Hrant Dink cinayeti

"Dink cinayeti FETÖ'nün ilk kurşunu"

Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve savcılığın tutuklama istediği iki jandarma görevlisinden Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı. Şüphelilerin cinayet anında olay yerinde olduğunu tespit eden savcılık, Dink cinayetini "FETÖ'nün ilk kurşunu" olarak tanımladı.

Ölümünün 9. yılında bazı gelişmeler Dink'in devlette örgütlenmiş kolektif bir cinayete kurban gittiği kuşkusunu yargının ciddiye aldığını gösteriyor. [Fotoğraf: Getty Images]

hrant dink cinayeti soruşturması kapsamında savcılığın tutuklama istediği iki jandarma istanbul istihbarat görevlisinden abdullah dinç tutuklandı, yavuz bozca ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

savcılık iki şüphelinin cinayet anında olay yerinde olduğunu tespit etti. cinayette bir diğer kilit isim olan jandarma yüzbaşı m.d. de aynı zamanda darbeye katıldığı şüphesi ile tutuklandı. savcılık dink cinayetini "fetö'nün ilk kurşunu" olarak tanımlıyor.

cinayet anına ait güvenlik kamerası görüntülerinde olay yerinde jandarma olduğundan şüphelenilen kişiler tespit edilmişti.

15 temmuz darbe girişiminin ardından hız kazanan dink cinayetindeki jandarma bağlantısı ile ilgili soruşturmada iki jandarma görevlisine tutuklama istendi. savcı gökalp kökçü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 27 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

gözaltı kararı ile birlikte bugün istanbul il jandarma istihbarat şube müdürlüğü görevlileri abdullah dinç ve yavuz bozca adliyeye sevk edildi. iki isim savcı kökçü tarafından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliği’ne sevk edildi. dinç tutuklanırken, bozca adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

sevk yazısında cinayete ilişkin değerlendirmelerde bulunan savcı kökçü, bir kısım kamu görevlilerinin ‘eylemi başından sonuna kadar planlayıp icrasının yolunu açtıklarını ve denetlediklerine’ dikkat çekti.

eylemin ve gerçekleştireceklerin bilindiği halde müdahale edilmediğini belirten savcılık, “dink’in öldürülmesi eylemini engellememişler, aksine suça iştirak etmişlerdir” dedi.

savcılık, kamu görevlilerinin bir kısmı hakkında dava açıldığını ancak jandarma ile ilgili olarak o dönemde itibariyle yapılan tespit ve delillere ulaşılamadığı için, cinayetin jandarma ayağının soruşturmadan ayrıldığını açıkladı.

hrant dink cinayetini  ‘fetö’nün  attırdığı ilk kurşun’ olarak nitelendiren savcılık,  ilk kurşundan itibaren sürecin 15 temmuz darbe girişimine kadar gittiğine dikkat çekti.

dink cinayetinin jandarma ayağındaki şüphelilerden yüzbaşı m.d ile astsubay y.k’nin 15 temmuz’da darbeci grup ile hareket ettiğini ve jandarma genel komutanlığı binası önünde silahlı çatışma sonucu yakalandığı belirtildi. dink davasının da şüphelisi olan bu iki şüphelinin darbe soruşturması kapsamında ankara’da tutuklu olduğu belirtildi.

tutuklama sevk edilen  istanbul il jandarma istihbarat şube müdürlüğü görevlileri abdullah dinç ve yavuz bozca’nın cinayet zamanında olay yerinde bulunduğu, cinayetten önce ve sonra tetikçi ogün samast ve hrant dink’i izlediği iddia edildi.

şüpheli jandarmaların ‘fetö/pdy silahlı terör örgütünün nihai amacı doğrultusunda nezaret, yardım ve iştirak ettikleri belirlendiği’ gerekçesiyle tutuklanmaları talep edildi. olay yerindeki jandarmaların şu an gözaltında bulunan yüzbaşı m.d. ve yüzbaşı a.b.s. tarafından koordine edildiği de belirtildi.

kaynak: al jazeera


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;