Enerji

'Doğalgazda sıkıntı yaşanabilir'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz nedeniyle doğalgaz temininde sorun yaşanabileceğini söyledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün iç piyasada indirim beklentisi yaratmaması gerektiğini belirtti.

Konular: Türkiye, Ekonomi

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, türkiye’nin enerji kaynağının yüzde 12,5’inin ukrayna üzerinden geldiğini belirterek “doğalgaz tedarikinde sorun yaşama ihtimalimiz var. avrupa, rusya ve ukrayna’nın yaptığı toplantılarda birtakım ilerlemeler elde edildi. ancak sayın putin açıklamasında böyle bir ihtimal olduğunu söyledi. bizim enerji kaynağımızın yüzde 12,5’ini ukrayna hattı oluşturuyor. bu çok ciddi bir miktar” dedi.

jeotermal enerjinin ve yerli kömürün kullanımının artırılması gerektiğini söyleyen yıldız, “enerjide her şeye karşı çıkılmamalı. çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte çalışmalıyız. bizim bütün enerji kaynaklarımızı aralık ve ocak aylarında tam kapasiteyle kullanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

‘petrol fiyatında beklenti olmasın’

yıldız, ham petroldeki varil fiyatının düşüşünün türkiye’ye olumlu yansıyacağını söyledi. “ham petrol ve ürün petrol ile ilgili indirim bir yıl sürerse, bütçenin yükünün en az yüzde 10 civarında azalacağına inanıyorum. sadece ham petrol fiyatlarına bakarak petrol ve motorin fiyatında beklenti içinde olmamak lazım. başka etkenler de var. biz hala doğalgazı aldığımız fiyatın daha aşağısına satıyoruz. botaş 2 milyar tl civarında zarar ediyor. her indirim, zararımızın indirilmesi için kullanılacak” diye konuştu.

petrolün yüzde 8’i türkiye’den

yıldız, ak parti’nin 12 yıllık iktidar döneminde petrol arama faaliyetlerine ayrılan bütçenin artırıldığını belirtti:

“batman, adıyaman, diyarbakır bölgelerinde ve trakya’da petrol arama faaliyetlerine ayırdığımız bütçeyi artırdık, 7,5 milyar dolar civarında para harcandı. rezervlere ulaştık ama petrol bulduk diye lanse etmiyoruz. bu türkiye’nin ihtiyacı kadar petrol bulduğumuz intibaına yol açıyor. tükettiğimiz petrolün yüzde 8’ini türkiye’de üretiyoruz. kaya gazı ile ilgili de arama çalışmaları yapılıyor.”

kaynak: ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;