Türkiye

Dink cinayetinde suç örgütü yargılaması

Dink davasında Yargıtay’ın bozma kararına uyuldu, sanıklar ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’tan yargılanmaya başladı. Mahkeme Ogün Samast’ın davasının da ana davayla birleştirilmesine karar verdi.

Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos'un önünde öldürülmüştü.

agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink’in öldürülmesiyle ilgili dava yargıtay’ın bozma kararından sonra görülmeye devam etti.

istanbul 5. ağır ceza mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanıklar katılmadı. dink ailesinin de katılmadığı duruşmada dink avukatları hazır bulundu.

yargıtay 9. ceza dairesi davaya bakan mahkemenin ‘örgüt yok’ kararını bozarak,  sanıkların terör örgütünden değil suç örgütünden yargılanması ve cezalandırılması gerekçesiyle bozmuştu.

davanın bozulmasının ardından ilk duruşma geçtiğimiz yıl eylül ayında yapıldı. mahkeme, yargıtay’ın bozma kararına uyup uymayacağını bir yıl sonunda açıkladı. mahkemenin bu kadar gecikmesinin nedeni ise davanın sanıklarınran ahmet iskender’in yakalanamaması oldu.

mahkeme davanın sanıklarının yargıtay’ın bozma kararına karşı göşünü aldı. bir sene ahmet iskender’in yakalanmasını bekledi. ancak iskender bir türlü bulunamadı.
bugünkü duruşmada mahkeme, ahmet iskender’in görüşünün alınmasının beklenmemesine karar verdi.

bu kararırının ardından mahkeme, yargıtay’ın bozma kararına uyup, uymayacağını açıkladı. istanbul 5. ağır ceza mahkemesi, yargıtay’ın bozma kararına oy birliği ile uyulmasına hükmetti.

samast artık çocuk mahkemesinde yargılanmayacak

istanbul 5. ağır ceza mahkemesi ayrıca, ‘terör örgütü üyesi olmak’ suçuyla çocuk mahkemesinde yargılanan hrant dink cinayeti sanığı ogün samast’ın davasının da ana davayla birleştirilmesine karar verildi.

yasin hayal ve erhan tuncel’in de aralarında bulunduğu davanın sanıkları bu karar ile birlikte ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’ suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

sanıkları bu suçtan ceza verilip verilmeyeceği yargılama sonunda ortaya çıkacak. sanıkların ve avukatların bu suçlamaya ilişkin beyanları alınacak. halen devam eden duruşmada dink ailesinin avukatları mahkemenin kararına ilişkin beyanlarını sunuyor.

kaynak: al jazeera 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;