Kıbrıs sorunu

Doğalgaz için üçlü ittifak

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır Dışişleri Bakanları, Kıbrıs’ın güneyinde sismik araştırmalar yürüten Türkiye’ye, arama gemilerinin geri çekilmemesi durumunda uluslararası hukuka başvuracaklarını açıkladı.

Üç ülkenin dışişleri bakanları Lefkoşe'de bir araya geldi. [Fotoğraf: AFP]

yunanistan, güney kıbrıs rum yönetimi (gkry) ve mısır dışişleri bakanları, lefkoşa’da bir araya geldi. görüşmenin ardından açıklama yapan bakanlar, türkiye’nin kıbrıs adasının güneyinde bulunan doğalgaz rezervinin olduğu bölgeye araştırma gemisi göndermesini eleştirdi.

bakanlar, güney kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede yasal olmayan araştırmaların yapıldığını söyledi.

üçlü görüşmenin ardından anadolu ajansı'na konuşan güney kıbrıs rum yönetimi kahire büyükelçisi sotos a. liassides görüşmenin, türkiye karşıtı değil bölgeyi güvenli hâle getirmeye yönelik olduğunu söyledi.

liassides, "türkiye 'ekonomik bölgemizde' savaş ve arama gemilerini göndermeye devam ederse türkiye ile muamelede tek yolumuz var oda uluslararası hukuka başvurmak" diye konuştu.

üç ülke arasında işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydeden liassides,  kıbrıs sorununun çözülmesi halinde türkiye'nin de görüşmeye katılabileceğini ifade etti.

müzakereler durdu

abd’nin teksas houston merkezli noble enerji ve israilli delek firması konsorsiyumu tarafından, 2011 yılında kıbrıs’ın güneyinde keşfedilen afrodit doğalgaz yatağında yaklaşık 147 milyar metreküp doğalgaz olduğu tahmin ediliyor.

kktc ekonomi ve enerji bakanlığı ile türkiye petrolleri anonim ortaklığı (tpao) arasında, 2012 yılında imzalanan deniz ve karada araştırma ve doğal kaynakları değerlendirmede ortaklık sağlayan anlaşmaya istinaden, tpao, türkiye’nin de hakkı olduğunu söyleyerek, araştırma gemilerini rum yönetimi ile anlaşan firmaların çalışma yaptığı güney kıbrıs açıklarına göndermişti.

türk bandralı sismolojik araştırma gemisi barbaros hayrettin paşa, 20 ekim sabahı, bu anlaşma çerçevesinde rum yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölge’ye (meb) girerek çalışmalarına başlamıştı.

gkry, geminin, beraberinde iki destek gemisi ile birlikte, yasadışı şekilde güney kıbrıs’ın ‘özel ekonomik bölgesine’ girdiğini açıklamıştı.

7 ekim’de de gkry lideri nikos anastasiadis, türkiye’nin doğalgaz arama sahasına savaş gemileri gönderdiğini iddia etti. anastasiadis, parti başkanları zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, rum tarafının müzakerecisi andreas mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını söyledi.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;