Bilim-Teknoloji

Deneylerde kedilere işkence iddiası

Hayvan hakları savunucuları, İngiltere’nin önde gelen bazı üniversitelerinde kedilere bilimsel deney adı altında işkence yapıldığını öne sürdü. Yavru kedilerin de kullanıldığı belirtilen deneyler, kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kedilerin bilimsel deneylerde çeşitli işkencelere maruz kaldığı iddia ediliyor
Kedilerin bilimsel deneylerde çeşitli işkencelere maruz kaldığı iddia ediliyor [shutterstock]

ingiltere’de hayvan hakları savunuculuğu yapan buav derneği tarafından hazırlanan rapor, üniversitelerde yapılan deneylerde yetişkin ve yavru kedilerin ‘korkunç’ deneylere maruz kaldığını öne sürdü.

rapora göre, hayvanların kafatasları açılarak beyinlerine elektrot yerleştiriliyor. aynı işlem canlı halde hayvanların kaburgaları ve omurgaları üzerinde de gerçekleştiriliyor. dahası, bazı hayvanların deney uğruna felç bırakıldığı belirtiliyor.

‘tembel göz sendromunu’ anlamak için yapılan deneylerde ise bazı yavru kedilerin tamamen karanlık ortamda büyütüldüğü, bazılarının da göz kapaklarının dikildiği öne sürüldü. raporda yer alan diğer örneklerde ise kedilerin karaciğerlerinin bilerek iflas ettiren ilaçlar verilmesi ve bazılarının hareket kabiliyetini kaybetmesi için felçli bırakılmaları var.

raporda, kedilerin kobay olarak kullanıldığı iddia edilen 10 üniversitesinin adı verildi. bu üniversiteler arasında university college london, cardiff üniversitesi ve glasgow üniversitesi de bulunuyor.

narkoz altında iç organları açılıyor

rapor, kedileri hedef alan deneylerin insan vücudunu daha iyi anlamak için gerçekleştirildiği belirtti. örnek olarak, kafatasları açıldıktan sonra vidayla metal tabakalar yerleştirilen kedilerin daha sonra omurgalarına da elektrotlar bağlanıyor. amacın, karındaki sinir hücrelerinin ve kasların normal solunum sağlamak için nasıl beraber çalıştıklarını gözlemlemek olduğu ifade ediliyor.

tümü narkoz etkisinde deneylere tabi tutulan kedilerin bir kısmının, yüksek dozda narkoz nedeniyle deneyler bitmeden öldüğü de iddialar arasında yer alıyor.

mail online sitesine açıklama yapan insan hakları örgütü animal aid’in direktörü andrew taylor, “yetişkin ve yavru kedilerin iğrenç deneylerde maruz kaldığı acı ve stresi düşünmek bile rahatsız edici. bilim insanları kedilere işkence yapmak yerine 21’inci yüzyılın yöntemlerini kullanarak hayvanları hedef almayan deneyler yapmalı” ifadesini kullandı.

humane society international örgütünün ingiltere temsilcisi wendy higgins ise deneyleri ‘bilimin en kötü noktası’ olarak tanımladı. higgins, ‘kedilerin neredeyse hiçbir bilimsel geçerliliği ve sonucu olmayan deneyler için öldüklerini’ söyledi.

buav’ın birkaç gün içinde hazırladığı raporu ingiltere içişleri bakanlığı’na sunması bekleniyor. iddialar karşısında deneylerin yapıldığı üniversitelerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

kaynak: independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;