Bilim-Teknoloji

Dev hava aracına 2,5 milyon Euro

Hava ulaşımında çığır açması beklenen Airlander 10, AB'den 2,7 milyon Euro bağış aldı. Askeri amaçla üretilen uçak, yolcu ve kargo taşımacılığında kullanılacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Airlander, kara ve suya inebiliyor, havada günlerce kalabiliyor. [Fotoğraf: HAV]

dünyanın en büyük hava aracı unvanına sahip olan airlander 10, ab'den dev bir bağış aldı. birleşik krallık merkezli hybrid air vehicles (hav) firmasının geliştirdiği zeplin benzeri uçak, aynı zamanda kitle kaynak fon platformu crowdcube'dan 2 milyon pound yardım da toplamayı başardı.

ilk olarak abd ordusu'nun long endurance multi-intelligence vehicle (lemv) programı kapsamında geliştirilen airlander 10, bir tondan ağır telekomünikasyon ve alıcı donanımıyla havada 21 gün kalabilecek şekilde tasarlanmıştı.

bütçe sıkıntıları nedeniyle 2012'de iptal edilen projenin ardından, hav dev hava aracını 9 ton taşıma yükü kapasiteli bir uçağa çevirmeyi planlıyor. geleneksel yolcu uçaklarına kıyasla çok az yakıt kullanarak günlerce havada kalabilen airlander 10, saatte maksimum 160 kilometre hıza ulaşabiliyor.

airlander 10, su üzerinde de hareket edebilme özelliğine sahip. yaydığı sera gazı oranı oldukça düşük olan uçak, 2500 kilometre menzille 50 ton yük iletebiliyor.

hav, ab'den alınan destekle bir zamanlar askeri operasyonlar için tasarlanan hava aracını tamamen ticari kullanıma sokmak istiyor. şirket, yolcu ve kargo taşımacılığının yanı sıra airlander 10'un reklam, telekomünikasyon, yardım dağıtımı ve güvenlik gibi amaçlarla kullanılabileceğini belirtti.

airlander 10'un ticari kullanım için ne zaman hazır hale geleceği ise belli değil.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;