Diğer Sporlar

Dinçdağ TFF'ye açtığı davayı kazandı

Eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu tarafından görevine son verilen eski hakem Halil İbrahim Dinçdağ açtığı davayı kazandı.

Konular: Spor, Futbol

eski hakem halil ibrahim dinçdağ, "cinsel kimliğini açıklayarak işsiz kalmasına neden olduğu" iddiasıyla türkiye futbol federasyonu (tff) aleyhine açtığı tazminat davasında, 23 bin lira tazminat kazandı.

istanbul 20. asliye hukuk mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, davacı halil ibrahim dinçdağ ve avukatı ile davalı tff'nin avukatı katıldı.

duruşmada son sözleri sorulan dinçdağ'ın avukatı fırat söyle, müvekkilinin askerliğe elverişli olmadığına ilişkin rapor üzerine, sağlık sorunu bulunmamasına rağmen tff'nin hakemlik yapmasına izin vermediğini ifade ederek, müvekkilinin 2009'dan bu yana maddi ve manevi yönden mağdur olduğunu söyledi.

söyle, "müvekkilim, 2009 yılı nisan ayında davalı tarafa verdiği dilekçenin bir şekilde davalı tarafça basına sızdırılması sebebiyle o tarihten beri herhangi bir yerde çalışmamaktadır. ailesi ve kendisi mağdur olmuştur. cinsel yöneliminden dolayı ayrımcılık yaşamıştır. ayrıca müvekkilime kanser teşhisi konulmuştur. bu nedenlerle talebimiz gibi karar verilmesini isteriz" diye konuştu.

davacı halil ibrahim dinçdağ, davalı tarafın kusuru ile özel hayatının ve hakemlik hayatının zarar gördüğünü dile getirerek, "bu olay sebebiyle hakemlik, radyo ve yerel televizyonda program yapamaz duruma geldim. halen herhangi bir işte çalışmıyorum ve işe alınmıyorum. bu olaylar sebebiyle 2013'te annemi kanserden kaybettim. kendim de kanser tedavisi görmekteyim. talebimiz gibi karar verilsin" dedi.

davalı tff'nin avukatı selda çiçek, davacının cinsel yönelimi nedeniyle herhangi bir ayrımcılığa uğramadığını iddia ederek, kendisinin teknik gerekleri yerine getirmediğinden hakemlik yapamadığını kaydetti. çiçek, davanın reddedilmesini istedi.

davayı karara bağlayan mahkeme, davacının maddi ve manevi tazminat taleplerini kısmen kabul etti. mahkeme, 3 bin lira maddi, 20 bin lira manevi olmak üzere tff'yi 23 bin lira tazminata mahkum etti.

"temyize gideceğiz"

duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan halil ibrahim dinçdağ, mahkemenin kararıyla haklılığının tescillendiğini belirterek, "29 aralık 2015, futbolda homofobiyle mücadele ve lgbt hareketi için türkiye'de bir zaferdir. bu kararın kabulüyle futboldaki homofobi tabularını yıkmış olduk. tazminat, manevi tahribatı kesinlikle karşılayacak bir miktar değildir. bunun için temyize gideceğiz, gerekli bütün hukuki yollara başvurmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

tekrar hakemlik yapmak için futbol federasyonu merkez hakem kurulu'na müracaat edeceğini dile getiren dinçdağ, "şayet yine bu şekilde duymamazlıktan, görmemezlikten gelmeye devam ederlerse tekrar onlarla ilgili de hukuki işlem başlatacağım" dedi.

davanın geçmişi

dava dilekçesinde, trabzon bölgesi il hakemi olarak görev yapan dinçdağ'ın 13 ekim 2008'de askere sevk olduğu, 28 ocak 2009'da "askerliğe elverişli olmadığı" gerekçesiyle terhis edildiği anlatılmıştı. askerlikle ilgili belgelerini il hakem kuruluna sunmasının ardından dinçdağ'a karşılaşmalarda görev verilmemeye başlandığı belirtilen dilekçede, ardından da dinçdağ'ın klasman hakemliğine giriş sınavına alınmadığı iddia edilmişti.

dinçdağ'ın merkez hakem kurulu'nun bu konudaki kararına yaptığı itirazın hemen ardından cinsel yönelimine ilişkin durumun medyaya sızdırıldığı savunulan dilekçede, "tff'nin hakemliğe giriş unvan ve klasmanlara ayrılma ile vize yenileme kural, prensip ve yöntemleri iç talimatı'nın 25. maddesinin hukuka ve insan haklarına aykırı içeriğinden dolayı müvekkilim gerek maddi gerekse manevi açıdan zarara uğramıştır" denilmişti.

dilekçede, tff'den 10 bin lira manevi, 100 bin maddi olmak üzere 100 bin lira tazminat istenmişti.

davalı tff, mahkemeye sunduğu yanıt dilekçesinde, dinçdağ'a cinsel tercihi yüzünden değil, "performans yetersizliği" nedeniyle maç verilmediğini öne sürmüştü

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;