Hrant Dink cinayeti

Dink cinayetinde 8. yıl

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, uğradığı suikastın 8. yıldönümünde anıldı. Dava dosyası hareketlense de, cinayete ilişkin sır perdesi hâlâ aralanabilmiş değil.

Gazete binasına 'Hrant'la, Soykırımla yüzleşin' yazılı bir pankart asıldı. [Fotoğraf: AA]

19 ocak 2007'de, genel yayın yönetmeni olduğu agos gazetesi'nin önünde suikasta uğrayan hrant dink için anma törenleri düzenleniyor. aralarında siyasetçilerin de olduğu çeşitli gruplar taksim'den yürüyerek şişli'deki agos gazetesi'nin önünde toplandı. 

anma töreninde hrant'ın arkadaşları grubu adına bu yılki konuşmayı şair ve yazar murathan mungan yaptı. 

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, milletvekilleri sabahat tuncel, ertuğrul kürkçü, sırrı süreyya önder ve chp milletvekili şafak pavey törene katılan siyasetçiler arasında.

anma programı sırasında halaskârgazi ve abide-i hürriyet caddeleri trafiğe kapatıldı.

'cinayeti siyasi proje emellerine terk etmeyeceğiz'

hrant dink vefatının sekizinci yılı anma töreninde konuşma yapan yazar murathan mungan, 'tüm halkların eşitliğine inanmış biri olarak barış diliyle konuştuğunu' hatırlattığı dink'i şu sözlerle andı:

"laf olsun diye edilmiş temenni türünden bir barışın değil, sahici, hakiki, kalıcı ve sürekli kılınmasını istediği bir barışın diliyle... kan kamaştıran savaş sözcükleri yoktu onun sözlüğünde, kin tazelemek için değil, hafıza tazelemek için söz alıyordu... dünyayı kaybıyla ıssızlaştıranlar hatıraları ve emanetleriyle çoğaltırlar... ve emanetin başını bekleyen bizler sekiz yıldır burada toplanıp adalet ve hakikat arayışımızı dillendiriyor, hrant’ın ölüsünü unutkanlığın zalim ellerine teslim etmeyeceğimizi haykırıyoruz. ayrıca hrant dink cinayetini, kendi siyasi projeleri için araçsallaştırmaya çalışanların emellerine terk etmeyeceğimizi de belirtmek istiyoruz."

"dilsizliğin her çeşidinin yaşandığı bu ülkede ölenler, öldürülenler, katledilenler biz onlardan sonra birkaç kelime daha fazla söyleyebilelim, diye öldüler. baskıcı iktidarlar korkunun bulaşıcı olduğunu bilir, bu yüzden toplumun korkularını sürekli diri tutmaya çalışırlar; onların bilmediği cesaretin de bulaşıcı olduğudur. bu yüzden hayatın ve dünyanın gözlerinin içine bakarak cesaretle konuşmalıyız."

ankara'daki eyleme müdahale

akşam saatlerinde hrant dink için ankara'da toplanan gruba ise polis müdahale etti. sakarya meydanı’nda bir araya gelen kalabalık, adalet bakanlığı’na yürümek istedi. polis, milli müdafaa caddesi’ne kadar grubun yürümesine izin verdi. 

yürüyüşe devam etmek isteyen gruba önce tazyikli su daha sonra da biber gazıyla müdahale edildi. 5 eylemci gözaltına alındı. 

dosya hareketlendi

cinayetin üzerinden geçen 8 yıl, cinayetin üzerindeki sır perdesini hâlâ aralayamadı. dink’in öldürülmesinin ardından aralarında tetikçi ogün samast’ın da bulunduğu 20 kişiye dava açıldı. ancak bu davanın ‘cinayetteki örgütü’ ortaya çıkarmadığı zamanla görüldü.

mahkeme 2012'de karara bağlanan davada, ‘örgüt yok’ dedi. bu kararı veren mahkeme gerekçeli kararında ‘bu sanıklara örgüt denilmesi halinde, cinayetin ardındaki büyük yapının bulunmasının imkânı ortadan kalkacak’ savunmasını yaptı.

ancak mahkemenin bu kararı yargıtay 9. ceza dairesi tarafından bozuldu. yargıtay, ‘terör örgütü’ demedi ama sanıkların ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek’ suçundan cezalandırılmasını istedi. bu karar gereği dava yeniden görülmeye başlandı.

kamu görevlileri ifade verdi

dink cinayetinin ardından ailenin avukatları ısrarla cinayette ihmali olan kamu görevlilerini işaret etti. ancak yedi yıl boyunca kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmasına izin verilmedi. istanbul valiliği’nin ‘soruşturmaya izin verilmemesi’ kararı üzerine hakkında şikâyet bulunan kamu görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildi. bu kararın bakırköy 8. ağır ceza mahkemesi tarafından kaldırılması ile kamu görevlilerinin yargılanmasının önü açıldı.

bu karar üzerine istanbul cumhuriyet başsavcılığı, dönemin istanbul emniyeti müdürü celalettin cerrah, istanbul vali yardımcısı ergun güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında olduğu bazı kamu görevlileri savcıya ifade verdi. cinayeti işlediği için 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılan ogün samast da tanık olarak yeniden ifadede dinlendi. samast ifadesinde, cinayetin dönemin istihbarat daire başkanı ramazan akyürek tarafından bilindiğini savundu, her şeyin polis tarafından ayarlandığını öne sürdü.

bunun üzerine silivri cezaevi'nde yasadışı dinleme iddiasıyla tutuklu olan ramazan akyürek de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. bu sırada trabzon emniyet müdürlüğü istihbarat şube müdürlüğü’nde görevli polis memuru muhittin zenit ve polis amiri özkan mumcu ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. polis memuru zenit'in, dink suikastından yarım saat sonra sanıklardan erhan tuncel ile telefonda görüştüğü ortaya çıkmıştı. hrant dink’in öldürüldüğü dönemde trabzon istihbarat şube müdürlüğü’nde görevli olan ve şu anda da cizre emniyet müdürlüğü görevini sürdüren ercan demir hakkında ise dink cinayetiyle ilgili, "görevi kötüye kullanma ve ihmal suretiyle cinayete sebebiyet verme" suçlarından yakalama kararı çıkarıldı. demir, 19 ocak 2015'te ankara emniyet müdürlüğü'ne teslim oldu.

devletin tepesi cemaat'i işaret etti

hsyk'nın 15 ocak'ta yayımladığı son kararnameyle, hrant dink davası hâkimi rüstem eryılmaz, şanlıurfa hâkimliği'ne atandı.

tüm bunlar olup biterken başbakan ahmet davutoğlu, dink cinayetinin tesadüfi olmadığına yönelik mesajlar verdi. cumhurbaşkanı tayyip erdoğan da, "paralel yapı" diye bahsettiği fethullah gülen cemaati'nin "bazı faili meçhul cinayetlere bulaştığını" söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;