Türkiye

Dershane yasasına onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dershanelerin kapatılarak özel okula dönüştürülmesini içeren 'Milli Eğitim Temel Kanunu' ile 'demokratikleşme paketi'ni onayladı.

Abdullah Gül kayıp trilyon davası kapsamında 18 Kasım'da ifade vermişti. [AA-Arşiv]
cumhurbaşkanı abdullah gül, meclis'ten geçen iki kanuna onay verdi. 
onaylanan kanunlardan biri dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren "6528 sayılı 'milli eğitim temel kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun."
dershaneler için son tarih 1 eylül 2015
gül'ün onayıyla öğretim kurumları kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılarak, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyor.
dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim - öğretim faaliyetlerine 1 eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.
dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.
kanunla birlikte ayrıca talim ve terbiye kurulu üyeleri, müsteşar yardımcısı, genel müdür, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.
demokratikleşme paketine de onay
cumhurbaşkanı ayrıca, kamuoyunda demokratikleşme paketi olarak bilinen 6529 sayılı "temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun"u da yayımlanmak üzere başbakanlığa gönderdi.
demokratikleşme paketi ne getiriyor?
kanuna göre, seçimlerde türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de propaganda yapılabilecek.
siyasi partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kalkacak.
siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde yüzde 7 yerine yüzde 3 oy alması yeterli olacak.
toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılacağı yer ve güzergâhın belirlenmesinde, belediye başkanları, siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikaların görüşü alınacak.
türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle özel okullarda eğitim ve öğretim yapılabilecek.
eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi, yaptırım altına alınacak ve bu suç için belirlenen ceza artırılacak.
kişilerin toplu ibadetlerinin yanı sıra bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç olacak.
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;