Enerji

Doğalgazda kriz yaşanır mı?

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Rusya kaynaklı yeni bir doğalgaz krizi beklemiyor, ‘İhtiyatlı iyimserim’ diyor. Birol’a göre Rusya-Ukrayna müzakereleri olumlu sonuçlanacak.

Konular: Ukrayna, Rusya, Türkiye
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'a göre ebolanın yayılmasında Afrika'nın elektirk sorunu etkili oldu. [Fotoğraf: AJT-Arşiv]

uluslararası enerji ajansı tarafından hazırlanan "dünya enerji görünümü 2014-afrika özel raporu"nun türkiye tanıtımı için istanbul’a gelen uluslararası enerji ajansı başekonomisti fatih birol, sunumun ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

birol yeni bir doğalgaz krizi beklemiyor:

"ben bu konuda ihtiyatlı iyimserim. rusya ile ukrayna müzakereleri devam ediyor. olumlu sonuç  çıkacağını düşünüyorum. bu olumlu sonuç avrupalı tüketiciler için önemli, ukrayna için önemli. aynı zamanda rusya için de çok çok önemli. bu bakımdan olumlu sonucun çıkması herkes için karlı olacak."

'petrol fiyatlarındaki düşüş geçici'

birol, petrol fiyatlarındaki düşüşün de geçici olduğu görüşünde:

"petrol fiyatlarının 86 doların altına gelmesinde iki, üç faktör etkili. çin’deki ekonomik büyümenin yavaşlaması, avrupa ekonomilerinin zayıflaması ve bunların da petrol talebini azaltması. avrupa’nın ilelebet bu kadar zayıf ekonomiyle gitmesini bekleyemeyiz, çin’de de toparlanma olacaktır. ikincisi şu anda irak’tan ve libya’dan önümüzdeki birkaç ay içersinde ciddi üretim artışları öngöreceğiz. abd’den ciddi üretim artışı var. bunlar güzel haberler. bu ikisini koyduğunuzda kimilerinin dediği gibi 50-60 dolarlara düşeceğini beklemiyorum. bizim 2015 yılı için yaptığımız petrol tüketim tahmini 2014’ten çok daha hızlı."

"en büyük korkum irak'ta yatırımın gecikmesi"

fatih birol’a göre irak, politik belirsizliğe rağmen türkiye için önemini koruyor. birol, bölgedeki gelişmeler nedeniyle yatırımların gecikmesinin ciddi bir risk olacağını düşünüyor:

"irak türkiye için son derece önemli ve bu konumu devam ediyor. hükümetin de özellikle olumlu bir dialoğa girmesi olumlu gelişme. şu anda baktığımda irak  bu olaydan öncesi kadar petrol ihraç ediyor. en büyük korkum şu, her yıl irak’a 15 milyar dolar yatırım yapılması lazım ki  üretim artsın. bu şartlarda ürkerek yatırımların gerçekleşmemesi ilerde üretimin artmasında sorunlar yaratabilir. ben irak’ın hala türkiye için uzun vadeli, stratejik olarak gerekli olduğunu düşünüyorum."

afrika’da elektrik olmayınca ebola yayıldı

uluslararası enerji ajansı’nın afrika raporu’nu yatırımcılara anlatan birol, , afrika'da enerjiyle ilgili sorunların en önemlisinin elektriğe erişim olduğunu belirtti,ebolanın yayılmasında da afrika’nın enerji sorunu etkili oldu:

"ebolanın yayılmasının engellenememesi bu ülkelerde elektirk olmamasından kaynaklanıyor. kliniklerde elektrik yok. afrika’nın sosyal ve ekonomik kalkınmasında enerji kilit rol oynar. enerji, afrika’nın kaderini değiştirebilir.”

birol’a göre özellikle elektrik konusunda, petrol ile doğalgaz üretimi ve ihracatı konusunda yatırımlar ciddi seviyelere gelirse 21. yüzyılın afrika yüzyılı olmaması için hiçbir neden yok.

kaynak: al jazeera

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;