İnsan hakları

Diyarbakır Cezaevi incelenecek

Meclis İnsan Hakları Komisyonu üç konuyu öncelikli olarak gündemine aldı. Mülteci hakları, 12 Eylül sonrasında oluşturulan Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi ile hükümlü ve tutuklu hakları konularında alt komisyon kuruldu.

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi, 12 Eylül döneminde tutuklu ve hükümlülere uygulanan ağır işkencelerle anılıyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

meclis insan hakları komisyonu ikinci toplantısında kurulacak alt komisyonlara karar verdi. komisyon, daha önce de mülteciler ile hükümlü ve tutuklu hakları konularında raporlar hazırlamış, öneriler getirmişti. ancak her iki konuya da hâlâ güncelliklerini korumaları ve acil çözüm bekleyen sorun alanları içermeleri nedeniyle öncelik verildi.

'geçmişle yüzleşmek için diyarbakır cezaevi'

insan hakları komisyonu inceleme alanlarından birini de 12 eylül askeri darbesinden sonra oluşturulan diyarbakır beş no’lu cezaevindeki uygulamalar ve siyasi sonuçlarının incelenmesi olarak belirledi. komisyon başkanı ak parti milletvekili mustafa yeneroğlu inceleme ile türkiye'nin geçmişle yüzleşme politikalarına ve siyasi normalleşmeye katkı sağlamasının beklendiğini açıkladı.

diyarbakır 5 nolu cezaevi, 12 eylül döneminde tutuklu ve hükümlülere uygulanan ağır işkencelerle anılıyor. mahkûmlara dışkı yedirilmesene kadar varan işkenceler bu cezaevinde gerçekleştirildi.

mülteci hakları alt komisyonu'nda 6, 12 eylül askeri darbesinden sonra oluşturulan diyarbakır 5 nolu cezaevi inceleme alt komisyonu'nda 5, hükümlü ve tutuklu hakları alt komisyonu'nda 7 milletvekili görev aldı. milletvekilleri önümüzdeki günlerde bir araya gelerek başkanlarını seçecek. çalışma takvim ve yöntemlerini belirleyecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;