Irak

'Diyala’da Sünnilere zorunlu göç'

Irak parlamentosu Diyala Milletvekili Daini, İran sınırındaki Diyala eyaletinde hükümeti, dış güçlerin desteklediği mezhebe dayalı zorunlu göçe sessiz kalmakla suçladı. Irak İslam Âlimleri Birliği'nin sözcüsü Musni Haris ise Irak'ta yaşananların Tahran-Washington dayanışmasını ortaya koyduğunu söyledi.

Konular: Ortadoğu, Irak
Diyala Milletvekili Daini hükümeti Sünnileri mezhebe dayalı zorunlu göçe tabi tutmakla suçladı. [Fotoğraf: Al jazeera]

nahida daini hükümete bağlı olarak çalışan halk güçleri'nin sistematik baskıları sonucu diyala’da demografik yapının değişime uğradığını ifade etti.

daini bazı arkadaşları ile birlikte aralarında başbakan haydar ibadi’nin de olduğu bazı yetkililerle görüşerek, durumu aktardıklarını fakat bu konuda somut bir adım görmediklerini söyledi.

bu işin arkasındaki dış gücün ismini söylemeyen daini, diyala’nın iran sınırında olduğunu söylemekle yetindi. daini’nin suçlamalarına eş zamanlı iranlı bir yetkili savaş uçaklarının işid’e ait irak’taki hedefleri vurduğunu açıkladı.

abd'yi suçladılar

irak islam âlimleri birliği'nin sözcüsü musni haris de yaptığı açıklamada, irak’ta yaşanan mezhep kavgaları, cinayet ve demografik değişim çalışmasından abd’yi sorumlu tuttu. haris, abd’nin kendini bu işin dışında göstermeye çalışmasının onu masum göstermeyeceğini ifade etti.

birlik geçtiğimiz günlerde de aralarında abd dışişleri bakanı'nın da bulunduğu bazı yetkilileri iran’nın irak’ın içişlerine müdahale etmesine müsaade etmekle suçlamıştı. birlik yapılanların uluslararası ve bm hukukuna aykırı olduğunu vurgulamıştı.

irak’ta yaşananların çok açık bir şekilde washington ile tahran arasında bir dayanışmayı ortaya koyduğunu ifade eden irak islam âlimleri birliği, abd’nin ülkede suç işleyen halk güçleri'ne destek verdiğini iddia etmişti.

uluslararası kamuoyu ve insan hakları kuruluşlarından abd’ye baskı yapmasını isteyen birlik, yayınladığı açıklamada, ülkede ayrışmanın daha da derinleştiğini, insan kaçırma faaliyetlerinin arttığını ve cinayetlerin daha da yaygın hale geldiğini duyurmuştu.

hükümet kabul etmiyor

geçtiğimiz günlerde irak dışişleri bakanlığı sözcüsü said maan ise yaptığı açıklamada, bağdat’ta yaşanan insan kaçırma olaylarının halk güçleri tarafından yapılmadığını, bunların ferdi eylemler olduğunu söylemişti.

irak’ta yaşanan insan kaçırma olayları şii milis güçleri'nin komutasına içişleri bakanlığı tarafından bedir muhammed kaban’ın atanmasının ardından büyük artış yaşanmış ve sünni gruplar bu konuda endişelerini dile getirmişlerdi. bunun üzerine irak dışişleri bakanlığı sözcüsü said maan bir açıklama yapmış ve olayların hükümet ve ona bağlı birimlerle alâkası olmadığını açıklamıştı.

irak'ta kaos sürüyor

özellikle son iki yıldır şiddetin sürdüğü ülkede bombalı saldırılarda bir azalma yok. hemen her gün ülkenin farklı bir bölgesinden patlama haberi geliyor. resmi makamlar son aylardaki bombalı eylemlerin çoğundan işid'in sorumlu olduğunu belirtiyor.

kargaşa, işid’in 10 haziran’da ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

örgüt daha sonra kürt bölgesine doğru ilerlemeye başlamış ancak abd'nin hava operasyonlarına verdiği destekle peşmerge güçleri musul barajı ve mahmur'u geri almıştı.

binlerce ezidi kürt'ün kaçtığı sincar bölgesi ise işid'in kontrolünde.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;