Deniz Feneri davası

Deniz Feneri davası kapandı

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı yolsuzluk soruşturmasına ilişkin aralarında RTÜK'ün eski başkanı Zahid Akman'ın da bulunduğu 20 sanıklı dava, beraat ve zaman aşımı kararlarıyla düştü.

Soruşturmada derneğin genel merkezinde aramalar yapılmıştı. [AA-Arşiv]

istanbul 6. ağır ceza mahkemesi'ndeki 13'ncü duruşmaya, sanıklar zahid akman, gökhan gürbüz, zekeriya karaman, mehmet gürhan, ismail karahan, firdevsi ermiş, erdoğan kara, izzet kurum, ahmet coşar ve ali solak katıldı.

deniz feneri derneği almanya iflas müdürlüğü avukatı mehmet doğan da duruşmada müdahil olarak hazır bulundu.

duruşma savcısı, önceki celsedeki mütalaasında açıkladığı 18 sanık hakkında beraat talebi ile 2 sanık hakkında 'resmi belgede sahtecilik' suçundan istediği ceza talebini yineledi. sanıklar ve avukatları da, yaptıkları savunmada, savcılık mütalaasına katıldıklarını belirterek beraat talebinde bulundu.

mahkeme heyeti rtük'ün eski başkanı zahid akman'ın 'güveni kötüye kullanma' ve 'özel belgede sahtecilik', harun kapıyoldaş'ın 'güveni kötüye kullanma' ve mehmet sıddık balıkçı'nın 'güveni kötüye kullanma' suçlarından yargılandıkları davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine karar verdiğini açıkladı.

kanal 7 yönetim kurulu başkanı zekeriya karaman ile diğer sanıkları ise 'güveni kötüye kullanma' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından beraat etti. 

soruştuma ve davanın geçmişi

almanya'da faaliyet gösteren deniz feneri e.v derneği'ne yapılan milyonlarca euroluk bağışın amaç dışı kullanıldığı yönünde almanya'da başlayan soruşturma, alman mahkemesinin 2008 yılında verdiği kararla türkiye'ye taşınmıştı. frankfurt eyalet mahkemesi, dernek yöneticilerini yardım amacıyla toplanan paraları amaç dışı kullanmaktan ve kurye aracılığıyla türkiye'ye göndermekten mahkûm etti.

almanya'nın mahkûm ettiği dernek yöneticisi firdevsi ermiş, paraların türkiye'ye kanal 7 yöneticileri tarafından sokulduğunu söyledi.

aylarca soruşturma için hazırlık yapan savcıların talimatı üzerine aralarında o dönemin rtük başkanı zahid akman, kanal 7 televizyonu yöneticisi zekeriya karaman'ın da bulunduğu dokuz kişi tutuklanmıştı.

daha sonra soruşturmayı yürüten savcılar görevden alınarak 'sahte delil üretmek' suçundan yargılanmış ve beraat etmişlerdi. 

cezaevinden tahliye olan sanıkların dosyası ankara 3. ağır ceza mahkemesi'nden alınarak istanbul 6. ağır ceza mahkemesi'ne verilmişti. 

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;