Bilim-Teknoloji

Dişsiz dev dinozor göklerin hakimiydi

Fosiller üzerindeki yeni araştırmalar, kanat genişliği 12 metreye ulaşan dev dişsiz pretozorların bir zamanlar göklerin tek hakimi olduğunu gösteriyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Dev pretozor 70 milyon yıl önce yaşadı.

bilim insanları, 'azhdarchidae' familyasında yer alan dev pretozorların 60 milyon yıl önce gökyüzünü kapladığını ve kretase döneminin sonlarında ekosistem üzerinde çok önemli bir rol oynadığını gösterdi.

dev boyutlarına rağmen dişleri olmayan pretozorun, 90 milyon yıl önce mikroskobik deniz canlılarının ölümüyle baş gösteren kitlesel yok oluşta ortadan kalkan, dişe sahip akrabalarının yerini aldığı düşünülüyor.

araştırmada yer alan rusya bilim akademisi'nden alexander averianov, "dişli dev kuşlardan dişsiz olanların gökyüzünü kaplaması, ekosistem üzerinde halen çok az anladığımız önemli değişimlere sebebiyet verdi" ifadesini kullandı.

zookeys dergisinde yayımlanan araştırma, fosil kayıtlarına göre uçan ilk omurgalıların 220 milyon yıl önce ortaya çıktığını savunuyor. farsça'da 'ejder' anlamına gelen 'azdarha' kelimesinden türeyen 'azhdarchidae' familyası, dev boyutları nedeniyle havalanmak için koşması gereken kuşları temsil ediyor. bu familyaya özgü dişsiz dinozorların 70 milyon yıl önce kretase döneminin sonlarında yaşadığı düşünülüyor.

eksiksiz ve iyi korunmuş fosilleri en zor bulunan canlılardan olan azhdarchidae familyasının, bu sebeple yaşadıkları dönem de kesin olarak anlaşılamıyor. bugüne kadar azhdarchidae pretozorlarına ait 51 kemik ve üç fosil izini inceleyen averianov, 'dev kuşların birçok iklimde yaşayabildiğini ancak ağırlıklı olarak göl ve nehir kenarlarıyla kıyı şeritlerini tercih ettiklerini' belirtti.

averianov, bugüne kadar bulunan fosillerin eksik ve iyi korunmamış olmasından dolayı bilim insanlarının birçok azhdarchidae türüne ait kayıt oluşturduğunu ancak bu bilgilerin kesin olmadığını ifade etti.

araştırmacılar, pretozorların geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için google earth aracılığıyla fosillerin dağılım haritasını çıkaran ptero terra veri tabanına başvuracak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;