Asya - Pasifik

Doğu Türkistan'da oruç yasağı

Çin, Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan özerk bölgesinde öğrenciler ve devlet memurlarına oruç tutmayı yasakladı. Orucu yasaklayan genelgeler okullarda ve internet sitelerinde yayınlandı.

Konular: Asya - Pasifik, Çin
Doğu Türkistan'daki 8 milyonda fazla Uygur bölgede nüfusun yarısını oluşturuyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

'radikal grupların' saldırılarını gerekçe gösterip doğu türkistan'daki uygurlara baskı yapan çin son yıllarda müslümanlara yönelik oruç yasağını yeniden yürürlüğe koydu. pekin yönetimi, öğrenci ve devlet memurlarının oruç tutmasına yasak getirdi. 

çin’in sincan dediği doğu türkistan’da okullara ve idari binalara asılan genelgede beden sağlıklarını korumalarını sağlamak için öğrencilerin oruç tutmalarının yasaklandığı belirtildi.

ruoqiang’daki bir okula asılan resmi yazıda “öğretmenler hiçbir dini aktiviteye katılamaz ve öğrencilerini herhangi bir dini aktiviteye katılmaya teşvik edemez” ifadesi kullanıldı.
yerel komünist parti ve idari yönetimlerin internet sitelerinde de memurlarla parti üyelerinin oruç tutmamaları talep edildi.

'oruçluları bulmak için bedava yemek dağıttılar'

almanya’da yaşayan dünya uygur kongresi sözcüsü dilşat raşit, salı günü komünist parti çalışanlarının, uygurların oruç tutup tutmadığını sınamak için halka bedava yiyecek içecek dağıttığını söyledi.

raşit, “uygurların inançlarını bastırmaya yönelik bu adımlar çin’de daha geniş çatışmalara yol açar” uyarısını yaptı. 

doğu türkistan’daki bole kentinde ise öğretmenler öğrencilerin girmelerini engellemek için cami kapılarında nöbet tutmaya çağrıldı. 

aynı kentteki bozou üniversitesi’nden yayın yapan radyo ve televizyonlar da komünist parti idarecilerinin oruç tutulmasının nasıl engelleneceğine dair yöntemlerin konuşulacağı bir toplantı yapacakları duyuruldu.

oruç yasağı ilk değil

komünist parti din ve eğitimin tamamen ayrı olmasını savunurken, bu politika budist, hristiyan ve daoist olan çin’in ana etnik grubu hanlar’a nadiren uygulanıyor.

çin daha önce de ramazan aylarında doğu türkistan’da oruç tutmayı yasaklamıştı.

ancak bu yıl bölge oldukça hassas bir dönemde ramazan ayına giriyor. 

22 mayıs’ta doğu türkistan’ın başkenti urumçi’de düzenlenen bombalı saldırıda 43 kişi hayatını kaybetti. 22 haziran’da polis saldırgan olduklarını söylediği 13 kişiyi bombalı saldırıdan hemen önce öldürdüğünü açıkladı.

ardından çin'in geleneksel gözdağı niteliğindeki toplu yargılamaları başladı. doğu türkistan’da düzenlenen bombalı saldırıların ardından pekin, müslümanları suçlayıp onlarca uygur’u stadyumlarda yargılayıp 9 kişiye idam cezası verdi. 

çin ‘terörist’ dediği grupları ayrılıkçılıkla suçlarken uygurlar da bu bahaneyle kendilerine ayrımcılık uygulandığını söylüyor. 

kaynak: ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;