Suriye'de iç savaş

Dışişleri ve TSK'dan yalanlama

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, aralarında 4 çocuğun da bulunduğu 8 Suriyelinin sınırdaki Türk askerleri tarafından öldürüldüğünü iddia etti. TSK ve Dışişleri ise haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtip, iddiaları yalanladı.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'nin (sohr) iddiasına göre, mumbuc’taki çatışmalardan kaçan 8 suriyeli sivil sınırda türk askeri tarafından vurularak öldürüldü, 8 kişi de yaralandı. gözlemevi, türkiye’ye geçmek isterken öldürüldüğünü belirttiği 8 kişiden dördünün çocuk olduğunu ifade etti.

istanbul merkezli suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu ise ‘korkunç trajedi’ olarak nitelendirdiği olayda 11 kişinin öldüğünü öne sürdü. yapılan açıklamada, bu olayların türkiye’nin gösterdiği misafirperverlikle bağdaşmadığı belirtildi.

'ateş açılmadı'

reuters'a konuşan türk yetkililer iddiaları yalanlarkeni tsk'dan yapılan açıklamada bir grubun suriye'den türkiye'ye 'yasadışı' geçiş yapmaya çalıştığını ancak insanlara ateş açılmadığı belirtildi.

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç de yazılı açıklamasında  "suriyeli sivillere güvenlik güçlerimizce kasten ateş açılarak ölümlerine sebebiyet verildiği yolundaki bir takım haberler gerçeği yansıtmamaktadır" diyerek haberleri yalanaldı. açıklamada, "güvenlik birimlerimiz, gerek suriye'deki ihtilafın, gerek terör örgütlerinin ve kaçakçılık şebekelerinin faaliyetlerinin beraberinde getirdiği risk ve tehditler karşısında ülkemiz sınırlarının güvenliğini, durumun hassasiyetine uygun yöntemlerle temin etmektedir.bu çerçevede, güvenlik birimleri, sınırımız boyunca hudut olaylarına ve yasadışı yollarla sınırdan geçme teşebbüslerine müdahale ederken tamamen hukuki zeminde hareket etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

suriye insan hakları gözlemevi daha önce de benzer olayların yaşandığını öne sürmüştü.

türkiye ise, güvenlik güçlerinin sınırı geçmeye çalışan suriyelilere değil, kaçakçılara ateş açtığını belirtmişti.

kaynak: afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;