İsrail

'Diktatör Netanyahu heykeli' yıkıldı

İsrail'de bir heykeltraş, diktatöre benzettiği Başbakan Netanyahu'nun altın kaplama heykelini Tel Aviv'de kent meydanına dikti. Netanyahu'nun diktatöre benzetilmesine tepki gösteren gruptan bir kişi heykeli devirdi.

Konular: İsrail
Trump maskeli eylemci, Kral Bibi heykeliyle. [Fotoğraf: Reuters]

israil'in tel aviv kentinde başbakan binyamin netanyahu'yu protesto etmek isteyen bir heykeltraş, diktatöre benzettiği siyasetçinin altın kaplama heykelini rabin meydanı'na dikti. 'kral bibi' adını verdiği dört metrelik heykeli belediye binası yakınına dikerek israil'deki ifade özgürlüğünün sınırlarını test etmek istediğini söyleyen itay zalait, bazı kişilerden tepki gördü. sanatçı, sopayla yere devrilen heykelini meydandan kaldırdı.

heykeli üç ayda bitiren zalait, "burada iki tür insan görüyorsunuz: birisi gerçekten bu heykeli kent meydanında görmek istiyor, diğeri ise onu kırmak istiyor. aradaki ilişki gerçekten ilginç. provokasyon mu kehanet mi olduğunu ise zaman belirleyecek" diye konuştu. 

sanatçı - kültür bakanlığı tartışması

israil kültür bakanı miri regev'in, devlete bağlılığını göstermeyen sanat kurumlarından devlet desteğinin çekileceğini açıklaması üzerine sanatçılar ile israil hükümeti arasında gerginlik baş gösterdi. heykelin fotoğrafını facebook hesabından paylaşan bakan regev, bunu "netanyahu'ya karşı nefret söylemi" olarak niteledi.

tel aviv belediye yetkilileri zalait'ten bu izinsiz eylemi sonlandırmasını, eğer devam ederse heykele el konup kendisine ceza kesileceğini açıkladı. zalait heykeli kaldırmadı. 

sabah işe giderken yolda bu heykelle karşılaşan israillilerin bazıları heykelle hatıra fotoğrafı çektirdi, bazıları ise sanatçıya tepki gösterdi. tel aviv sakini nina lobel, heykelin korkunç göründüğünü ve başbakanı diktatör gibi gösterdiğini söyleyerek kaldırılmasını istedi. bir başka tel avivli, aliza gal-or, heykelin önünde alaycı bir ifadeyle eğilip selam verdi.

"bibi defol"

belediyenin heykeltraşa tanıdığı sürenin dolmasına yakın, kalabalığın içinden bir kişi heykeli sopayla iterek devirdi. yüzünde sakin bir gülümsemeyle çatlayan heykelini yerden kaldıran zalait, halen tek parça haldeki eserini bir kamyonetin arkasına yükleyerek meydandan ayrıldı. 

bu esnada kalabalıktan bir kesim, netanyahu'nun lakabına gönderme yaparak "bibi defol" sloganları atarken, diğer kesim de solcuları heykeli devirmekle suçladı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;