Katar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Katar'da

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Katar’a gitti. Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır bin Halife Al Tani'yle görüşen Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı ve Katar Emri ile de bir araya gelecek.

Konular: Ortadoğu, Katar, Türkiye
Çavuşoğlu ve Başbakan Al Tani Doha'daki Başbakanlık Sarayında bir araya geldi. [Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı çavuşoğlu ile katar başbakanı al tani’nin bölgesel gelişmeler başta olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ele alındıkları ifade edildi.

doha'da gerçekleşen basına kapalı görüşmede ile bilgi veren diplomatik kaynağa göre, daha önce cumhurbaşkanı erdoğan ve katar emiri şeyh temim’in başkanlıklarında kurulacağı açıklanan  yüksek stratejik işbirliği komitesi'nin bu yıl içerisinde türkiye veya katar'da gerçekleştirilmesi hususu da konuşuldu. bu konuda her iki ülkenin isteğini beyan ettiği ifade edildi.

iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kapsamı ve hacminin geliştirilmesi konusunda adım atılması gerektiği, 2015 yılının "türkiye ve katar kültürel yılı" olması nedeniyle, bu çerçevede düzenlenecek etkinliklerin ilişkilere sağlayacağı katkı da görüşülen konu başlıkların biri.

ekonomik konularda masada

ayrıca türkiye'deki katar yatırımlarının hacminin artırılması ve katar'daki türk müteahhitlik hizmetleri konusunun da görüşüldüğünü belirten diplomatik kaynak, türkiye'yi ziyaret eden katarlı turistlerin ve emlak alan katarlıların sayısının artırılması konusunun ele alındığı bilgisini paylaştı.

çavuşoğlu, doha'daki programı çerçevesinde katarlı mevkidaşı halid bin muhammed al atiyye ile bir araya geldi.

iki ülke arasındaki işbirliği

geçtiğimiz aralık ayında türkiye'yi ziyaret eden katar emiri şeyh temim bin hamad al tani, ankara'da cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile görüşmüştü.

ekonomik işbirliği, enerji konusu ile başta suriye olmak üzere ortadoğu'daki gelişmeler gündemdeydi.

askeri alanda işbirliği ve iki ülke arasında yüksek stratejik komite kurulmasını öngören anlaşmalar imzalanmıştı.

erdoğan, "imzalanan anlaşma ile bundan sonraki süreçte de birçok şeyi beraber yapabileceğimizi açık ve net şekilde ortaya koymuş oluyoruz. üst düzeydeki bu komitenin kurulmuş olması da önem arz ediyor. atacağımız adımlar her iki ülkenin de bölgesel anlamda neler olabileceğinin bir teminatıdır" vurgusunu yapmıştı.  

'askeri destek bekliyoruz'

al tani ise iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine değinerek, "türk ordusunun tarihi ve deneyimi, katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. katar her ne kadar savunma alanında oldukça yol kat etse de bu konuda türkiye'den destek beklemekteyiz" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;