Hrant Dink cinayeti

Dink cinayetinde polislere yakalama kararı

Emniyet Amiri Özkan Mumcu ile polis memuru Muhittin Zenit hakkındaki kararı çıkartan hakim, şüphelilerin Dink cinayetini önceden bildiğini ve cinayeti önleyecek çalışmaların yapılmadığını belirtti.

Hrant Dink 19 Ocak 2007'de genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi'nin önünde öldürüldü. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink’in öldürülmesinde kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına dair soruşturmada emniyet amiri özkan mumcu ile polis memuru muhittin zenit hakkında yakalama çıkarıldı.

dink cinayeti soruşturması kapsamında emniyet amiri özkan mumcu ile polis memuru muhittin zenit 26 aralık’ta şüpheli sıfatıyla istanbul terör ve örgütlü suçlar bürosu’nda görevli savcı gökalp kökçü’ye ifade verdi. şüpheliler, “ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından tutuklanma istemiyle nöbetçi istanbul 5. sulh ceza hakimliği'ne sevk edildi. hakimlik, mumcu ve zenit'i, “yurtdışına çıkış yasağı” koyarak serbest bıraktı.

ancak soruşturma savcısı gökalp kökçü bu karara itiraz ederek, şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

talebi, istanbul 6. sulh ceza hakimi fevzi keleş değerlendirdi. hakim keleş cinayette ihmalleri olduğu gerekçesiyle iki şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. bu karar kapsamında muhittin zenit ve özkan mumcu yakalandıklarında tutuklanarak cezaevine gönderilecek. soruşturma kapsamında ilk kez kamu görevlileri tutuklanmış olacak.

hakim keleş’in, muhittin zenit’in cinayet davasının sanıklarından erhan tuncel’le telefon görüşmeleri olduğu belirtilen kararında, zenit’in cinayetten haberi olduğu ifade edildi.

ayrıca şüphelilerin istanbul ve ankara’ya gönderdikleri istihbarat raporlarında farklı ifadeler kullandığı, istanbul’a gönderilen raporda "ses getirici bir eylem”den bahsettiği, ankara’ya gönderilen raporda ise “hrant dink’in öldürüleceği” bilgisi olduğu kaydedildi.

bu nedenle şüphelilerin hrant dink cinayetini önlemek için çalışmalarda bulunmadığı kaydedildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;