Türkiye

Dizi dizi AKP-Cemaat savaşı

Dizilere sıçrayan AK Parti-Cemaat savaşında, TRT'de yayınlanan Kızıl Elma dizisinde Türkiye’ye sızan yapının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı öldüreceğine dair diyalog yer aldı. Cemaat'in, AKP ile gerilimin ilk günlerinden beri mesaj vermek için kullandığı dizi ise Şefkat Tepe.

Osman Sınav'ın yönettiği Kızıl Elma dizisi TRT1'de yayınlanıyor.

ak parti ile gülen cemaati arasındaki kavga televizyon dizileri üzerinden de devam ediyor. dizi senaryolarında güncel siyasi gelişmeler, tarafların bakış açılarından senaryolara yansıtılıyor. kastedilen kişilere benzer isimler konuluyor. bazen de isimler doğrudan telâffuz ediliyor. trt’de yayınlanan 'kızıl elma' dizisinin son bölümünde başbakan recep tayyip erdoğan’a suikast düzenleneceği iddiası var. dizide mit görevlisi murat ile mit müsteşarı arasındaki diyalogda mit görevlisi murat, türkiye’ye sızmış bir yapının başbakan recep tayyip erdoğan’a suikast yapacağını söylüyor. işte dizideki diyalog:

       mit müsteşarı: evladım sırf senin duyumlarınla ispatlanmamış bir yapının üzerine gidilmez, neden böyle yapıyorsun?

murat: sayın müsteşarım onu öldürecekler!

mit müsteşarı: kimi, kimi öldürecekler?

murat: türkiye’ye sızmış bu yapının tek bir hedefi var... başbakan.

mit müsteşarı: başbakan mı?

murat: evet. hedef başbakan recep tayyip erdoğan.

bu diyaloğun ardından adalet ve kalkınma partisi'nin (ak parti / akp) 30 mart yerel seçimleri için yaptırdığı seçim şarkısının orijinali olan 'dombra' adlı şarkı çalmaya başlıyor.

cemaat'in dizisi: şefkat tepe

cemaat'e yakınlığı ile bilinen samanyolu televizyonu'nunda yayınlanan şefkat tepe adlı dizide ise ak parti ile cemaat kavgasının başlamasından bu yana dizideki ‘karanlık kurul’ adı verilen kurulun toplantılarında mesajlar veriliyor. içinde yabancı aksanlı konuşan kişilerin de yer aldığı bu kurul dizide cemaat aleyhine faaliyetleri koordine ediyor. işte aralık ayında yayınlanan şefkat tepe adlı dizideki karanlık kurul diyaloglarından bazıları:

-          devlet içerisinde moral bozucu çatlak sesler duymaktayız. camiayı etkisiz kılacak, gündemi değiştirecek aleyhlerine hazırlanan komplolarımızı devreye sokmakta geç kalıyoruz. paralel devlet ve paralel yapılanma gibi kavramları üzülerek söylemeliyim ki bizim arkadaşlarımız dışında kullanan olmadı.

-          bu yapıyı suçla irtibatlandırmak, kurumlarını itibarsızlaştırmak da gerekiyor.

-          camianın tabanı bu açıklamalarla birbirine daha da kilitleniyor devletimiz bize sürgünü lâyık gördüyse buna da eyvallah, deriz diyen öğretmenler dünyanın 4 bir yanına gitmek için isim yazdırma yarışına girmiş. bu kapattırmadan (dershaneler kastediliyor) sonra evleri ve yurtları nasıl kapattıracağız.

"dizilerdeki siyasi mesajlar etkili olmuyor"

televizyon dizilerinde verilen mesajlar ne kadar etkili? galatasaray üniveritesi öğretim üyelerinden doçent doktor hülya uğur tanrıöver televizyon dizilerinin içerikleri üzerine çalışan akademisyenlerden. tanrıöver, dizilerdeki siyasi mesajların etkili olmadığını araştırmaların kendilerine gösterdiğini söylüyor:  

"tv dizisi içeriklerinin kişiler üzerinde etkileri vardır ama bu etkiler boş bir şeydir. insanlar şu dizide bunu gördüler, bundan sonra hepsi böyle düşünecek diye bir durum yok. bir kanaat yayılmaya çalışılıyor ama tek başına bir dizinin bunu başarmasına imkan yok. böyle bire bir etki yok."

"dünya görüşü uyan seyrediyor"

tanrıöver’e göre insanlar, dizilerle dünya görüşünü değiştirmiyor:

"kişiler diyelim ki samanyolu tv’sinde şefkat tepe’yi seyrediyorlar ya da kızılelma’yı 3-4 haftadır izliyorlar bu kızıl elma’da ya da kurtlar vadisi’nde şu söylendi diye insanlar birdenbire dünya görüşü değiştirmiyorlar. ben bunu seyrettim, ben artık bundan sonra kalkıp şunu düşünüyorum demiyorlar. bu böyle olmuyor. zaten insanlar çoğunlukla da dünya görüşü uyuşan dizileri izliyor."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;