: Türkiye, PKK, HDP
HDP lideri Selahattin Demirtaş [Fotoğraf: AA]

hdp eş genel başkanı demirtaş, hdp 1. olağan konferansı'nın düzenlendiği türkiye barolar birliği konferans salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. demirtaş, diyarbakır'ın çınar ilçesinde pkk’nın bomba yüklü araçla düzenlediği saldırının ardından yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, sivillere, çocuklara cenazelere, bebeklere ve kadınlara dönük ihlâllerin üzerine gidilmesini istedi.

saldırıları kim yaparsa yapsın sert bir şekilde eleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken demirtaş, "çınar için de bunu ifade etmiştim. kendi cephelerinden bir açıklama yaptılar. bizim beklentimiz sivilleri doğrudan hedef alan, sivillerin zarar görebileceği eylemlerle saldırılardan hiç değilse herkesin kaçınması lâzım. en doğrusu çatışmayı tümden durdurmak ama madem durduramıyorsak da bu sivil hedefler konusunda kesinlikle herkesin çok sert bir şekilde toplumdan eleştiri alacağını görmesi gerekiyor" diye konuştu.

çok sayıda çocuk, kadın, bebek ve sivilin operasyonlarda öldürüldüğünü savunan demirtaş, adil bir soruşturma yapıldığı takdirde bunların ortaya çıkacağını, bu konuda çok hassas olduklarını ifade etti.

selahattin demirtaş, saldırının kimler tarafından yapıldığını bilmediklerini ancak sorumluların kamuoyundan özür dilemesi gerektiğini söylemişti.

diyarbakır'ın çınar ilçesinde ikisi bebek, biri çocuk 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından pkk'nın silahlı kanadı hpg, "sivillerin ölmesinden dolayı üzüntü duyduklarını" açıklamıştı.

meclis başkanı kahraman'a eleştiri

demirtaş yeni anayasa konusunda ise, 'mevcut ortamda anayasa yapmak ve tartışmak son derece mümkündür' diyenlerin 'kendilerini aldattıklarını' ifade etti.

yeni anayasa için meclis'te oluşturulacak uzlaşma komisyonu'na üye vermeme kararı almadıklarını ifade eden demirtaş, tartışmaları izlediklerini, parti kongresinin yapılmasının ardından yönetimin bu konuda gerekli kararı vereceğini söyledi.

demirtaş, bir gazetecinin, "tbmm başkanı ismail kahraman'ın bir dergiye verdiği röportajda yeni anayasanın başkanlık sistemi üzerine kurulması gerektiği yönünde beyanı var. bu konuda görüşünüz nedir?" sorusu üzerine, kahraman'ın ak parti'nin kurucu kadrolarından olduğunu ve bu konuda daha önce fikirlerini beyan ettiğini belirtti.

kahraman'ın cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a çok yakın bir isim olduğunu vurgulayan demirtaş, şunları söyledi:

"sayın kahraman başkanlık sistemine inanıyor mu, inanmıyor mu bilmiyorum ama bu konuda görüş beyan etmekte zorunluluk hissediyor herhalde. komisyona başkanlık yapacak bir şahsiyetin bu şekilde yönlendirici beyanda bulunması doğru değil. kendi görüşü mutlaka var ve bu bilinmeyen bir şey değil. meclis başkanı komisyona başkanlık yapmak niyetiyle bir komisyon kurma çağrısı yaptı. artık sınırları belirleme, daraltma, genişletme, anayasa tartışmalarının önünü kesme gibi bir tutumdan çok özgürce fikirlerin tartışılacağı bir ortamı yaratmak meclis başkanının sorumluluğundadır. parlamento başkanı tarafsız kalmaya dikkat etmelidir. özgür tartışma ortamı olmadığı da muhakkak. insanlar fikirlerini açıklamaktan korkarken yeni anayasayı nasıl yapacağız ben bilmiyorum doğrusu."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;