Bilim-Teknoloji

Deprem GSM şebekelerini kilitledi

Ege Denizi'nde yaşanan ve birçok kentte hissedilen 6,5 büyüklüğündeki deprem GSM şebekelerini de geçici olarak çalışmaz hale getirdi. Depremin ardından telefona sarılan birçok kişi yakınlarına ulaşamadı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Deprem, Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğünde gerçekleşti. [Harita: ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi]

yunanistan açıklarında meydana gelen ve türkiye'de izmir ve istanbul dahil birçok kentte hissedilen deprem, gsm altyapısının da kilitlenmesine yol açtı. saat 12.25'te yaşanan depremin ardından ilk yarım saat boyunca cep telefonlarına sarılan çok sayıda kişi yakınlarına ulaşamadı. sayısız aramanın gsm altyapı limitini geçmesi nedeniyle hatlar kilitlendi.

depremin üzerinden iki saatten fazla geçmesine rağmen hatlar henüz tam olarak normale dönmedi.

aramalarda sıkıntı yaşansa da, sms ve mobil uygulamalar üzerinden iletişim kurulabiliyor. ayrıca whatsapp ve benzeri anında mesajlaşma uygulamaları da çalışmaya devam ediyor. cep telefonu operatörleri, geçici arızaların giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. haber yayına hazırlanırken gsm operatörleri konuyla ilgili bir açıklama yapmamışlardı. kullanıcılar sosyal medyada yaklaşık 1 saat süren şebeke sorununun yavaş yavaş çözüldüğünü  belirtiyor.  

şebeke neden çöküyor?

gsm şebekeleri anlık olarak belli sayıda iletişime izin verecek şekilde tasarlanıyor. örnek vermek gerekirse aynı anda 5000 arama yapıldığında çalışan sistemde bu rakam 15.000 olunca çökme ve kilitlenme yaşanıyor.  benzer bir durum 1999 yılında yaşanan marmara depreminde de yaşanmıştı.   

btk da açıklama yaptı

konuyla ilgili açıklama ise sektörü düzenleyen bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu btk'dan geldi. kurumun başındaki isim olan dr tayfun acarer, aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama olduğunu ifade etti. acarer şunları söyledi:

aldığımız bilgiye göre operatörlerin fiziksel bir arızası bulunmuyor. kablo veya santrallerde bir problem yok. aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama oldu. şu anda normale dönüyor. trafiği dengelemek için operatörler yoğun bölgelerde kanal kapasiteleri datadan sese doğru kaydırmalar yapıyor.

örneğin 4 şeritli otobanda 2 şerit data 2 şerit ses giderken, operatörler ses ihtiyacının artması ile burada 1 şeriti daha sese yönlendirdiler. depremin hissedildiği bölgelerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. bunun yanında afet durumlarında telekomünikasyon ve iletişim ihtiyacının en üst seviyelere ulaştığını hepimiz görüyoruz. bu noktada operatörlerin iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum.

sorun kapasite aşımı

al jazeera'ya açıklamada bulunan ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı internet geliştirme kurulu başkanı serhat özeren, sorunun kapasite aşımından kaynaklandığını belirtti. özeren şunları söyledi:

gsm görüşmelerinin kesintisiz gerçekleşmesini temin eden baz istasyonları, belirli bir kapasiteye göre dizayn edilmiş cihazlardır.  telefon hatlarına aşırı yüklenme olduğunda ise, kapasite aşımı gerçekleştiği için gsm görüşmelerinde sıkıntılı durumlar ortaya çıkabiliyor. bu nedenle sakin olunması tavsiyesinde bulunuyoruz. hatlardaki yoğunlugun azalmasıyla birlikte, gsm görüşmelerindeki sıkıntılı durum da aşılacaktır.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;