Türkiye-Irak ilişkileri

Dışişleri Irak'a seyahat uyarısını genişletti

Dışişleri Bakanlığı, Irak'a yönelik seyahat uyarısının kapsamını genişletti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi içindeki Duhok, Erbil ve Süleymaniye dışındaki kentlere seyahat edilmemesi tavsiye ediliyor.

dışişleri bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, irak'ın genel olarak güvenlik açısından yüksek riskli bir ülke olarak görüldüğü, ülkedeki güvenlik durumunun hızla değişebildiği ve bölgesel farklılıklar görülebildiği belirtildi.

duyuruda, "irak'ın mevcut hassas güvenlik koşullarında ve türkiye'nin çıkarlarına karşı son dönemde çeşitli kesimlerce artan sayıda yapılan ve şiddet, terör, gösteri, kaçırma ve saldırı eylemlerini teşvik eden açıklamalar ile irak'ın kalkınmasına destek için faaliyet göstermekte olan türk firmalarına ulaşan tehditler dikkate alınarak, irak'a yönelik seyahat uyarımızın kapsamı, irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) içindeki duhok, erbil ve süleymaniye vilayetleri dışındaki tüm vilayetleri kapsayacak şekilde genişletilmiştir" denildi.

'tetikte olun, kalabalıktan uzak durun'

türk firmaları ve vatandaşlarının, irak kürt bölgesel yönetimi dışındaki basra, muthanna, dhikar, meysan, necef, khadisiye, wasit, babil, diwaniye, anbar, bakuba, selahaddin, ninova ve kerkük vilayetlerinde her koşulda tetikte olmaları, kalabalık mekanlardan kaçınmaları, güvenlik tedbirlerini güçlendirmeleri, bağdat büyükelçiliği ile temasta olmaları, zorunlu olmadığı sürece irak'a ve irak içinde seyahatlerini sınırlandırmaları, bu vilayetlerde kalışı zorunlu olmayanların ise mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmalarının kuvvetle tavsiye edildiği vurgulandı.

ikby'den açıklama

ikby başbakanlığı da, rusya'nın hazar denizi'nden attığı füzelerden dolayı erbil ve süleymaniye havalimanlarının kapandığını söyledi. başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, rusya'nın suriye'deki daeş'in hedeflerine fırlattığı füzelerden dolayı erbil ve süleymaniye'deki uluslararası havalimanlarının 23 kasım'dan bu yana birkaç kez kapatıldığı anımsatıldı. 

kürt bölgesinin işid'le mücadeleye her adımda destek verdiğini vurgulayan ikby, "söz konusu hedeflerin vurulması, erbil ve süleymaniye havalimanlarının kapanmasına neden olmamalıdır. uçak seferlerinin askıya alınmasında, irak merkezi hükümeti ve  kürdistan bölgesine danışılmadan karar alınıyor. bunun yanında vatandaşlar ve bölgeyi ziyaret etmek isteyen turistler sıkıntı yaşıyor. aynı zamanda her iki havalimanı büyük zarara uğrayarak, bölgeyi maddi sıkıntı içerisine de sokuyor" denildi. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;