Türkiye

Diyarbakır Cezaevi davasında gerekçeli karar

Diyarbakır Cezaevinde 1996 yılında çıkan ve 10 mahkûmun öldüğü olaylarla ilgili davanın gerekçeli kararında, sanıkların aşırı güç kullandığına dikkat çekildi. Kararda kastın öldürmek olmadığı belirtildi. Olayların çıkış neden ise plastik leğene bağlandı.

Konular: Kürt sorunu

Haberin Öne Çıkanları

Gerekçeli karada aşırı güç kabul edildi. İndirim gerekçeleri de açıklandı.

Cezaevi davasının sanıklarının tamamına yakını başka yerlere atandı. [AA]

diyarbakır 3'üncü ağır ceza mahkemesi, 89 kamu görevlisinin yargılandığı ve haziran ayında karara bağlanan davanın gerekçeli kararını açıkladı. kararda görüş günü bazı mahkûmların meyveleri koğuşlarına götürmek için diğer koğuşlardan plastik leğen istediği, infaz koruma memurunun buna izin vermemesi üzerine arbede çıktığı belirtildi. gerginliğin artması üzerine durumun adalet bakanlığı'na bildirildiği ve talimat üzerine emniyet ve jandarma görevlilerinin silahları alınarak cop ve kalkanlarıyla cezaevine girdikleri vurgulandı.

cesetlerde kesici alet izi

gerekçeli kararda olayda hayatını kaybeden 10 kişinin, 25 eylül 1996 tarihinde yapılan otopsilerine de yer verildi. karara yansıyan otopsi tutanaklarına göre ölenlerin tamamının kafataslarında sert cisimle vurma sonucu kırık tespit edildi. raporda ölenlerin 6'sının kulak, kafa ve vücudunun değişik yerlerinde düzenli kesi izleri ve kesici alet yaralanmalarının saptandığı ifade edildi.

'aşırı güç kullanıldı'

kararda, müdahalenin tutuklu ve hükümlüleri tek tek etkisiz hale getirmek amacıyla güç kullanımına yönelik olması gerekirken, bu sınırın aşılarak bir kısmının ölümüne yol açacak şekilde aşırı güç kullanımının gerçekleştiği belirtildi.  mahkeme kararda, indirim gerekçesine de yer verdi.

"sanıkların bu eylemlerini gerek belirttiğimiz yasal mevzuattan kaynaklanan görevleri nedeniyle, gerekse de adli ve idari amirlerinin emirlerini yerine getirme gayesiyle yerine getirme düşüncesinde oldukları, sanıkların eylemlerinde olayın oluşuna göre aşırı güç kullanımı nedeniyle zaruretten kaynaklanan güç kullanma sınırının aşıldığı anlaşıldığından cezalarından ölenlerin sayısı ve eylemlerin vehameti nazara alınarak indirim yapmak gerekmiştir"

diyarbakır cezaevinde ne oldu?

yargıtay 1'inci ceza dairesi'nin, 1996 yılında diyarbakır e tipi cezaevi'nde 10 tutuklunun öldüğü, 24 tutuklunun yaralandığı olaylarla ilgili mahkumiyet kararını eksik soruşturma nedeniyle bozması üzerine yeniden görülen davada 24 haziran’da karar verildi. 7 sanık hakkında suçun zamanaşımına uğramasından dolayı davanın düşürülmesine karar veren mahkeme, 10 kişinin ölümüyle suçlanan olaylarda 20 sanığa ise, 'suçu işlediklerinin sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı verdi. 62 sanık cezaevi olaylarında 10 kişiyi 'faili belli olmayacak şekilde, aynı sebep ve kasıt altında öldürmek kastı olmaksızın müesser fiil sonucu ve zaruretin tayin ettiği hududa tecavüz etmek suretiyle öldürmek' suçundan 18'er yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı. bu ceza daha sonra sanıkların eylemlerini gerçekleştirirken zaruretin gerektirdiği sınırları aştıkları kabulüyle 6'şar yıla indirdi. sanıkların yargılama aşamasındaki davranışlarını takdiri indirim sebebi sayan mahkeme, 62 sanığı 5'er yıl hapis cezasıyla cezalandırdı. mahkeme sanıklardan 8'i hakkında açılan 'görevi ihmal' davasında da öldürme suçundan ceza aldıklarından dolayı karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
 

kaynak:dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;