IŞİD

Depo Türkmenlere kamp oldu

IŞİD örgütünden kaçan 5 bin Telaferli Türkmen, Erbil'deki inşaat depolarında barınmaya çalışıyor. Aşırı sıcak ve sağlıksız koşullar salgın hastalık riskini artırıyor.

Konular: Ortadoğu, Irak

irak şam islam devleti (işid) örgütünün saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan telaferli türkmenler günlerdir yollarda.

irak kürt bölgesel yönetimi'nin (ikby) erbil kentine ulaşan 5 bin civarında türkmen, inşaat malzemeleri için kullanılan üç depoya yerleştirildi. 

kimi kamyonlarla, kimi yürüyerek telafer'den ayrılan türkmenler, erbil'in 20 kilometre kuzeyinde bulunan bahirke kasabasındaki bu kampta hayata tutunmaya çalışıyor.

depoda her aileye barınabilecekleri 5 ile 10 metrekare arasında bir alan düşüyor. oldukça kalabalık olan depolarda neredeyse adım atacak yer yok. aileler, iplere çekilen branda ve battaniyelerle birbirinden ayrılıyor.

yüksek sıcaklıklar, yetersiz havalandırma ve depolarda soğutucu sistemlerin olmaması nedeniyle çocuklarda ishal, kusma ve yüksek ateş vakaları çok görülüyor. son üç gün içerisinde hastalanan 500 çocuk erbil'deki hastanelere sevkedildi.

depoların yanı sıra kamp alanında 100 çadır kuruldu. ancak her bir çadırda iki aile kalıyor.

barzani hayır kurumu sorumlusu rizgar ubeyd, türkmen sığınmacılara ilk etapta battaniye, minder, gıda, süt tozu ve konserve olmak üzere acil yardım malzemeleri dağıttıklarını söyledi.

kampta 5 bin kişinin kaldığını aktaran ubeyd, özellikle depoda kalan ailelerin sıkıntı yaşadığını ifade etti. yüksek sıcaklar nedeniyle yaşlıların ve çocukların sürekli hastalandığını dile getiren ubeyd, temin edecekleri klimalarla kampı soğutmaya çalışacaklarını kaydetti.

türkmen siyasetçi seyyah küreci de erbil'de temin ettikleri buz parçaları, süt, bebek maması ve konserveden oluşan yardımları sığınmacılara dağıttıklarını belirtti.

kampın en yaşlılarından olan 82 yaşındaki sekne hüseyin, daha iyi insani şartların oluşturulması için yetkililere yardım çağrısında bulundu.

adnan muhsin de bir an önce uçakla veya güvenli yollarla bağdat, necef veya kerbela'ya geçmek istediklerini dile getirdi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;